Det er særlig viktig med et helhetlig perspektiv i rehabilitering av pasienter med vedvarende symptomer etter covid-19. Det tas utgangspunkt i den enkeltes funksjonsproblemer og livssituasjon, og rehabiliteringen kan skje både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene.
Det anbefales en tilnærming der det tas hensyn til pasientens individuelle mål og tiltak, som ses i sammenheng med pasientens totale livssituasjon. Nøktern informasjon om vanlige forløp ved postvirale tilstander bør gis.
Covid-19 kan avhengig av alvorlighetsgrad gi ulike funksjonstap og dermed ulike behov for rehabilitering. Avhengig av symptomer vil ulike kartlegginger av fysisk, kognitiv og mental funksjon være aktuelt. Resultatene av kartleggingene vil definere innholdet i rehabiliteringen. For en pasient med et alvorlig forløp vil både fysisk trening, øking av lungefunksjon, ernæringsstatus og kognitive tilnærminger i samtaler og grupper være aktuelt.
I rehabilitering av pasienter med milde/moderate symptomer bør det ved vedvarende kognitive vansker (trøtthet, konsentrasjon og hukommelse) søkes å skille mellom utløsende faktorer (virus) og vedlikeholdende faktorer som også kan gi symptomer. Mer spesifikt bør rehabilitering inneholde:
- Initialt rask avklaring for å utelukke alvorlige tilstander og avdekke behandlingstrengende komorbiditet. Ved alvorlige forløp: Bred funksjonskartlegging ved oppstart (Se anbefalte funksjonsmål fra HSØ)
- Tilpasset trening, gradvis tilpasset fysisk og sosial aktivitet. Fokus på gode mestringsstrategier
- Ved utmattelse- og smerteproblematikk: informasjon og kognitiv tilnærming anbefales
- Erfaringsutveksling og likemannsprinsipper kan vurderes benyttet
- Rehabiliteringen bør inkludere elementer som styrker mestringstro
Se også webinar om rehabilitering avholdt 8. mars.
- Pasientforløp for rehabilitering av pasienter innlagt med covid-19-sykdom i spesialisthelsetjenesten i Helse Sør-Øst
- Avklaring av ansvars- og oppgavedeling mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten på rehabiliteringsområdet
- Helseforetak og kommuner bør legge til rette for lærings- og mestringstilbud for brukere, pasienter og pårørende
- Veileder for kommunale frisklivssentraler
- Samarbeidsavtaler mellom kommunene og det aktuelle foretak
Det er viktig at rehabiliteringen oppleves meningsfull og tilpasset personens behov og livssituasjon.
Helsedirektoratet (2020). Det er særlig viktig med et helhetlig perspektiv i rehabilitering av pasienter med vedvarende symptomer etter covid-19. Det tas utgangspunkt i den enkeltes funksjonsproblemer og livssituasjon, og rehabiliteringen kan skje både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 14. januar 2021, lest 11. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/rehabilitering-etter-covid-19/det-er-saerlig-viktig-med-et-helhetlig-perspektiv-i-rehabilitering-av-pasienter-med-vedvarende-symptomer-etter-covid-19.det-tas-utgangspunktet-i-den-enkeltes-funksjonsproblemer-og-livssituasjon-og-rehabiliteringen-kan-skje-bade-i-spesialisthelsetjenesten-og-i-kommunene