Lavterskeltilbud i kommunene for brukere med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer bør opprettholdes
Lavterskeltilbud i kommunene for brukere med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer bør så langt det er mulig opprettholdes for å gi tilbud til de mest sårbare og for å avdekke alvorlig sykdomsutvikling. Stenging av lavterskeltilbud som matutdeling, feltpleie, Rask psykisk helsehjelp, ACT/FACT oppfølging og lignende, kan få store konsekvenser for brukerne og pårørende og gi økt press på den øvrige kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten.
Tilbudet skal tilrettelegges slik at smittevernråd kan ivaretas. Se Folkehelseinstituttets smittevernveileder.
Ved lokal smitteøkning anbefales det at kommuner og frivillige organisasjoner ser på alternative måter og metoder for å fortsatt ivareta målgruppen og opprettholde tilbudene.
Mange personer med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer benytter ulike former for lavterskeltilbud. Ved stengning eller redusert tilgang til lavterskeltilbud vil kunne få store konsekvenser for pasientene/brukerne. Dersom pasienter og brukere ikke får nødvendige legemidler, oppfølging og tilsyn og andre nødvendige tjenester, kan det ha store konsekvenser for den enkelte pasient/bruker, pårørende og samfunnet forøvrig.
Helsedirektoratet (2020). Lavterskeltilbud i kommunene for brukere med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer bør opprettholdes [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 15. desember 2020, lest 20. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/psykiske-lidelser-rusmiddelproblemer-og-avhengighet/opprettholdelse-av-hjemmetjenester-og-lavterskeltilbud