ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerPsykiske lidelser, rusmiddelproblemer og avhengighet

Kontinuerlig behandling med substitusjonslegemiddel under pandemien skal sikres og gjennomføres på en måte som gir nødvendig smittevern for pasient og tredjepart. Den enkelte pasients behov for psykososial oppfølging/behandling bør kartlegges og ivaretas på en smittevernfaglig trygg måte

Lokalt smittepress og hvilken fase pandemien er i, har betydning for den til enhver tid foreliggende risiko for smitte/smittespredning og bør tas hensyn til i vurderingene i denne anbefalingen.

Utlevering/inntak av substitusjonslegemiddel under påsyn av helsepersonell

Ambulant oppfølging for utlevering og inntak av substitusjonslegemiddelet under påsyn bør vurderes.

Reduksjon i hyppighet av utlevering og inntak av substitusjonslegemiddel under påsyn (henteordning) bør vurderes. Vurderingen skal gjøres på individuelt grunnlag og henteordningen skal alltid være forsvarlig. Se under «Veiledning».

For pasienter i karantene bør utlevering og inntak av substitusjonslegemiddel under påsyn skje ambulant slik at pasienten mottar legemiddelet i sin bolig/oppholdssted.

For pasienter under isolering må substitusjonslegemiddel leveres til pasienten i sin bolig/oppholdssted, og inntak under påsyn bør reduseres til det som vurderes nødvendig for å sikre faglig forsvarlig behandling.

Urinprøver

Urinprøver bør kun avkreves dersom det er nødvendig for å sikre forsvarlig behandling av pasienten. Ved graviditet skal omfang av urinprøver samsvare med forsvarlig oppfølging av svangerskapet.

Avleggelse av urinprøver etter pasientens eget ønske kan gjøres dersom det er faglig begrunnet.

Avleggelse av urinprøver må skje på en smittevernfaglig trygg måte.

Psykososial oppfølging/behandling

Den enkelte pasient sitt behov for psykososial oppfølging under pandemien bør kartlegges og ivaretas på en smittevernfaglig trygg måte.

Se anbefaling om at kommunen og spesialisthelsetjenesten må ha oversikt over pasienter og brukere for å vurdere risiko og behov for oppfølging.

Pasientens kriseplan bør oppdateres ved behov.

Oppfølging over telefon eller ved videokonsultasjon bør vurderes, se Helsepersonell bør tilby e-konsultasjon eller videokonsultasjon.

Ved oppmøte av pasient, bør anbefalingene i basale smittevernrutiner i helsetjenesten – veileder for helsepersonell følges (fhi.no).

Rehabiliteringstiltak bør opprettholdes/gjenetableres så langt mulig innenfor og i henhold til nasjonale smittevernfaglige råd.

Smitteoppsporing, testing, karantene og isolering

Ved smitte/mistenkt smitte med Covid-19 hos pasient, se anbefaling om smitteoppsporing, testing, karantene og isolering

Ansvar og beredskap for å sikre kontinuerlig behandling med substitusjonslegemidler

Ledelsen av LAR i helseforetakene, apotek og kommune bør samordne beredskapsplaner for å sikre kontinuerlig utlevering av substitusjonslegemidler til pasientene under pandemien.

Utlevering og inntak av substitusjonslegemidler under påsyn er en del av de regionale helseforetakenes sørge-for ansvar. Apotek og kommuner besørger disse oppgavene etter avtale med de regionale helseforetakene.

Samarbeidsavtalen mellom de regionale helseforetakene og Apotekerforeningen er supplert med en rutine som bidrar å sikre utlevering til berørte pasienter i tilfelle redusert kapasitet/stengning av apotek.

Buprenorfin er forbundet med lavere risiko enn metadon for overdose for pasienten. Buprenorfin er også forbundet med lavere risiko for forgiftning/overdose for tredjepart.

Vurderingen av redusert omfang av oppmøter for inntak under påsyn/utlevering av substitusjonslegemidler bør ta hensyn til denne forskjellen i risiko, men pasienter bør ikke skifte substitusjonslegemiddel av den grunn.

Pasientens evne (kognitivt, psykisk lidelse, grad av ruspåvirkning) og muligheter til å oppbevare legemidlene på en trygg måte og innta dem i henhold til avtale bør også være del av vurderingen.

Mange pasienter i LAR, og personer i rusmiljø, har underliggende sykdom som kan gi risiko for alvorlig forløp ved Covid-19 sykdom.

Risiko for smitte og smittespredning  kan øke ved økende omfang av pasientens:

  • Kontakt med illegalt rusmarked/rusmiljø
  • Bruk av offentlig transport til og fra behandlings- og utleveringssteder 
  • Kontakt med andre pasienter i LAR ved utlevering av substitusjonslegemidler i kommunale utleveringssteder eller LAR-poliklinikker i spesialisthelsetjenesten, og med andre kunder/pasienter ved utlevering i apotek

Ambulant oppfølging for utlevering og inntak under påsyn kan bidra til å redusere risiko for smitte, kontinuitet i substitusjonsbehandlingen og til fortsatt psykososial oppfølging.

Vurdering av den enkelte pasient sin henteordning/inntak under påsyn av helsepersonell gjøres på bakgrunn av en vurdering av forsvarlighet i behandlingen av pasienten og risiko for tredjepart (risiko for lekkasje). Risiko for smitte med Covid-19 er i den aktuelle situasjonen et tungtveiende hensyn, både for pasienten (pasienten kan selv bli syk) og for tredjepart (pasienten kan smitte andre). Hensynet peker mot redusert hyppighet av oppmøte for utlevering/inntak under påsyn, men alltid innenfor rammene av forsvarlig behandling og oppfølging av den enkelte pasient.

Ved karantene, og særlig ved isolering, er målet om redusert risiko for smittespredning særlig tungtveiende.

Klinisk erfaring og brukererfaring under Covid-19 pandemien tilsier at opprettholdelse av psykososial oppfølging er av betydning for mange pasienter.

Ved å følge anbefalingen om smittesporing, testing, karantene og isolering reduseres risiko for smittespredning.


Sist faglig oppdatert: 19.06.2020

Helsedirektoratet (2020). Kontinuerlig behandling med substitusjonslegemiddel under pandemien skal sikres og gjennomføres på en måte som gir nødvendig smittevern for pasient og tredjepart. Den enkelte pasients behov for psykososial oppfølging/behandling bør kartlegges og ivaretas på en smittevernfaglig trygg måte [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 19. juni 2020, lest 26. januar 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/psykiske-lidelser-rusmiddelproblemer-og-avhengighet/kontinuerlig-behandling-med-substitusjonslegemiddel-under-pandemien-skal-sikres-og-gjennomfores-pa-en-mate-som-gir-nodvendig-smittevern-for-pasient-og-tredjepart.den-enkelte-pasients-behov-for-psykososial-oppfolging-behandling-bor-kartlegges-og-ivaretas-pa-en-smittevernfaglig-trygg-mate

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter