ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerPersonell, kompetanse og rekruttering

Tiltak for leger i spesialisering og etterutdanning

Forlengelse av vikariater

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å gjøre en endring i kompetanseforskriften § 4 bokstav a) (lovdata.no) som en følge av covid-19 situasjonen. Endringen innebærer at tilsetting i og forlengelse av vikariater kan til sammen ha mer enn ett års varighet, så lenge vikariatet ikke varer lenger enn til 1. mars 2022.  
Det er gjort tilsvarende endring i forskrift om trygderefusjon § 1 nr 1 og § 1 nr 3 (lovdata.no).

Tilleggstaksperioden for spesialister i allmennmedisin forlenges på grunn av covid-19

Tilleggstakstperioden forlenges med ett år for alle spesialister i allmennmedisin som har en løpende tilleggstakstperiode per 1. mars 2020.

I tillegg forlenges tilleggstakstperioden med ett år for alle som har en løpende tilleggstakstperioden per 1. mars 2021.

Den nye tilleggstakstperioden vil framkomme av Helsepersonellregisteret (HPR).

Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege (lovdata.no) er endret tilsvarende. 

Utsatte aktiviteter i spesialistutdanningen for leger

Både de regionale utdanningssentrene og fylkesmannen har utsatt alle sine kursaktiviteter i spesialistutdanningen. Dette vil påvirke spesialistutdanningen for leger. Helsedirektoratet vurderer kontinuerlig hvordan gjennomføringen av spesialistutdanningen påvirkes og har allerede gjennomført flere midlertidige regelverksendringer. Informasjon om endringer publiseres på denne nettsiden. 

Fraværsregler for LIS1

Fraværsregler for LIS1 er endret som følge av covid-19 utbruddet. LIS1 behøver ikke å gjennomføre resttjeneste i utdanningens første del ved fravær som skyldes covid-19. 

Fravær som er en følge av covid-19 utbruddet skal ikke komme til fratrekk ved beregning av utdanningstiden i utdanningens første del. Det vil si at dersom alle læringsmål i del 1 er oppnådd kan du gå over i del 2/3. 

Kravet til den samlede utdanningstiden er fortsatt minimum 6,5 år. 

Endringene som er gjort fremgår av forskrift om endring av spesialistforskriften § 15 (lovdata.no) med virkning fra 24. mars 2020 og forskrift om endring av spesialistforskriften § 18 og § 31 (lovdata.no) med virkning fra 17. juni 2020.

Ny spesialistutdanning

I ny spesialistutdanning er det oppnådd kompetanse formulert i læringsmål som er avgjørende for å bli godkjent spesialist eller ferdig med spesialistutdanningens del 1, ikke deltagelse på kurs eller andre læringsaktiviteter i seg selv. Anbefalte læringsaktiviteter (prosedyrer, kurs) kan fravikes og erstattes med andre aktiviteter som kan bidra til oppnåelse av læringsmål. Det er mye verdifull læring i en krisesituasjon. Oppgaver knyttet til blant annet akuttberedskap, vil gi betydelig kompetanse for LIS. Ny spesialistutdanning er mer fleksibel enn gammel ordning og gir gode muligheter for å oppnå læringsmål, selv om krisen skulle vedvare.

Gammel ordning for spesialistutdanning

I gammel ordning er reglene detaljerte og gir mindre rom for valg og variasjon av kurs og prosedyrer. En vedvarende krisesituasjon kan dermed føre til utfordringer med å få gjennomført kurs og prosedyrer i gammel ordning innen normert tid.

Grensen for antall nettkurs er midlertidig opphevet:
For allmennmedisin er begrensningen i antall nettkurs, og poeng fra nettkurs, midlertidig opphevet. Leger som søker om spesialistgodkjenning i allmennmedisin, eller rett til forlengelse av tilleggstakst i tidsrommet 17. april 2020 til 1. juli 2021, kan benytte nettkurs ubegrenset i denne perioden. Dette gjelder også leger som har en søknad til behandling per 17. april 2020.
Utfyllende bestemmelser for allmennmedisin er oppdatert.

Overgangsordninger i gammelt regelverk:
For spesialiteter som har en overgangsordning i regelverket for gammel ordning har vi forlenget denne med ett år. Spesialitetene dette gjelder er:
- Fysikalsk medisin og rehabilitering
- Gastroenterologisk kirurgi
- Klinisk farmakologi
- Nukleærmedisin
- Ortopedisk kirurgi
- Øre-nese-halssykdommer
For å se endringene, gå til spesialistutdanning for leger og se under gammelt regelverk på siden til den enkelte spesialitet.

Konvertering fra gammel ordning til ny spesialistutdanning

Overgangsbestemmelsene i spesialistforskriften § 37 (regjeringen.no - rundskrivet til forskriften) gir mulighet for å konvertere til ny spesialistutdanning frem til 1. mars 2022. Ny spesialistutdanning baserer seg på oppnåelse av læringsmål gjennom læringsaktiviteter.

Det er ingen sluttdato for når du kan søke om godkjenning etter gammel ordning, bortsett fra for spesialistutdanningene i allmenn-, arbeids- og samfunnsmedisin, som har frist 1. mars 2025.

Veiledning for leger i spesialisering

I spesialistforskriften (rundskrivet til forskriften) stilles det krav om at den praktiske tjenesten skal gjennomføres under veiledning og supervisjon av kvalifisert lege. Det er utdanningsvirksomheten som skal legge til rette for at legen får tilstrekkelig veiledning, og å oppnevne en individuell veileder. Hvis det er vanskelig for LIS og veileder å møtes for å gjennomføre veiledning, kan det tas i bruk digitale verktøy for å sikre kontinuitet i oppfølgingen av LIS.

Arbeid ved kommunal legevakt

Kravet om gjennomført kurs i akuttmedisin for legevaktpersonell trer ikke i kraft før 1. mai 2021. Jf. overgangsordning i akuttmedisinforskriften § 21 (lovdata.no). Eventuelle tiltak vurderes senere. 

100 nye LIS1 stillinger med oppstart 1. september 2020

For å håndtere ordinær aktivitet og covid-19 situasjonen er det bevilget 100 nye LIS1 stillinger som skal øke kapasiteten i helse- og omsorgssektoren.

De nye LIS1-stillingene skal følge det ordinære utdanningsløpet for LIS1 og tilsetting vil skje ved at helseforetakene fortsetter å rekruttere blant søkerne til den ordinære tilsettingsrunden våren 2020.

Mer informasjon finner du på våre nettsider for spesialistutdanning for leger under LIS1 og søknader og frister.


Sist faglig oppdatert: 26.02.2021 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2020). Tiltak for leger i spesialisering og etterutdanning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 26. februar 2021, lest 28. februar 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/personell-kompetanse-og-rekruttering/tiltak-for-leger-i-spesialisering-og-etterutdanning-av-spesialister-i-allmennmedisin

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter