Planlegging og gjennomføring av opplæringstiltak
Det er leders ansvar å sørge for at ansatte har kunnskap og ferdigheter til å utføre oppgavene sine. Se Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §6.
I en situasjon med store utfordringer og omveltninger, er det behov for rask oppdatering og opplæring av ansatte for å sikre tilstrekkelig og riktig kompetanse. Hvilken kompetanse det er behov for, vil avhenge av hvordan covid-19 pandemien utvikler seg. Det anbefales derfor at leder gjør seg kjent med beslutninger og anbefalinger knyttet til koronaviruset, blant annet organisering av beredskapsarbeid.
Enhver virksomhet skal ha en plan som tar for seg:
- Behovet for kompetanse
- Relevante tiltak for å dekke behovet
- Oversikt over hvilke ansatte som skal ha hvilken opplæring
- Når og hvordan opplæringen skal gjennomføres
- Hvilken informasjon som er sendt ut til medarbeiderne
- Oversikt over status for gjennomføring av opplæring
- Evaluering og korrigering av opplæringstiltakene
Opplæring er en av flere muligheter en leder har for å sikre rett og tilstrekkelig kompetanse. Andre tiltak er rekruttering og omplassering av personell. Det anbefales at leder gjør seg kjent med rutiner i eget foretak eller kommune (fylkesmannen) med tanke på tilgang til overskytende personell.
Hvordan planlegge
Mange virksomheter har allerede systemer som gir oversikt over ansattes kompetanse, og gjeldende rutiner for planlegging, gjennomføring, evaluering og korrigering av kompetansebehov. Dette kan også brukes inn mot håndtering av behov i forbindelse med covid-19 pandemien. Ressursene vil hjelpe leder å ha kontroll, og ved sykdom og fravær hos leder, vil oversiktene også gi vikar raskt oversikt og innsikt.
Dersom du per nå ikke har tilgjengelig et system som gir denne oversikten, kan enkle virkemidler som tavler eller Excel-ark brukes. Her finner du et eksempel på Excel-skjema som gir oversikt over (xlsx):
- Hvilke kompetanseområder som skal styrkes
- Tiltak iverksatt
- Hvem som har gjennomført de ulike kompetansehevende tiltakene
Tilgjengelige opplæringsressurser
Mange virksomheter har per i dag god oversikt over tilgjengelig virkemidler og ressurser for opplæring. Ledere skal fortsatt bruke systemene i egen virksomhet under Covid-19 pandemien.
Dersom du er usikker på hva som er tilgjengelig av ressurser i din virksomhet eller trenger å supplere det dere har, finner du flere opplæringstiltak og nyttige ressurser som kan brukes til å lære opp ansatte og vikarer i kapittel 2–4 i opplæringsressursen.
Andre eksempler på ressurssider for opplæringsressurser er KS-læring, og NHI-læring. Mange benytter også ulike åpne kilder som for eksempel Kompetansebroen, Helsekompetanse.no, VAR Healthcare og Folkehelseinstituttet.
Evaluere og justere planer
Regelmessig evaluering og justering av eksisterende planer er viktig for å sikre at de er oppdaterte og relevante. Det anbefales at leder hyppig og regelmessig vurderer om:
- planlagte opplæringstiltak som er iverksatt blir gjennomført
- det er behov for annen kompetanse enn den som er identifisert som følge av pandemien
Helsedirektoratet (2004). Planlegging og gjennomføring av opplæringstiltak [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 13. oktober 2021, lest 27. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/personell-kompetanse-og-rekruttering/kurs-og-opplaering/veiledning-til-ledere-og-opplaeringsansvarlige/planlegging-og-gjennomforing-av-opplaeringstiltak