Smittesporing – opplæringsressurser og nasjonal kunnskapstest
Rutiner og retningslinjer for smittesporing kan endre seg raskt. Se Folkehelseinstituttets sider og kapitlet om TISK og smittesporing i denne veilederen for oppdatert informasjon.
Smittesporing spiller en avgjørende rolle i den norske strategien for å bekjempe covid-19-pandemien. Hver gang et covid-19-tilfelle bekreftes, skal det settes i gang smittesporing, og alle nærkontakter skal få beskjed om at de kan ha vært utsatt for smitte.
Smittesporing er spesielt viktig når det oppstår sporadiske enkelttilfeller og omfattende smitteutbrudd. Det er viktig å gjøre smittesporing rundt bekreftede tilfeller av covid-19 for på den måten å redusere og raskt stoppe videre spredning av smitte i samfunnet. Dette er et viktig bidrag til effektiv kontroll av pandemien.
Smittesporing er regulert i smittevernloven (smvl). Det er i utgangspunktet den diagnostiserende legen (ofte fastlege, legevaktslege eller sykehuslege) som har plikt til å foreta smittesporing (smvl § 3-6).
Når smittesporing brukes systematisk vil dette effektivt kunne bidra til å bryte en smittekjede. Smittesporingsprosessen omfatter tre hovedområder:
- Samtale med indekstilfellet for å kartlegge smittesituasjonen og identifisere nærkontakter
- Informere nærkontakter om at de har vært i kontakt med en person som har testet positivt for Covid-19 og dermed kan ha vært utsatt for smitte
- Oppfølging av nærkontakter
I Folkehelseinstituttets Koronaveileder beskrives alle aspekter ved smittesporing
Selv om kommunen ikke har hatt tilfeller, er det viktig at kommunelegen eller dennes medarbeidere er klar til å sette i gang smittesporing når det første tilfellet meldes. Smittesporingsarbeidet kan kreve mye av kommunene, og det vil være behov for god planlegging av opplæringen og rekruttering av personer som raskt kan mobiliseres ved et lokalt utbrudd. FHI har i samarbeid med Helsedirektoratet utarbeidet opplæringsressurser som kan benyttes for å sikre nødvendig kompetanse hos de som skal gjennomføre smittesporingen. Opplæringsressursen er samlet i en nasjonal, digital opplæringsressurs med tilhørende kunnskapstest.
Målgruppe og formål for opplæringsressursene
Målgruppe for nasjonal smittesporingsopplæring er alle som skal gjennomføre smittesporing i Norges kommuner uavhengig av faglig bakgrunn. De som ikke har helsefaglig grunnkompetanse bør gjennomgå opplæring i grunnleggende smittevern.
Formålet med nasjonal smittesporingsopplæring er at deltagerne etter fullført opplæring og kunnskapstest skal kunne gjennomføre smittesporing i henhold til nasjonale anbefalinger og etablerte protokoller. Opplæringsressursen inneholder ikke temaer eller testing i kommunikasjonsferdigheter, kunnskap om digitale smittesporingsverktøy og andre smittesporingskompetanser som kun kan læres eller evalueres i en praktisk setting.
Temaer for opplæring
Temaer som det må gjennomføres opplæring i lokalt i den enkelte kommune er:
- Lokale forhold i kommunen. Dette kan være forhold som arbeidsfordeling i smittesporingsteamet og kommunen for øvrig, samarbeidsrutiner med de involverte partene – som kommunelege og beredskapsledelse, lokal prøvehåndtering og lokale smittevernanbefalinger og -forskrifter.
- Praktiske ferdigheter slik som intervjuteknikk og kommunikasjonsferdigheter
- Informasjon om og trening i digitale smittesporingsverktøy og rapporteringssystemer må ordnes lokalt.
Læringsmål
- Etter fullført opplæring skal deltagerne ha grunnleggende kunnskap om SARS-CoV-2, den smitteførende perioden, klinisk bilde, overføring av SARS-CoV-2.
- Etter fullført opplæring skal deltakerne ha innsikt i hvorfor smittesporing er et effektivt tiltak for å redusere smittespredning.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til juridiske rammene for smittesporing.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne ha innsikt i og forståelse for viktige etiske overveielser rundt personsensitive data, smittesporing, isolasjon og karantene.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til at de har taushetsplikt under arbeidet med smittesporing.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til TISK-strategien og skal kunne gjeldende nasjonale rutiner for testing, isolering, smittesporing og karantene.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til kilder til oppdatert informasjon om alle elementene i TISK-strategien.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til innholdet i de åtte grunnleggende trinnene i smittesporingsarbeidet slik at de kan overføre dette til lokalt nivå.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kunne definisjonen av begrepet indekstilfelle.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kunne definisjonen av begrepet nærkontakt, herunder hvem som defineres som nærkontakt.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kunne beregne sannsynlig smittsom periode hos personer som er covid-19-positive med og uten symptomer.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kunne forskjellene mellom oppfølging av tilfeldig positiv PCR hos asymptomatiske personer og for positiv PCR funnet etter kjent eksponering.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til hvordan samtale med indekstilfellet gjennomføres, herunder samtalens hovedfunksjoner og hvilken informasjon som skal registreres, slik at de kan overføre dette til lokalt nivå.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til hvordan samtale med nærkontakt(er) gjennomføres, herunder samtalens hovedfunksjoner og hvilken informasjon som skal registreres, slik at de kan overføre dette til lokalt nivå.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til hvordan smittesporing kan fungere i ulike situasjoner og scenarioer, slik som ved smitteutbrudd i sykehjem/andre heldøgnsplasser, ved skoler og barnehager, ved bruk av offentlig transport, ved flyreise eller ved smitteutbrudd på skip.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til råd for kommunikasjon med minoritets- og innvandrermiljøer, og andre grupper som kan være vanskelig å nå.
- Etter fullført opplæring skal deltagerne kjenne til kriterier for melding og varsling av covid-19
Opplæringsressurser
Opplæringsressursene og tilhørende nasjonal kunnskapstest er tilgjengelig på Kompetansebroen
Helsedirektoratet (2020). Smittesporing – opplæringsressurser og nasjonal kunnskapstest [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. desember 2020, lest 20. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/personell-kompetanse-og-rekruttering/kurs-og-opplaering/tisk--kurs-og-webinarer/smittesporing/smittesporing