Observasjonskompetanse
Alle mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester skal observeres og følges opp på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte. God obersvasjonskompetanse er særlig avgjørende for å kunne ivareta pasienter med stor kompleksitet i sin helsetilstand. I koronapandemien er dette aktualisert med økende antall pasienter som er syke etter påvist covid-19 smitte, men er også viktig for å sikre forsvarlighet i møte med pasienter med andre alvorlige sykdommer. Helsepersonell må ha tilstrekkelig observasjonskompetanse slik at forverring av alle tilstander raskt blir oppdaget, rett omsorgsnivå blir besluttet og adekvate tiltak iverksatt.
Målgruppen for disse opplæringstiltakene er ledere og ansatte i institusjoner i kommunale helse og omsorgstjenester, herunder boliger med heldøgns bemanning.
Opplæringen skal bidra til:
- at tjenestemottakere, herunder pasienter som er syke etter påvist covid-19 smitte, blir observert og ivaretatt på en faglig forsvarlig måte. Dette skjer ved at helsepersonell vurderer alvorlighetsgraden av tilstanden, videreformidler dette og iverksetter adekvate tiltak innenfor sitt kompetanse- og ansvarsområde.
- at helsepersonell utfører observasjoner og vitale målinger etter ABCDE prinsipper, risikovurderer pasienter ved bruk av early warning score etter gjeldende rutiner på sitt tjenestested og kommuniserer strukturert for å sikre god informasjonsoverføring.
- å sikre at gjeldende retningslinjer for håndtering av smittede tjenestemottakere med covid-19 blir fulgt.
Oslo kommune har utarbeidet to prosedyrer tilpasset hjemmebaserte tjenester. Prosedyrene kan benyttes som utgangspunkt til utarbeidelse av lokale prosedyrer i institusjon:
- Prosedyre observasjoner av pasienter i hjemmet med covid-19-smitte (PDF)
- Prosedyre for stell av pasienter i hjemmet med covid-19-smitte (PDF)
Opplæringsressurser
Ansatte med helsefaglig utdanningsbakgrunn som blir omdisponert fra annet arbeid i helse- og omsorgstjenesten, kan benytte ressursene i lenkene under som oppdatering av egen kompetanse. Det bør ved behov tilbys en arena for trening på prosedyrer og målinger. Ansatte som har vært ute av yrket som helsepersonell en tid, og som er nyrekruttert inn i forbindelse med korona-pandemien, bør tilbys opplæring, trening, veiledning og refleksjon fra ansatte med mer erfaring og kompetanse innenfor fagområdene. Dette kan være sykepleiere med relevante videreutdanninger eller masterutdanning i avansert klinisk sykepleie.
Opplæringsressursene om vitale målinger er godt egnet til en kombinasjon av teoretisk og praktisk gjennomgang, trening og refleksjon.
ABCDE observasjoner - vitale målinger
Samleside med ulike opplæringsressurser (kompetansebroen.no)
Denne ressursen inneholder også blant annet lenker til materiell for opptrykk av lommekort, plakater og notatblokker.
ABCDE observasjoner og bruk av early warning score
ISBAR kommunikasjon for sikre trygg og strukturert kommunikasjon
Helsedirektoratet (2020). Observasjonskompetanse [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 01. april 2020, lest 17. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/personell-kompetanse-og-rekruttering/kurs-og-opplaering/ansatte-i-kommunal-helse-og-omsorgstjeneste/ansatte-i-institusjon/observasjonskompetanse