12.1.4.1. Ansatte i institusjon
Beboere på sykehjem og andre institusjoner i kommunal helse- og omsorgstjeneste er svært sårbare for smitte med covid-19. Godt smittevern er avgjørende for å bryte smitteveier og redusere risikoen for smitteoverføring mellom beboere, besøkende og ansatte. Gode smittevernrutiner og kompetanse hos alle ansatte er en forutsetning for godt smittevern.
Det stilles store krav til god smittevernkompetanse hos de ansatte for å kunne utøve faglig forsvarlig praksis. Alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten har en faglig, mellommenneskelig og etisk forpliktelse til å gjennomføre opplæringstiltak, holde seg oppdatert på ny kunnskap og utøve sitt arbeid i tråd med rutiner for godt smittevern.
Målgruppen for disse opplæringstiltakene er ledere og ansatte i institusjoner i kommunale helse- og omsorgstjenester, herunder boliger med heldøgns bemanning.
Opplæringen skal bidra til
- at ansatte hindrer overføring av smitte mellom tjenestemottakere og blant helsepersonell og andre ansatte i tjenestene da mange ansatte følger opp flere tjenestemottakere i løpet av en dag/vakt.
- at ansatte kan gi nødvendig og tilpasset informasjon om smitteverntiltak for å unngå frykt og usikkerhet blant tjenestemottakerne
- å sikre at gjeldende retningslinjer for håndtering av smittede tjenestemottakere med covid-19 blir fulgt
I tillegg til anbefalte opplæringstiltak, anbefales det også å gå inn på følgende lenker for mer utfyllende råd og veiledning knyttet til enkelte fagområder:
- Eldre, deres pårørende og ansatte i helse- og omsorgstjenesten som arbeider med eldre (aldringoghelse.no)
- Personer med demens
- Personer med utviklingshemming
- Personer med psykiske lidelser og/eller rusproblem
Opplæringsressurser
Fire filmer om grunnleggende kunnskap om infeksjoner, smitte og koronaviruset
- Undervisningsfilm 1: Infeksjonssykdommer og kroppens immunforsvar (vimeo.com)
- Undervisningsfilm 2: Mikroorganismer som gir sykdom hos mennesker (vimeo.com)
- Undervisningsfilm 3: Smittekjeden og smitteveier (vimeo.com)
- Undervisningsfilm 4: Koronaviruset (vimeo.com)
Basal smittevern og isolering
- Undervisningsfilm: Råd til sykehjem (vimeo.com)
- Basale smittevernsrutiner (e-læring, kompetansebroen.no)
- Smittevern - kunnskapstest (e-læring, kompetansebroen.no)
- Smitteisolering (e-læring, kompetansebroen.no)
Håndhygiene
Bruk av smittevernutstyr
Ved trening i bruk av smittevernutstyr på den enkelte arbeidsplass er det viktig å være kjent med anbefalt utstyr i ulike kontekster:
- Undervisningsfilm: Personlig beskyttelsesutstyr (vimeo.com)
- Personlig beskyttelsesutstyr (fhi.no)
- Påkledning og avkledning ved påvist smitte med covid-19 (undervisningsfilm, youtube)
- Påkledning og avkledning av smittevernutstyr i sykehjem (undervisningsfilm, vimeo)
Renhold
Annet materiell
Målgruppen for disse opplæringstiltakene er ansatte som gjennomfører renholdsarbeid i institusjoner i kommunale helse og omsorgstjenester, herunder boliger med heldøgns bemanning.
Alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten har en faglig, mellommenneskelig og etisk forpliktelse til å gjennomføre opplæringstiltak, holde seg oppdatert på ny kunnskap og utøve sitt arbeid i tråd med rutiner for godt smittevern.
Beboere på sykehjem og andre institusjoner i kommunal helse- og omsorgstjeneste er svært sårbare for smitte med covid-19. Godt smittevern er avgjørende for å bryte smitteveier og redusere risikoen for smitteoverføring mellom beboere, besøkende og ansatte. Gjennomføring av vanlige renholdsrutiner i sykehjem, boliger og institusjoner bidrar til godt smittevern. Vanlig rengjøring er tilstrekkelig for rom der pasient ikke er smittet.
Ved mistanke om coronasmitte vil renholdsarbeidet følge mer spesifikke anbefalinger, se lenker under "Opplæringsressurser" nedenfor. Det kan blant annet være aktuelt å innføre isolatrom for pasienter som er smittet i sykehjem. Da vil renhold av slike rom følge rutiner for daglig renhold i såkalt uren sone med tilhørende rutiner.
Opplæringen skal bidra til:
- at ansatte hindrer overføring av smitte mellom tjenestemottakere og blant ansatte i tjenestene da mange ansatte følger opp flere tjenestemottakere i løpet av en dag/vakt.
- at ansatte kan gi nødvendig og tilpasset informasjon om smitteverntiltak for å unngå frykt og usikkerhet blant tjenestemottakerne
- å sikre at gjeldende retningslinjer for håndtering av smittede tjenestemottakere med covid-19 blir fulgt
Opplæringsressurser
Renhold
- Undervisningsfilm: Rengjøring og desinfeksjon i sykehjem (vimeo.com)
- Anbefalinger om bl.a. renhold i sykehjem ved smitte (fhi.no)
- Hvordan foreta rengjøring av pasientrom ved smitteisolering (e-læring, kompetansebroen.no)
- Brosjyre for renholdere på mange språk (fhi.no)
Håndhygiene
Bruk av smittevernutstyr
- Undervisningsfilm: Personlig beskyttelsesutstyr (vimeo.com)
- Presentasjon, håndhygiene og hanskebruk (fhi.no)
- Plakat, gode råd om håndhygiene og hanskebruk (fhi.no)
- Påkledning og avkledning ved påvist smitte med covid-19 (video, youtube)
- Bruk av personlig beskyttelsesutstyr i primærhelsetjenesten (PDF, fhi.no)
Teknisk desinfeksjon, særlig i skyllerom
Målgruppen for denne opplæringsressursen er nyansatte og vikarer i institusjonstjenesten herunder boliger med heldøgns bemanning. Det kan også være ansatte fra andre virksomheter i kommunen som for en periode er satt til å arbeide i hjemmetjenesten grunnet situasjonen med Covid-19.
Kommunen må legge til rette for forsvarlige tjenester gjennom tilstrekkelig opplæring. Alle nyansatte må få opplæring i de gjeldende prosedyrer og rutiner på arbeidsstedet. I tillegg må de ansatte ha en grunnleggende kompetanse om tjenestene de skal yte. Dette kan være rettslige rammer for tjenestene, om etiske problemstillinger i arbeidsutførelsen, kunnskap om tjenestemottakeres behov og deres ressurser.
Opplæringen skal bidra til at:
- tjenestemottakere i institusjoner, herunder boliger med heldøgns bemanning får faglig forsvarlig oppfølging
- ansatte uten helse- og omsorgsfaglig utdanning får innføring i relevante fagtemaer og nødvendig kompetanse for å arbeide med tjenestemottakere institusjon og boliger med heldøgns bemanning
Opplæringsressurser
"Dette må jeg kunne – introduksjon til helse- og omsorgsarbeid"
- Opplæringshefte: Introduksjon til helse- og omsorgsarbeid (aldringoghelse.no)
- Presentasjoner til bruk i undervisning (aldringoghelse.no)
"Dette må jeg kunne - gode tjenester til personer med utviklingshemming"
- "Opplæringshefte: "Dette må jeg kunne: gode tjenester til personer med utviklingshemming (aldringoghelse.no)
- Presentasjoner til bruk i undervisning (aldringoghelse.no)
Smittevern
Alle mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester skal observeres og følges opp på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte. God obersvasjonskompetanse er særlig avgjørende for å kunne ivareta pasienter med stor kompleksitet i sin helsetilstand. I koronapandemien er dette aktualisert med økende antall pasienter som er syke etter påvist covid-19 smitte, men er også viktig for å sikre forsvarlighet i møte med pasienter med andre alvorlige sykdommer. Helsepersonell må ha tilstrekkelig observasjonskompetanse slik at forverring av alle tilstander raskt blir oppdaget, rett omsorgsnivå blir besluttet og adekvate tiltak iverksatt.
Målgruppen for disse opplæringstiltakene er ledere og ansatte i institusjoner i kommunale helse og omsorgstjenester, herunder boliger med heldøgns bemanning.
Opplæringen skal bidra til:
- at tjenestemottakere, herunder pasienter som er syke etter påvist covid-19 smitte, blir observert og ivaretatt på en faglig forsvarlig måte. Dette skjer ved at helsepersonell vurderer alvorlighetsgraden av tilstanden, videreformidler dette og iverksetter adekvate tiltak innenfor sitt kompetanse- og ansvarsområde.
- at helsepersonell utfører observasjoner og vitale målinger etter ABCDE prinsipper, risikovurderer pasienter ved bruk av early warning score etter gjeldende rutiner på sitt tjenestested og kommuniserer strukturert for å sikre god informasjonsoverføring.
- å sikre at gjeldende retningslinjer for håndtering av smittede tjenestemottakere med covid-19 blir fulgt.
Oslo kommune har utarbeidet to prosedyrer tilpasset hjemmebaserte tjenester. Prosedyrene kan benyttes som utgangspunkt til utarbeidelse av lokale prosedyrer i institusjon:
- Prosedyre observasjoner av pasienter i hjemmet med covid-19-smitte (PDF)
- Prosedyre for stell av pasienter i hjemmet med covid-19-smitte (PDF)
Opplæringsressurser
Ansatte med helsefaglig utdanningsbakgrunn som blir omdisponert fra annet arbeid i helse- og omsorgstjenesten, kan benytte ressursene i lenkene under som oppdatering av egen kompetanse. Det bør ved behov tilbys en arena for trening på prosedyrer og målinger. Ansatte som har vært ute av yrket som helsepersonell en tid, og som er nyrekruttert inn i forbindelse med korona-pandemien, bør tilbys opplæring, trening, veiledning og refleksjon fra ansatte med mer erfaring og kompetanse innenfor fagområdene. Dette kan være sykepleiere med relevante videreutdanninger eller masterutdanning i avansert klinisk sykepleie.
Opplæringsressursene om vitale målinger er godt egnet til en kombinasjon av teoretisk og praktisk gjennomgang, trening og refleksjon.
ABCDE observasjoner - vitale målinger
Samleside med ulike opplæringsressurser (kompetansebroen.no)
Denne ressursen inneholder også blant annet lenker til materiell for opptrykk av lommekort, plakater og notatblokker.
ABCDE observasjoner og bruk av early warning score
ISBAR kommunikasjon for sikre trygg og strukturert kommunikasjon
Alle mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester skal observeres og følges opp på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte. Personer i livets sluttfase må sikres god lindrende behandling og omsorg som ivaretar verdigheten til pasienten og de pårørende. God kompetanse i lindrende behandling er avgjørende for å ivareta trygghet, verdighet og livskvalitet. I koronapandemien er dette aktualisert med økende antall pasienter som blir syke etter påvist covid-19 smitte med de utfordringene det medfører av økt sykelighet og dødelighet samt store smittevernutfordringer i klinisk praksis.
Målgruppen for disse opplæringstiltakene er ledere og ansatte i institusjoner i kommunale helse og omsorgstjenester, herunder boliger med heldøgns bemanning.
Opplæringen skal bidra til at:
- pasienter i livets sluttfase, herunder de som er syke etter påvist covid-19 smitte, blir observert og ivaretatt på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte ved at helsepersonell har tilstrekkelig kompetanse
- ansatte utøver en kompetent praksis som preges av trygghet og god ivaretagelse av pasient og pårørende, et godt terapeutisk miljø og effektiv symptomlindring.
I tillegg til anbefalte opplæringstiltak anbefales det også å lese:
- Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19 pandemien
- Nasjonale faglige råd om lindrende behandling i livets sluttfase
Opplæringsressurser
Ansatte som blir omdisponert fra annet arbeid, vil kunne benytte opplæringsressursene for å oppdatere egen kompetanse i lindrende behandling. Ved behov bør de tilbys en arena for trening på ferdigheter som er ukjente eller trenger generell oppdatering.
Ansatte som har vært ute av yrket som helsepersonell en tid, og som er nyrekruttert i forbindelse med korona-pandemien, bør tilbys opplæring, trening, veiledning og refleksjon sammen med ansatte med kunnskap og erfaring fra fagområdene.
Etisk kompetanse er en viktig del av det som må ligge til grunn for å kunne tilby pasientene god lindrende behandling. I tillegg til grunnleggende opplæring i lindrende behandling anbefales det at de ansatte benytter seg av opplæringsressursene i etisk refleksjon.
E-læringskurs i palliativ behandling av eldre og alvorlig syke med covid-19
Helsedirektoratet har gitt nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse i oppdrag å lage et e-læringskurs som omhandler palliasjon, pleie og omsorg ved covid-19-sykdom (aldringoghelse.no). Kurset er gratis og åpent for alle. Kurset ble lansert 16. september 2020.
Grunnleggende palliasjon / lindrende behandling for alle ansatte
Læringsløpet kan gjennomgås i sin helhet, eller enkelttemaer, kapitler og ressurser kan settes sammen etter ansattes kompetansebehov og relevans for praksis
Digital opplæringspakke «Lindrende behandling og omsorg ved livets slutt», utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, Innlandet, og Høgskolen Innlandet
Målgruppe for denne opplæringspakken er helsefagarbeidere og arbeidstakere uten formell kompetanse som arbeider i kommunehelsetjenesten. Opplæringen foregår dels digitalt, men også gjennom refleksjonsgrupper med veiledning av mentor. Opplæringen kan du få mer informasjon om ved å henvende deg til kontaktperson ved Høgskolen Innlandet, Lucie Furulund (lucie.furulund@inn.no).
Palliasjon og demens for leger, sykepleiere og helsefagarbeidere
- E-læringskurs for sykepleiere og helsefagarbeidere (aldringoghelse.no)
- E-læringskurs for leger (aldringoghelse.no)
Etikk
Sist faglig oppdatert: 24. september 2020