Kursarrangør bør legge til rette for at gode smittevernrutiner følges
Kursarrangør er ansvarlig for at smittevernrådene følges i forkant, under og etter gjennomføringen av kurset. Dette omfatter også rengjøring og desinfeksjon av utstyr.
Selv om etterlevelse av gjeldende smitteverntiltak reduserer risikoen for smitte, kan risikoen aldri elimineres. Det er derfor viktig at arrangørene av kurs og annen akuttmedisinsk trening i forkant gjør en vurdering av om nytten av treningen oppveier risikoen for smitte. For at etterslepet på trening ikke skal bli for stort er det viktig at relevant trening blir gjennomført, så lenge det kan gjøres på en smittevernfaglig trygg måte.
Kursarrangør bør følge FHIs anbefalinger for smittesporing og FHIs generelle anbefalinger om smittevern og gruppestørrelse ved arrangementer.
- Deltakerne bør ha mottatt og satt seg inn i informasjon om gjeldende råd og anbefalinger for smittevern på forhånd.
- Det bør utformes en oppdatert oversikt over deltakere med nødvendig kontaktinformasjon i tilfelle smittesporing. Oversikten bør oppbevares i 2 uker/14 dager etter gjennomføring.
- Deltakere bør fylle ut sjekkliste med spørsmål om symptomer og mistanke om covid19 smitte.
- Arrangøren skal påse at deltakere ikke har luftveissymptomer eller andre symptomer forenlig med covid-19, eller er i karantene eller isolasjon.
- Det bør utnevnes en ansvarlig for at smittevernrådene følges i forkant, under og etter gjennomføringen, inkludert rengjøring og desinfeksjon av utstyr.
- Arrangøren bør gjøre en konkret vurdering av smittesituasjonen kort tid før kursavvikling. Ved stort smittepress bør kursarrangøren vurdere å utsette/avlyse kurset.
- Det er mange temaer som egner seg for e-læring i forkant av kurs. Dette bør gjennomføres der det er hensiktsmessig, for å redusere tiden som flere mennesker er samlet.
Det foreligger lite spesifikk dokumentasjon på smitterisiko ved HLR- og annen praktisk trening under Covid-19-pandemien. Anbefalingene i dette dokumentet bygger i stor grad på på ekspertvurderinger fra arbeidsgruppen og fagmiljøet i Norge i tillegg til generelle smittevernanbefalinger fra FHI.
Arbeidsgruppen har vært nedsatt av Helsedirektoratet med deltakelse fra FHI, Helsedirektoratet og Fagrådet i Sammen redder vi liv. De oppdaterte rådene har tatt utgangspunkt i foreliggende prosedyrer fra Norsk Resuscitasjonsråd (NRR) og Norsk Førstehjelpsråd (NFR), Fakultet for medisin- og helsevitenskap, NTNU, RegSim Vest og MedSimNorge, i tillegg til Helsedirektoratets anbefalinger fra juni 2020. Gjeldende smittevernfaglige anbefalinger fra FHI danner videre den faglige grunnmuren for anbefalingene i dette dokumentet.
Utkast til nye råd og anbefalinger har vært på ekstern høring, blant annet hos de nevnte aktører.
Rådene og anbefalingene i dette dokumentet angir retningslinjer på nasjonalt nivå og er å anse som minimumsanbefalinger. I tillegg kan det finnes regionale, kommunale og organisasjonsspesifikke anbefalinger som er strengere. Hvem som deltar på treningen, hvor den arrangeres, det aktuelle smittetrykket og andre lokale forhold kan tilsi strengere smitteverntiltak og tilpasninger enn det som er skissert her. Den endelige beslutningen om nødvendige smitteverntiltak må tas lokalt.
Dersom kursarrangøren er usikker på forberedelser/gjennomføring av kurs bør smittevernmyndighet i kommunen/institusjonen (organisasjon, helseforetak etc.) konsulteres.
Anbefalingene bygger på FHIs anbefalinger ved arrangementer, samlinger og aktiviteter.
Helsedirektoratet (2021). Kursarrangør bør legge til rette for at gode smittevernrutiner følges [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. februar 2021, lest 11. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/personell-kompetanse-og-rekruttering/kurs-og-opplaering/Praktisk-trening-i-akuttmedisin/kursarrangor-bor-legge-til-rette-for-at-gode-smittevernsrutiner-folges