Kommunen skal sørge for tiltak som reduserer smitterisiko for personer med utviklingshemming som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester
Kommunen må sørge for tiltak som reduserer smittefare i tjenestemottakers eget hjem og i eventuelle fellesarealer i tilknytning til beboers hjem, i samarbeid med tjenestemottaker og evt. pårørende.
Virksomhetene må sørge for at tjenesteyterne har oppdatert kunnskap om smittevern, og bør involvere tjenestemottakere og pårørende slik at smitteverntiltakene følges.
Tjenesteyterne skal gi nødvendig og tilpasset informasjon slik at tjenestemottakerne og eventuelt deres pårørende kan medvirke i situasjonen. Dette kan også bidra til å unngå frykt og usikkerhet blant tjenestemottakerne og deres pårørende.
Anbefalingene gjelder i tjenester til personer med utviklingshemming, men kan også være relevante for tjenester til andre med medfødte eller tidlig ervervede kognitive funksjonsnedsettelser.
Generelle retningslinjer for håndhygiene (fhi.no) og Råd ved helse- og omsorgstjenester i privat bolig og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger mv (fhi.no) følges.
Virksomhetsleder må sørge for at tjenesteyterne har nødvendig opplæring i smittevern.
Kommunen må ha oversikt over personer med utviklingshemming som har en økt risiko for et alvorlig forløp ved koronasmitte (SARS CoV-2) og sette inn nødvendige tiltak i samarbeid med disse personene og evt. deres pårørende. Se Folkehelseinstituttets informasjon om risikogrupper og spesielle råd til personer i risikogruppene (fhi.no).
Tjenesteyterne må hjelpe tjenestemottaker og pårørende med å vurdere smitterisiko som følge av besøk i hjemmet fra tjenesteytere og andre besøkende, samt hjelpe til å sette i verk smittereduserende tiltak. Her vil vaksinasjonsstatus hos involverte være av betydning, se råd fra Folkehelseinstituttet.
Kommunen må sørge for forsvarlige tjenester og ivareta hjemmeboende personer og deres pårørende, som særlig rammes dersom kommunen reduserer tjenester og tilbud som følge av kapasitetsutfordringer og/eller smittevernstiltak under covid-19-epidemien. Se anbefalingen Kommunen må ha en plan for hjemmeboende tjenestemottakere og deres pårørende i ulike faser av covid-19-epidemien.
Observasjon av symptomer
Tjenesteyterne bør observere tjenestemottakere nøye og systematisk med tanke på eventuelt smitteutbrudd, med særlig vekt på følgende:
- Symptomer på covid-19 som feber og hoste selv om disse i mindre grad er fremtredende og kan være overskygget av andre symptomer
- Allmenntilstand og brått funksjonsfall
- Ernæring og væskeinntak
Hvis en syk person med covid-19 skal flyttes, f.eks. til sykehus, følges råd om transport av personer med mistenkt covid-19-sykdom.
Isolasjon og karantene overfor personer uten samtykkekompetanse som motsetter seg dette
Kommunen må hindre at personer uten samtykkekompetanse utsetter andre for smitte. Dersom en person uten samtykkekompetanse har påvist eller sannsynlig smitte, må vedkommende umiddelbart isoleres eller i karantene. Dersom personen motsetter seg nødvendige tiltak, må disse gjennomføres i tråd med i gjeldende regler, jf. publisert veiledning om rettsgrunnlag (hjemmel) for gjennomføring av karantene, isolasjon mv. i helse- og omsorgstjenesten. Gjennomføring av karantene og isolasjon skal skje på en så skånsom og lite inngripende måte som mulig overfor den enkelte. Kommunen må sørge for nødvendig medvirkning av tjenestemottaker og evt. pårørende. Kommunen bør også ta kontakt med habiliteringstjenesten for veiledning.
Habiliteringstjenestens veiledning av kommunene
Habiliteringstjenestene for barn og voksne kan kontaktes for å gi kommunene veiledning blant annet i følgende tema som oppstår på grunn av covid-19-utbruddet:
- særskilte utfordringer knyttet til utfordrende atferd og/eller engstelse
- utfordringer knyttet til tvang og makt,
Det anbefales å opprette avtaler mellom kommune og habiliteringstjeneste, slik at tjenestene er sikret veiledning dersom det skulle bli smitteutbrudd eller karantene blant de ansatte
Personer med utviklingshemming har økt forekomst av kroniske sykdommer som hjerte-/karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes mellitus, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon) som igjen kan gi økt risiko for et alvorlig sykdomsforløp ved covid-19. I tillegg antas det å være en økt forekomst for udiagnostiserte lidelser i gruppen utviklingshemmede som gir økt grunn for varsomhet.
Personer med utviklingshemming bor ofte i leiligheter organisert som bofellesskap, samlokaliserte boliger eller omsorgsboliger. Der hvor mange bor sammen, vil det være et sted der det er mange kontaktpunkt og selv om det ikke er konkret fare for den enkelte er det et sted der det er sannsynlig at smitte kan spres mellom ansatte, beboere og besøkende.
Personer med utviklingshemming kan i varierende grad ha utfordringer med å følge anbefalinger om håndhygiene og smittevern og har derfor behov for særskilt tilrettelegging for å begrense smitterisiko, tilpasset informasjon og medvirkning.
Helsedirektoratet (2020). Kommunen skal sørge for tiltak som reduserer smitterisiko for personer med utviklingshemming som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 24. februar 2021, lest 14. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester/hjemmebaserte-tjenester/kommunen-skal-sorge-for-tiltak-som-reduserer-smitterisiko-for-personer-med-utviklingshemming-som-mottar-kommunale-helse-og-omsorgstjenester