Ved vurdering av pasienter i allmennpraksis bør alle med symptomer på luftveisinfeksjon i utgangspunktet tolkes som mulig covid-19
Utredning
Det er vanskelig å skille covid-19 fra andre luftveisinfeksjoner da sykdomsforløpet varierer fra mildt til alvorlig. De hyppigst forekommende symptomene er tørrhoste, feber og tungpustethet, hvor tungpustethet kanskje er det mest karakteristiske symptomet som opptrer etter omtrent en uke. Det kan imidlertid også være symptomer som sår hals, muskelverk, hodepine, kvalme, magesmerte og diaré. Vær videre oppmerksom på at enkelte pasienter med covid-19 kan presentere akutt funksjonssvikt, økt falltendens, nedsatt allmenntilstand og/eller økt forvirring som primærsymptom.
CRP har ingen rolle i diagnostisering og oppfølging av covid-19, men kan være en aktuell parameter ved mistanke om bakteriell superinfeksjon, eventuelt i differensialdiagnostisk øyemed. Ved klinisk undersøkelse bør man ha fokus på allmenntilstand og respirasjon og måle puls, oksygenmetning og respirasjonsfrekvens.
Hvem skal testes
Kriterier for hvem som skal testes oppdateres fortløpende av Folkehelseinstituttet:
Se oppdatert informasjon i Folkehelseinstituttets veileder Koronavirus – fakta, råd og tiltak.
Pasienter med symptomer på luftveisinfeksjon bør i utgangspunktet tolkes som covid-19, da dette er viktig for å begrense smittespredning og raskt fange opp de som står i fare for å utvikle alvorlig sykdomsforløp.
Helsedirektoratet (2020). Ved vurdering av pasienter i allmennpraksis bør alle med symptomer på luftveisinfeksjon i utgangspunktet tolkes som mulig covid-19 [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 15. mars 2021, lest 17. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester/allmennlegetjenesten/ved-vurdering-av-pasienter-i-allmennpraksis-bor-alle-med-symptomer-pa-luftveisinfeksjon-i-utgangspunktet-tolkes-som-mulig-covid-19