Arbeidsrettslige spørsmål og svar for helsepersonell som ønsker å jobbe ekstra i helsesektoren
Det er mange spørsmål fra de som ønsker å jobbe ekstra i helsesektoren i forbindelse med covid-19-pandemien. Helsedirektoratet ønsker å gi noen generelle svar på enkelte arbeidsrettslige spørsmål som stilles fra helsepersonell som for tiden ikke er i arbeid, som bare har deltidsjobb, som er permittert eller som er helsefagstudenter. Noe av informasjonen vil også være aktuell for personer som allerede arbeider i helsetjenesten. Videre vil vi vise til de forvaltningsorganer og aktører som har et forvaltnings- og veiledningsansvar på området, og som kan gi mer informasjon i mange spørsmål.
Permisjon
Permisjon er arbeidstakers rett til å være borte fra arbeidet sitt i et begrenset tidsrom. Arbeidstaker er ansatt hos arbeidsgiver i tiden vedkommende har permisjon og skal gjenoppta sitt arbeid når permisjonen er ferdig. Retten til permisjon kan både være lovfestet, tariffestet eller avtalt med arbeidsgiver.
Har jeg rett til permisjon fra min hovedarbeidsgiver slik at jeg kan melde meg til tjeneste i helsesektoren?
Permisjon må i hovedsak avtales med arbeidsgiver, eller være lovfestet eller tariffestet. Permisjon til å tjenestegjøre hos annen arbeidsgiver under koronakrisen er per dags dato ikke lovfestet og må følge av tariffavtale eller avtale med arbeidsgiver.
Hva skjer hvis jeg har fått permisjon fra arbeidsgiver for å tjenestegjøre i helsetjenesten og blir syk eller må i karantene før jeg begynner i tjenesten, eller rett etter at jeg har begynt i tjenesten?
En rekke forhold har betydning for svaret på dette spørsmålet, som for eksempel om permisjonen fra første arbeidsgiver har startet, hvor lenge du eventuelt har tjenestegjort hos den nye arbeidsgiveren og om fraværet er covid-19-relatert eller ikke.
Ved sykemelding har man i noen tilfeller rett til sykepenger. Om du har rett på sykepenger eller ikke ved sykdom kommer an på den konkrete situasjonen. Vilkår for rett til sykepenger (nav.no)
For covid-19-relatert fravær er det egne regler for sykepenger fra 16.03.2020 (altinn.no) og nav.no
Dersom du har ytterligere spørsmål knyttet til arbeidsgiverperioden og sykepenger oppfordrer vi deg til å søke svar på dine spørsmål gjennom NAV.
Har jeg rett til permisjon for å være hjemme med barn når skolen er stengt?
Ja, arbeidstakers rett til permisjon gjelder også ved stengte skoler og barnehager på samme måte som regler som "sykt barn-dager" etter arbeidsmiljøloven § 12-9. Se midlertidig forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien § 4-6, jf. § 4-1.
Kan reglene om permisjon bli endret?
Ja, reglene kan bli endret.
Arbeids- og sosialdepartementet kan med hjemmel i arbeidsmiljøloven gi nye regler om permisjon ved utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom, slik som covid-19. Midlertidig forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien er eksempel på dette. Det kan komme endringer i denne eller andre forskrifter.
Se også:
Arbeidstilsynet svarer på spørsmål om retten til permisjon (arbeidstilsynet.no)
Regelverk: Arbeidsmiljøloven kapittel 12 (lovdata.no)
Permittering
Permittering er midlertidig pålagt arbeidsfritak for arbeidstaker og lønnsfritak for arbeidsgiver. Arbeidsforholdet består, og det forutsettes at arbeidsstans kun er midlertidig.
Arbeidstaker skal normalt ha varsel om permittering 14 dager før permitteringen trer i kraft. Ved uforutsette hendelser er fristen to dager. Reglene knyttet til varslingsperiode, lønnsplikt og dagpenger forvaltes av NAV.
Kan jeg melde meg til tjeneste i helsesektoren dersom jeg er permittert?
Dersom man er permittert er man fremdeles ansatt hos den samme arbeidsgiveren, og er i utgangspunktet pliktig å møte på jobb på kort varsel dersom det blir behov for vedkommende i arbeid. Den permitterte kan likevel som hovedregel ta arbeid hos en annen arbeidsgiver.
Siden du må kunne stille hos den første arbeidsgiveren på kort varsel, bør du informere den nye arbeidsgiveren om situasjonen, slik at dette kan hensyntas ved ansettelse i midlertidig stilling hos ny arbeidsgiver i forbindelse med covid-19-utbruddet.
Det fremgår videre av arbeidsmiljøloven § 15-3 niende ledd at den som er permittert uten lønn kan si opp sin stilling med 14 dagers oppsigelsestid. Hovedavtalen kan også inneholde gunstigere vilkår enn loven, du bør derfor sjekke dette i hovedavtalen som gjelder for deg. I flere hovedavtaler er det åpnet for at arbeidstaker fritas for arbeidsplikt ved oppsigelse i permitteringsperioden dersom vedkommende har etablert et nytt arbeidsforhold. Arbeidsgivers lønnsplikt bortfaller da tilsvarende. Mer informasjon hva som gjelder om oppsigelse under permitteringstiden (altinn.no)
Har jeg rett til dagpenger når jeg er permittert?
Informasjon om dagpenger ved permittering (nav.no)
Hva er mest lønnsomt av å gå uten arbeid med dagpenger eller å tjenestegjøre i helsesektoren?
Hva som lønner seg mest rent økonomisk av å motta dagpenger eller å tjenestegjøre i helsesektoren kommer an på hvilken inntekt du hadde før du ble permittert og hvilken stilling du får tilbud om i helsetjenesten.
Informasjon om hvor mye du kan få i dagpenger når du er permittert, basert på din inntekt (nav.no)
Regelverk:
Hovedavtale mellom organisasjonene (fagforbundet.no)
lov om lønnsplikt (lovdata.no)
Lønnsfastsettelse ved ansettelse
Lønnsfastsettelse er resultatet av den prosessen som leder frem til en bestemt lønn. Lønnsfastsettelse skjer både ved ansettelse og ved senere reguleringer av lønn, for eksempel ved forhandling.
Hvilket lønnsnivå har jeg krav på i jobb som midlertidig ansatt i helsesektoren i forbindelse med covid-19?
Partene i et arbeidsforhold står i utgangspunktet fritt i avtale om lønnsnivå. Lønn avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som en del av den skriftlige arbeidsavtalen.
Det gjelder likevel et likebehandlingsprinsipp i arbeidsforholdet. Du har derfor krav på det lønnsnivå som gjelder for fast ansatte i virksomheten med tilsvarende type stilling, stillingsinnhold, og ansiennitet, i tråd med den tariffavtale som arbeidsgiver er bundet av. Arbeidsretten har slått fast at den tariffbundne arbeidsgiveren kan ha en forpliktelse til å gi samme lønns- og arbeidsvilkår for uorganiserte arbeidstakere som utfører arbeid som reguleres av tariffavtalen, jf. ARD 1922 s. 50 (en dom fra arbeidsretten). Likestillings- og diskrimineringsloven gir for øvrig vern mot forskjellsbehandling som er begrunnet i at du er midlertidig ansatt i forbindelse med covid-19.
En tariffavtale er en avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold, jf. arbeidstvistloven § 1. Tariffavtalen har bestemmelser om arbeidstid, lønn, vaktlister, diverse tillegg og når man har krav på fri med lønn, m.m.
En fagforening er enhver sammenslutning av arbeidstakere eller av arbeidstakeres foreninger som har til formål å vareta arbeidstakernes interesser overfor deres arbeidsgivere.
En arbeidsgiverforening er enhver sammenslutning av arbeidsgivere eller arbeidsgiveres foreninger som har til formål å vareta arbeidsgivernes interesser overfor deres arbeidstakere.
Undersøk hvilken tariffavtale som gjelder for din arbeids(plass) for nærmere informasjon om hvilke lønnsbestemmelser som gjelder for deg.
Helsefagstudenter
Helsedirektoratet opplever at flere som nå er i et utdanningsløp ønsker å bidra med sin kompetanse i forbindelse med covid-19-utbruddet.
Kan jeg melde meg til tjeneste i helsesektoren selv om jeg ikke er ferdig utdannet eller ikke har autorisasjon?
Fra tidligere har medisinstudenter og farmasistudenter kunnet søke om studentlisens etter forskrift om lisens til helsepersonell. Det er i forbindelse med covid-19-utbruddet åpnet opp for at studenter, elever og lærlinger som er under annen helse- og sosialfaglig utdanning enn medisin og farmasi, også kan få innvilget midlertidig studentlisens i siste år av sitt studie.
Mer informasjon om hva som gjelder for deg som er under utdanning (helsedirektoratet.no)
Regelverk: covid-19-forskriften § 17a: (lovdata.no)
Vil det å melde seg til tjeneste i helsesektoren få innvirkning på stipend og lån fra Lånekassen?
Regjeringen har midlertidig fjernet grensen for hvor mye studentene som jobber i helse- og omsorgssektoren kan tjene uten at de mister stipendandelen av studielånet sitt. Denne ordningen gjelder fram til 31. august 2020. Mer informasjon om dette finner du her:
Kombinere stillinger
Jeg har én jobb, men ønsker å melde meg til å ta ekstravakter i helsetjenesten. Er det noe i veien for at jeg kan gjøre dette?
Vanligvis er det uproblematisk å kombinere flere stillinger. På grunn av situasjonen med covid-19 er det likevel flere kommuner som har besluttet at deres ansatte, av smittevernhensyn, bare skal tjenestegjøre ved ett tjenestested i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Dersom du allerede har en hel- eller deltidsjobb og ønsker å melde deg til tjeneste i helsesektoren på grunn av ledig kapasitet, anbefaler vi deg å ta kontakt med nåværende arbeidsgiver for å avklare mulighetene for dette.
Jeg har to jobber, men nå ønsker min ene arbeidsgiver at jeg ikke skal arbeide hos den andre på grunn av smittevernhensyn. Hvordan forholder jeg meg til dette?
Svaret på dette spørsmålet beror på en rekke forhold, blant annet om dine to jobber er for samme arbeidsgiver eller om det er forskjellige arbeidsgivere. Arbeidsgivers styringsrett gir rett til arbeidsledelse innenfor rammene av det inngåtte arbeidsforholdet, men gir som hovedregel ikke arbeidsgiver rett til å beslutte om du kan ta arbeid hos en annen arbeidsgiver. Styringsretten vil under vanlige forhold begrenses av bestemmelser i individuelle arbeidsavtaler, tariffavtaler eller lov. Mer svar på dette spørsmålet kan du blant annet finne på Kommunenes sentralforbund (ks.no)
For spørsmål knyttet til rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett og eventuell endringsoppsigelse kan du kontakte Arbeidstilsynet.
Les mer om endringsoppsigelse på Arbeidstilsynet (arbeidstilsynet.no)
Leger som ikke er spesialister og ikke i spesialisering
Med spesialist menes lege som har norsk spesialistgodkjenning i en av de 46 legespesialitetene og er registrert i HPR med slik godkjenning. Med lege i spesialisering (LIS) menes leger som er under spesialistutdanning i Norge i en av de 46 legespesialitetene og følger utdanningsløpet til den enkelte spesialitet.
Kan jeg som lege få godkjent tjeneste i helsesektoren under covid-19-utbruddet som tjenestetid i et senere spesialiseringsløp?
Dersom du skal få tjenesten tellende som spesialistutdanning etter ny ordning, må den oppfylle vilkårene i spesialistforskriften. Blant annet må du være ansatt som lege i spesialisering (LIS) i en godkjent eller registrert utdanningsvirksomhet.
Lenker til relevante organisasjoner, fagforeninger og hovedavtaler
Fagforbundet (største fagforbund under LO) har informasjon om permittering (fagforbundet.no)
VIRKE (arbeidsgiverorganisasjon for handels- og tjenestenæringen) (virke.no)
Norsk sykepleierforbund svarer ut spørsmål knyttet til korona-epidemien fra sine medlemmer: (nsf.no)
Hovedtariffavtaler som Fagforbundet er bundet av (fagforbundet.no)
Regjeringens oversikt over nye regler for arbeidstakere og arbeidsgivere på grunn av situasjonen med korona-pandemien
På regjeringen.no ligger en samlet oversikt over endringer i regelverket for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Endringene gjelder blant annet permitteringer, dagpenger, sykt-barn-dager, sykefravær og egenmeldinger.
Helsedirektoratet (2020). Arbeidsrettslige spørsmål og svar for helsepersonell som ønsker å jobbe ekstra i helsesektoren [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 06. mai 2020, lest 28. januar 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kapasitet-i-helsetjenesten/arbeidsrettslige-sporsmal-og-svar-for-helsepersonell-som-onsker-a-jobbe-ekstra-i-helsesektoren