ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerBesøk – pasienter og beboere

Fødeinstitusjonene bør legge til rette for at partner/ledsager kan være til stede før, under og etter fødsel

Anbefaling

Fødeinstitusjonene bør legge til rette for tilstedeværelse av partner/ledsager før, under og etter fødsel.

Hurtigtester bør være tilgjengelig i alle helseforetak og benyttes for testing av partnere hvor det foreligger behov for avklaring av smittestatus.

Den gravide og hennes partner/ledsager må informeres godt om lokale rutiner.

Viktigheten av å ha med partner eller en nær pårørende under forberedelser til fødsel, under fødselen og i barselperioden er godt dokumentert (ref. FHI). Det å ha med partner eller andre nære er viktig for pasienter i mange deler av helsetjenesten og er blant annet beskrevet i prioriteringsveilederen.

Smittespredning i sykehus kan raskt få alvorlige konsekvenser. Inneliggende pasienter kan bli smittet og påføres sykdom i tillegg til sin grunnlidelse, og helsepersonellet kan bli smittet eller havne i karantene. Dette vil kunne sette behandlingskjeden under press.

Lokal vurdering

Fødeavdelinger tilstreber å tilrettelegge for at partner kan være med under fødsel innenfor smittevernfaglige rammer. Når det gjelder partners tilstedeværelse før og etter fødsel er det noe ulikt hvordan dette praktiseres, men målsettingen er at partner kan være til stede, forutsatt at dette kan foregå smittevernfaglig forsvarlig. Fysiske forhold som gamle bygg, føde/barsel plasseringer i forhold til andre sårbare pasientkategorier, mangel på enerom, små arealer m.m., er forhold som fører til utfordringer og til ulike lokale rutiner.

Screening med spørreskjema

Screening (spørreskjema) ved innleggelser og besøk benyttes allerede for å kunne avsløre om vedkommende kan ha eller kan ha vært utsatt for smitte av covid-19. Dette har vært et råd ovenfor pasienter og kan også benyttes ovenfor partner og pårørende.

Hurtigtester ved mistenkt eller uavklart smitte

Helsedirektoratet går ikke inn for systematisk bruk av hurtigtester for testing av alle fødende og partnere. I situasjoner, eksempelvis der partners smittestatus er suspekt eller uavklart eller ved høy insidens ved lokale utbrudd, kan det være nyttig å supplere med en hurtigtest. Når det er avklart at partneren ikke utgjør en smitterisiko kan vedkommende få komme inn i sykehuset.

Der det vurderes å være behov for hurtigtest for prøvetaking for SARS CoV-2 anvendes fortrinnsvis PCR hurtigtest (se begrunnelse). Smitteverntiltakene i helseforetakene må uansett ivaretas.

Munnbind ved økt smitterisiko

FHI vurderer at dersom denne screeningen av partner viser økt smitterisiko eller at de kommer fra et område med høyt smittepress (tiltaksnivå 3-5), kan en vurdere å benytte munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å opprettholde anbefalt avstand, både hos partner og helsepersonell. Helsedirektoratet støtter denne vurderingen.

Hovedregelen etter pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 fjerde ledd er:

«Ønsker pasient eller bruker at andre personer skal være til stede når helse- og omsorgstjenester gis, skal dette som hovedregel imøtekommes.»

I forarbeidene til bestemmelsen i Ot.prp. nr.12 (1998-1999) lov om pasientrettigheter fremgår det at bestemmelsen blant annet tar sikte på å sikre at far kan delta under fødsel. I tilfeller der man nekter mor å ha far, ev. medmor, tilstede under fødselen må det derfor gis en særskilt begrunnelse. Under forarbeidenes pkt. 5.1.6 er det uttalt at:

«(…) Hovedregelen om at pasienten skal få bestemme hvem som skal delta under behandlingen eller undersøkelsen skal i de langt fleste tilfeller respekteres».

I hovedsak vil fedres/medmødres adgang til fødestuen bare kunne begrenses dersom det ikke er forsvarlig å la han/henne være til stede. I rundskriv IS-2015/8 pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer er avveiningen mellom pasientens rett til å ha med seg følge under helsehjelpen og helsepersonellets plikt til å sørge for et forsvarlig helsetilbud omtalt slik:

«Retten til å være tilstede/medvirke etter tredje og fjerde ledd må imidlertid ikke gå på bekostning av det forsvarlige. Dersom medvirkning i form av tilstedeværelse kan føre til at helsehjelpen ikke kan gjennomføres på forsvarlig måte, vil medvirkningen ikke være i pasientens interesse. Det er helsepersonellets ansvar å påse at behandlingen er forsvarlig. Dette innebærer at det også er helsepersonellet som etter en konkret vurdering må avgjøre om pårørende kan være tilstede når helsehjelp ytes».

Det må på denne bakgrunn gjøres en konkret vurdering av de begrensningene som knyttes til fars/medmors deltakelse før, under og etter fødselen. Dersom fødetilbudet ikke kan gis på en smittevernfaglig forsvarlig måte, er det adgang til å sette begrensninger til fars/medmors deltakelse. Sykehuset må imidlertid søke å tilpasse sitt tilbud på en slik måte at far/medmor kan gis anledning til å delta dersom mor ønsker det, og det kan skje på en smittevernfaglig forsvarlig måte. I denne vurderingen er det en rekke momenter som må inngå som for eksempel lokalenes utforming, antall pasienter og pårørende på avdelingen, og smittetrykk i regionen.

Det regionale helseforetaket har etter smittevernloven § 7-3 et ansvar for å «(…) utarbeide en plan om det regionale helseforetakets tiltak og tjenester for å forebygge smittsomme sykdommer eller motvirke at de blir overført». Dette innebærer at det regionale helseforetaket må legge en plan for gjennomføring av fødselsomsorgen på en smittevernfaglig måte. I dette planarbeidet bør det inngå en vurdering av hvordan fødetilbudet skal utformes på en slik måte at medvirkningsretten i pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 fjerde ledd kan ivaretas på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

Ordinær PCR-test er «gullstandard» og betyr at en nese og/eller halsprøve analyseres med PCR-metoden i et mikrobiologisk laboratorium og har svartid i gjennomsnitt opp mot 1 døgn.

Hurtigtester er ikke like sikre som en ordinær PCR-test. Det finnes to typer hurtigtester, PCR hurtigtest og antigen hurtigtest, med kort svartid (fra 15 min til 1 time). PCR hurtigtester  har en høyere sensitivitet enn antigen hurtigtester. Ved PCR hurtigtest er det mindre risiko for at testen er falsk negativ og følgelig mindre risiko for at noen slippes inn i sykehus med en covid-19-infeksjon som ikke fanges opp ved testing.


Sist faglig oppdatert: 19. mars 2021

Helsedirektoratet (2021). Fødeinstitusjonene bør legge til rette for at partner/ledsager kan være til stede før, under og etter fødsel [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 19. mars 2021, lest 17. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/besok-pasienter-og-beboere/fodeinstitusjonene-bor-legge-til-rette-for-at-partner-ledsager-kan-vaere-til-stede-for-under-og-etter-fodsel

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter