ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerBeredskapsplanlegging, prioritering og tilsyn

Kriseledelse i helseforetak og kommuner har et felles ansvar for å sikre kapasitet i helsetjenestene

Regelverk (lov eller forskrift)

Helseforetak (HF) og kommuner fikk i januar 2020 beskjed om å oppdatere beredskapsplaner og samarbeidsplaner, og å planlegge for kapasitet i sykehusene, legevakter, hos fastleger og i kommunale institusjoner. Kommunene utarbeidet i mai 2020 beredskapsplaner for et økt smittescenario, og i juli 2020 tiltak for testing, isolering av smittede, smitteoppsporing og for karantene (TISK). Kommunene fikk i oktober 2020 brev fra Helsedirektoratet om forventet beredskap, og om de forberedte tiltak de skal ha for å håndtere økt smitte, se FHIs kommunelegehåndbok, Helsedir.no og FHI.no.

Vår strategi er at kommunen skal ha TISK-beredskap til å kunne slå ned smitteutbrudd inntil vi får vaksine i 2021. Strategien forutsetter tilstrekkelig personell kapasiteter til smitteoppsporing- og av kommuneoverlege ressurser. Covid-19 smitter raskt og det er viktig med rask testing, isolering av smittede, smitteoppsporing og karantene av nærkontakter til smittede. (Testing, Isolering, Smitteoppsporing, Karantene - TISK). Smitteoppsporing kapasiteter må være tilstrekkelige til å håndtere utbrudd langt ut i 2021.  

For frigjøring av sykehuskapasitet, skal HF og kommuner ha felles planer for overføring av pasienter fra sykehus til kommuner.

Kommunens kriseledelse skal sikre kapasiteter i tjenestene ved smitteutbrudd. Kommunene bør organisere adskilte tilbud til vanlige pasienter og til pasienter med mistenkt covid-19-luftveisplager.

Kommunene bør spesielt opprettholde et normalt tjenestetilbud til barn, unge, gravide og utsatte grupper generelt under koronapandemien Ved smitteutbrudd bør det tilstrebes å holde barnehager og skoler så åpne som mulig. Helsedirektoratet tilrår at kommunene lærer opp egnede personer og bruker annet ressurspersonell til smitteoppsporing og testing slik at jordmødre og helsesykepleiere i størst mulig grad kan brukes for å opprettholde et tilgjengelig tilbud til barn, unge og gravide. Se også kapitlet om helsestasjon, svangerskapsomsorg og skolehelsetjenesten.

Lov om kommunal beredskapsplikt , sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret av 25.6.2010 (lovdata.no)

Forskrift om kommunal beredskapsplikt av 7.10.2011 (lovdata.no)


Sist faglig oppdatert: 03. november 2020
Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2020). Kriseledelse i helseforetak og kommuner har et felles ansvar for å sikre kapasitet i helsetjenestene [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 03. november 2020, lest 17. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/beredskapsplanlegging-prioritering-og-tilsyn/kriseledelse-i-helseforetak-og-kommuner-har-et-felles-ansvar-for-a-sikre-kapasitet-i-helsetjenestene

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter