Kommunens virkemidler
Kommunen har flere tilgjengelige virkemidler for å sikre etterlevelse av smittevernreglene.
Informasjon og veiledning
Dersom kommunen oppdager brudd på smittevernreglene, kan kommunen informere enkeltpersoner og virksomheter om at de bryter smittevernreglene. Ofte vil informasjon om at man bryter reglene, være nok til at personene eller virksomhetene endrer sin atferd.
Dersom informasjon og veiledning ikke er tilstrekkelig for at individ eller virksomhet skal følge smittevernreglene, kan kommunen vurdere å bruke andre virkemidler. Forhold bør følges opp der det er nødvendig for å sikre et godt smittevern.
Virkemidler ved brudd på bestemmelser i covid-19-forskriften
Virkemidlene ved brudd på bestemmelser i covid-19-forskriften avhenger av om forholdet gjelder en privatperson eller om det i tillegg kan knyttes til en virksomhet eller eiendom. Hvis forholdet gjelder en privatperson og informasjon og veiledning ikke fører frem, kan forholdet politianmeldes og evt. straffeforfølges. Hvis forholdet gjelder en virksomhet eller eiendom, gir folkehelseloven kapittel 3 kommunen ulike virkemidler.
Folkehelseloven kapittel 3
I utgangspunktet er det kommunen som har myndighet til å fatte vedtak, men folkehelseloven § 9 tredje ledd hjemler at kommunelegen kan fatte hastevedtak. Vilkårene for å fatte vedtak må i alle tilfeller være oppfylt, herunder vurderinger av forholdsmessighet og helserisiko. Folkehelseloven kapittel 3 gir kommunen hjemmel til å fatte pålegg (enkeltvedtak) om:
Gransking, jf. folkehelseloven § 13
Bestemmelsen gir kommunen maktmidler til å gjennomføre befaring av eiendom og virksomhet. I bestemmelsen er også tatt inn regler om gjennomføringen av granskningen. Granskning kan gjennomføres med politiets bistand, og spesielt aktuell dersom virksomhet ikke vil medvirke i forbindelse med gjennomføring av tilsyn. Forvaltningsloven § 15 om fremgangsmåte ved granskning og lignende kommer også til anvendelse.
Retting, jf. folkehelseloven §14
Formålet med bestemmelsen er å få rettet et ulovlig forhold. Vilkår og helserisiko og vilkår om forholdsmessighet må være oppfylt. Vilkåret om helserisiko innebærer at forhold ved eiendom eller virksomhet direkte eller indirekte må ha innvirkning på helsen, eller være i strid med bestemmelser gitt i medhold av folkehelseloven kapittel 3 (for eksempel covid-19-forskriften). Vilkåret om forholdsmessighet innebærer at det må være forholdsmessighet mellom den helsegevinst som oppnås eller forventes oppnådd, og vedtakets øvrige konsekvenser.
Tvangsmulkt, jf. folkehelseloven § 15
For at et pålegg om retting skal vær effektivt, må kommunen kunne ilegge tvangsmulkt ved oversittelse av frist for retting. Tvangsmulkt er kun knyttet til pålegg om retting, og ikke til de andre reaksjonsmidlene.
Stansing, jf. folkehelseloven § 16
Formålet med bestemmelsen er å hindre fare for liv eller helse som ikke kan avverges på annen måte. Etter bestemmelsen har kommunen plikt til å stanse virksomhet eller aktivitet dersom det oppstår forhold knyttet til denne som medfører overhengende fare for helseskade. Stansingen skal gjelde inntil forholdene er rettet. Stansing kan gjennomføres med bistand fra politiet.
Les mer om reaksjonsmidlene i veileder for kommunenes tilsyn med miljørettet helsevern.
Smittevernloven
Kommunen kan også fatte vedtak etter smittevernloven § 4-1 når det er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom eller for å motvirke at den blir overført. Kommunelegen har hastekompetanse til å fatte vedtak etter § 4-1 femte ledd. Les mer om kommunale smitteverntiltak som fattes med hjemmel i smittevernloven § 4-1 i rundskriv I-7/2020 om kommunale smitteverntiltak (regjeringen.no).
Anmeldelse til politiet
Enkeltpersoner eller virksomheter kan politianmeldes for brudd på reglene i smittevernloven eller i covid-19-forskriften. Videre etterforskning og eventuell straffeforfølgning vil da være opp til politiet.
Helsedirektoratet (2021). Kommunens virkemidler [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 12. mars 2021, lest 20. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/beredskapsplanlegging-prioritering-og-tilsyn/kommunens-tilsynsansvar/kommunens-virkemidler