ForsidenGode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming (høringsutkast)Habilitering og bistand i dagliglivet

Kommunen skal legge til rette for god seksuell helse hos personer med utviklingshemming

Kommunen skal gjennom opplæring og veiledning legge til rette for at personer med utviklingshemming får mulighet til å ha et godt seksualliv og god seksuell helse. Ulike kommunale aktører må samarbeide om opplæring og veiledning gjennom livsløpet, eventuelt i samarbeid med habiliteringstjenesten.

Skolen skal gi tilpasset opplæring til barn og ungdom. De fleste ungdommer lærer det meste om seksualitet gjennom uformelle kanaler som venner, kjærester, prøving og feiling, film, internett osv. Barn og ungdom med utviklingshemming har behov for mer tilrettelagt og konkret opplæring fra foreldrene, helsesykepleier, skolen eller helse- og omsorgstjenesten. Temaene for opplæringen bør tilpasses den enkeltes individuelle utvikling.

Helsestasjonen kan veilede foreldre til barn med utviklingshemming om barns seksualitet og om å sette egne grenser.

Kommunen bør sørge for at alle tjenestemottakere kan få opplæring i temaene:

  • kropp og seksualitet
  • identitet og ulik seksuell orientering
  • venner og kjærester
  • seksuell nytelse alene og sammen med andre
  • forståelse for egne og andres grenser i forhold til kropp og seksualitet
  • betydningen av samtykke
  • nettvett ved bruk av mobil, internett og sosiale medier
  • graviditet, prevensjon, rett til sterilisering
  • kjønnssykdommer

Helse- og omsorgstjenestene skal være preget av toleranse og åpenhet om seksualitet. Virksomhetsleder må sørge for at det er mulig for tjenestemottakere å ha et seksualliv ved f.eks. å legge til rette for privatliv og besøk.  Ved behov for mer spesialisert bistand, som f.eks. anskaffelse og/eller bruk av seksualtekniske hjelpemidler, eller annen konkret praktisk opplæring og veiledning, bør kommunen sørge for spesialkompetanse.

Helse- og omsorgstjenesten bør sørge for at tjenestemottakerne får råd og veiledning fra tjenesteytere som har kompetanse på området og som tjenestemottakerne kjenner godt og er trygge på. Det er viktig at tjenesteytere er lydhøre og gir mulighet for at personer med utviklingshemming kan ta opp spørsmål rundt sin egen kropp, seksualitet og livssituasjon.  Viktige tema er opplæring i og tilgang til langtidsvirkende reversibel prevensjon (LARC) og rett til sterilisering. Habiliteringstjenesten kan legge til rette for samtaler om det å bli forelder og om prevensjon.

Personer med utviklingshemming kan være sårbare for å utvikle problematisk eller skadelig seksuell atferd. Misforståelser i sosiale og seksuelle situasjoner kan føre til at tjenestemottakere begår overtramp eller overgrep, eller sosialt upassende, utagerende eller aggressive handlinger overfor seg selv eller andre.

Virksomhetsleder bør sørge for opplæring av tjenesteytere om utviklingshemming og skadelig seksuell atferd. Ved situasjoner og problemstillinger hvor virksomheten ikke har kompetanse på området, må tjenesten sørge for å innhente veiledning og bistand fra spesialisthelsetjenesten.

Tjenesteytere skal ha kunnskap om opplysningsplikten til politiet og om avvergelsesplikten.

Nettverk funksjonshemmede, samliv og seksualitet (NFSS) består av fagfolk fra habiliteringstjenestene i regionene og fra kommunene. Mange i nettverket har sexologisk tilleggsutdannelse og kan bistå kommunene med veiledning, opplæring og materiell om seksuell helse.

ELPIDA har utviklet e-læringskurs om seksuell helse.

Nordlandssykehuset har utviklet e-læring om kropp, identitet og seksualitet for ungdommer med forståelsesvansker.

Sex og samfunn har utviklet metodebok for seksuell helse.

Kravene og anbefalingene er basert på utfordringsbildet, lov- og regelverk og kunnskapsgrunnlaget. Les mer om Metode og prosess.

Sentralt lovverk

  • Likestillings- og diskrimineringsloven § 6. Forbud mot å diskriminere
  • Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
  • Konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne artikkel 22, 23 og 25
  • Kvalitetsforskrift for pleie- og omsorgstjenestene

Sentrale retningslinjer, veiledere med mer

  • Helsedirektoratet (2015). Pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/pasient-og-brukerrettighetsloven-med-kommentarer

Sist faglig oppdatert: 20.08.2020

Helsedirektoratet (2020). Kommunen skal legge til rette for god seksuell helse hos personer med utviklingshemming [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 20. august 2020, lest 12. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/gode-helse-og-omsorgstjenester-til-personer-med-utviklingshemming-horingsutkast/habilitering-og-bistand-i-dagliglivet/kommunen-skal-legge-til-rette-for-god-seksuell-helse-hos-personer-med-utviklingshemming

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter