Målet med denne tilskuddsordningen er å stimulere kommunene til å samordne seg, legge til rette for investeringer, anskaffelser og innføring av bedre teknologiske løsninger, samt implementering og endring av arbeidsprosesser i tjenestene.
Ordningen skal understøtte kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene til innbyggerne ved å bidra til en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste gjennom ressursbesparende teknologi, samt bidra til en enklere arbeidshverdag for helsepersonell.
Ordningen skal avlaste risiko for kommuner som går foran i utprøving og innføringen av digitaliseringstiltak, og som gjør en felles innsats for at løsningene som utvikles er trygge, smarte og effektive og kan gjenbrukes av flere. Ved å gi insentiver til å igangsette anskaffelser og innføre bedre teknologiske løsninger, skal ordningen styrke gjennomføringskraften i kommunene.
Tilskuddsordningen vil støtte oppunder målene for digitalisering i helse- og omsorgssektoren, som beskrevet i blant annet Nasjonal e-helsestrategi og kommunal sektors ambisjoner på e-helseområdet. Standardiserings- og normeringsarbeid i samarbeid mellom aktørene og en veiledningstjeneste skal bidra til at kommuner og leverandører får økt forutsigbarhet gjennom tydelige krav og rammer.
Helseteknologiordningen skal bygges ut over tid, basert på erfaringer og tilgjengelige økonomiske rammer, og skal på sikt kunne omfatte alle typer helseteknologi. Ordningen sees i sammenheng med pågående arbeid i KS med samordning og koordinering innen digitalisering av helse- og omsorgstjenestene. I 2024 vil tilskudd gis til områdene velferdsteknologi, digital hjemmeoppfølging og journalløsninger. Ordningen skal innrettes på en måte som gjør at det blir en god overgang fra Nasjonalt velferdsteknologiprogram til helseteknologiordningen for kommunene.
Målgruppen er ansatte i og mottakere av helse- og omsorgstjenester.