Gjennom blant annet kompetanseløftet 2015 (regjeringen.no) med tilskudd fra Helsedirektoratet) har flere kommuner utviklet gode opplæringsverktøy for kompetanseheving av ansatte og praktisk bruk i ernæringsarbeid i pleie- og omsorgstjenesten.
Idébanken har som mål å bidra til å styrke ernæringskompetansen hos ansatte i pleie- og omsorgstjenesten. Systematisk ernæringsarbeid i tjenesten, samt praktiske tiltak for å styrke ernæringsarbeidet hos den enkelte bruker eller beboer er aktuelle temaer. De nasjonale faglige retningslinjene for å forebygge og behandle underernæring, samt Kosthåndboken danner i stor grad det faglige grunnlaget for de ulike opplæringsverktøyene som denne idebanken inneholder.
Ernæring i sykehjem og hjemmetjenester
E-læringskurs i ernæring (helsebiblioteket.no) Utviklet av Bergen kommune, utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Bergen og Helse Bergen.
- Kortversjonen er et e-læringskurs for assistenter. Kurset er beregnet å ta omkring 1 time. Aktuelle temaer er: Mattilbud, kartlegging og tiltak når matinntaket blir for lite.
- Langversjonen er et e-læringskurs for helsepersonell som sykepleiere og helsefagarbeidere. Kurset er beregnet å ta omkring 2 timer. Aktuelle temaer er: Mattilbud, kartlegging, lage ernæringsplan, oppfølging av pasienter, tiltak når matinntaket blir for lite, sondeernæring, dokumentasjon og palliasjon.
Kompetansebroen. Utviklet av Lørenskog kommune, er en nettside med diverse materiell med mål om å styrke systematisk ernæringsarbeid og praktiske tiltak til bruk i ernæringsarbeidet i sykehjem og hjemmetjenester. Ansatte i boliger for personer med utviklingshemming og ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.
På Kompetansebroen.no finnes:
- Filmene «Nok mat og riktig mat»
- Info om «God ernæringspraksis»
- Info om forebygging og behandling av underernæring
- Info om ernæringsscreening
- Verktøy og materiell, bl.a. «Trå lekkert» og «Rutinene for måltider Lørenskog sykehjem»
- E-læringskurset «God ernæringspraksis» med 11 temaer
Maten e god den, d e'kje da... Utviklet av Utviklingssenter for sykehjem i Nordland og Alstahaug kommune.
- Opplæringsfilm (utviklingssenter.no) om ernæring som egner seg til internundervisning og fagutviklingsarbeid. Filmen har blant annet et tilhørende spørsmålshefte.
- Faghefte (utviklingssenter.no) som er en praktisk veileder om ernæringsarbeid i sykehjem og hjemmetjenester med mål om å forebygge og behandle underernæring.
Mat og måltider i eldreomsorgen. Utviklet av Arendal kommune i samarbeid med Universitet i Agder.
Et kompetansehefte (arendal.kommune.no) for å inspirere til nytenkning og oppmuntre til faglig oppdatering omkring mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Heftet legger vekt på forebyggende ernæringstiltak gjennom god og næringsrik mat.
Nok og riktig mat. Utviklet av Bærum kommune. Omfatter 9 kortfilmer på temaer om hvordan utføre «God ernæringspraksis» omtalt i Kosthåndboken:
- Introduksjon
- Utmåling av KMI
- Hvordan skape godt måltidsmiljø?
- Hvordan tilrettelegge nok og riktig type mat og drikke til den enkelte beboer?
- Tommelfingerregler for energi, protein og væskebehov?
- Mine matvaner
- Kriterier for ernæringsmessig risiko
- Oppvarmingsplansjen
- Fullstendig ernæringsscreening av en beboer
Riktig mat til rett person. Utviklet av Bærum kommune. Omfatter 10 kortfilmer om ulike spesialkoster omtalt i Kosthåndboken. Kjøkkenpersonell ansatte i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.
- Fullverdig kost
- Glutenfri kost
- Laktoseredusert og melkeproteinfri kost
- Energiredusert kost
- Fettredusert kost
- Ekstra energitett kost
- Natrium og kaliumredusert kost
- Diabeteskost
- Lett fordøyelig kost
- Vegetarkost
Velkommen til bords. Utviklet av Ål kommune i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem i Buskerud og Høyskolen i Buskerud og Vestfold.
- E-læringskurset (velkommentilbords.no) har som mål å styrke kvaliteten i ernæringsarbeidet i hjemmebaserte og institusjonsbaserte tjenester, samt lavterskel tiltak innen psykisk helse i kommunene. Dette inkluderer også ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten.
Ernæring i sykehjem
Kostkofferten. Utviklet av Kristiansund kommune og Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Møre og Romsdal. Kostkofferten.no er en opplæringspakke for sykehjem og kan bestilles gjennom Utviklingssenteret for hjemmetjenester i Møre og Romsdal.
Kostkofferten inneholder:
- Film og arbeidshefter til fem gruppesamlinger
- Plakater
- Hefte til legen
- «Tiltakspakken»
- Praktiske verktøy som munnspeil, målebånd og KMI tabell
- Kosthåndboken
- Nasjonale faglige retningslinjer for å forebygge og behandle underernæring
- Tips til hvor finne mer info om ernæringsarbeid
Måltidets muligheter. Produsert av Cynergi Film og TV. Filmen fikk primært støtte av Ekstrastiftelsen, og Helsedirektoratet ga støtte gjennom omsorgsmidler i 2015 til siste del av filmen, samt en kortversjon av filmen på Helsekonferansen i 2015. Ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.
Introduksjonsfilm: Måltidets mulighet - Introduksjonsfilm
Kortfilmer: Filmen er delt opp i 11 ulike temaer og kan ses gjennom 11 kortfilmer:
- Dårlig kokte poteter
- Sykere eldre med færre kokker
- Et blikk fra utsiden
- Kjøkkenet gjemt og glemt
- Planer til besvær
- Når matlysten blir borte
- Pleiernes første kjøkkenbesøk
- En tralle med fristelser
- Det dufter fra kjøkkenet
- Nå skraper alle tallerkenene
- Tre måneder etter
Fullversjon: Måltidets muligheter kan ses i full versjon og varer i 38 minutter.
Tradisjonsmat på sykehjemsfat – en smak av gammeldagan med beregning av nærings- og energiinnhold. Utviklet av Utviklingssenter for sykehjem i Nordland og Alstahaug kommune.
- Oppskrifter med tradisjonsrike retter fra Nordland (utviklingssenter.no). Oppskriftene er beregnet på 10 personer og er næringsberegnet. Kokeboken har også ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten som målgruppe.
Ernæring i hjemmetjenesten
Trå lekkert. Utviklet av Helseetaten, Oslo kommune. Trå lekkert er en kompetansehevingspakke knyttet til «Ernæringstrappens første fire trinn».
Ernæring i miljøarbeidertjenesten
Ernæringskompetanse blant personell i tjenesten for utviklingshemmede (godt kosthold er god omsorg). Utviklet i Tromsø kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Troms.
Nanolearningskurset består av 14 leksjoner, á 3-7 minutter. Kurset gjennomføres med to leksjoner som sendes på mail per uke over to måneder. Målet med Nanolearningskurset er å øke kunnskap og fokus på kosthold og ernæringsarbeid hos ansatte i tjenesten for personer med utviklingshemming.
God ernæringspraksis til personer med utviklingshemming. Utviklet i Bergen kommune i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Hordaland.
-
Ernæringsstrategien (utviklingssenter.no) gir føringer for ernæringsarbeidet i tjenester til personer med utviklingshemming. Overordnet målsetning med ernæringsstrategien er at tjenestemottaker skal oppleve god helse gjennom sunt og variert kosthold, med tilpasset fysisk aktivitet.
Kompetansebroen. Utviklet av Lørenskog kommune.
- Kompetansebroen er utviklet også for ansatte i boliger for personer med psykisk utviklingshemming.
Mat og mer. Løft for bedre ernæring. Utviklet i bydel Stovner, Oslo kommune.
- Prosjektets mål var å etablere god ernæringspraksis i Bydel Stovners bo- og dagtilbud for personer med utviklingshemming. Prosjektet er en del av Løft for bedre ernæring i Oslo kommune. Les omtale om prosjektet (mynewsdesk.com).
Oppskriftskort. Utviklet av Bærum kommune.
- Oppskriftskortene (PDF) har som mål å gi personer med utviklingshemming økt mulighet til å velge og å lage sunne middagsretter ved bruk av bilder og enkle oppskrifter. Både brukere og ansatte er målgruppe. Oppskriftene er basert på oppskrifter fra «Kokebok for alle – fra boller til burritos».
Ressurser og bakgrunn
- Sykdomsrelatert underernæring, rapport fra Ernæringsrådet
- Abstrakthefte fra erfaringskonferanse med mottakerne fra tilskuddsordningen «Kompetansehevende tiltak i ernæring i pleie og omsorg»
- Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (utviklingssenter.no)