Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Informasjon til de regionale helseforetakene, fylkesmennene og kommunene 22. januar 2020

Vi ber om at de regionale helseforetakene og Fylkesmennene snarest sender dette brevet videre i sine linjer til helseforetakene og kommunene.

Utbrudd av nytt koronavirus i Kina

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet arbeider nå med å forberede hvordan helsetjenesten skal kunne håndtere situasjonen dersom det nye koronaviruset kommer til Norge. Samtidig samarbeider vi om oppdatert informasjon, råd og anbefalinger til helsetjenesten og befolkningen.

Dette er et nytt virus, og det er ikke kjent hvor alvorlig det er, eller hvor lett det smitter. Vi vet likevel at det kan gi alt fra milde forkjølelsesliknende symptomer til alvorlig lungebetennelse. Flere hundre mennesker er smittet og tirsdag 21. januar meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) at seks personer er døde i Kina. 22. januar er det meldt om ytterligere døde, og smitte på et nytt kontinent (USA).

Oppdatert informasjon om smittesituasjonen finner du hos Verdens helseorganisasjon og hos Folkehelseinstituttet.

Viruset ble først registrert i Wuhan-provinsen i Kina i desember. Det er sannsynlig at viruset kan smitte mellom mennesker.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har i dag, onsdag 22. januar, et møte for å vurdere situasjonen og avgjøre om dette er en "Public Health Emergency of International Concern" (PHEIC) etter det internasjonale helsereglementet (IHR). Helsedirektoratet og FHI vil i morgen tidlig ha et møte der vi diskuterer siste oppdaterte informasjon fra WHO, og vurdere om det er aktuelt å gjennomføre flere tiltak i Norge. Vi vil etter dette møtet sende ut oppdatert informasjon.

Vennlig hilsen

Bjørn Guldvog
Helsedirektør

Steinar Olsen
Beredskapsdirektør

Først publisert: 23.01.2020 Sist faglig oppdatert: 23.01.2020 Se tidligere versjoner