Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Studentlisens (stud.med) – EU/EØS

Du kan innvilges studentlisens hvis du:

  • har gjennomført eksamen i alle prekliniske fag
  • som hovedregel ikke har mer enn ett år igjen til forventet sluttdato (uteksaminering)

Du kan tidligst søke om studentlisens når du har bestått niende semester.

 

I Altinn må du laste opp:

  • Emneoversikt (transcript) (velg vedleggstype "vitnemål/diplom")
  • Bekreftelse/attest fra studiested som bekrefter at du har bestått niende semester og at alle prekliniske fag er gjennomført
  • Bekreftelse/attest fra studiested som viser til forventet dato for uteksaminering (lisensens startdato kan ikke settes tidligere enn ett år før forventet dato for uteksaminering)

Dokumentene kan ikke være eldre enn tre måneder.
Dokumentene må være skannet fargekopi av originaldokumentene. 

Vi gjør oppmerksom på at studentlisens kan innvilges først når det er maksimum ett år igjen til slutteksamen. Det vil si at hvis universitetet bekrefter at slutteksamen er i juni, vil studentlisensen først bli gyldig i juni året før. Du må derfor be ditt utdanningssted om å utstede en bekreftelse som viser til faktisk forventet uteksaminering, ikke for eksempel dato for vitnemålsseremoni eller kontinuasjonseksamen. Dersom du på et senere tidspunkt gis en annen dato for forventet uteksaminering, og ønsker endring av lisensperiode på bakgrunn av dette, må du søke om studentlisens på nytt og vedlegge ny bekreftelse. 

Saksbehandling av studentlisens skjer fortløpende.

Ved forlengelse av studentlisens oppretter du en ny søknad om studentlisens i Altinn. 
I Altinn må du laste opp følgende:

  • Ny bekreftelse på forventet sluttdato fra studiestedet (velg vedleggstype «Vitnemål/diplom»)
  • Dokumentasjon på begrunnelse/årsak for utvidet sluttdato fra studiestedet
  • Transcript

Det kreves ikke søknadsgebyr for søknad om studentlisens

Fra 1. mars til 20. desember 2023 ble det krevd gebyr for søknad om studentlisens. Dette er ikke lenger gjeldende praksis. Dersom du har betalt gebyr i denne perioden, se vår informasjon om tilbakebetaling av lisensgebyr

Helsepersonellregisteret (HPR)

Oppslag og utskrift av din studentlisens kan enkelt gjøres i Helsepersonellregisteret (HPR). Alle rettigheter som følger av den enkeltes studentlisens er ivaretatt ved oppføringen i HPR. Din oppføring i HPR vil ikke være søkbar før lisensen er gyldig.

    Begrensning

    Medisinstudenter med studentlisens:

    • Kan ikke sykmelde. Dette står eksplisitt i NAVs veiledning for sykmelding, og dersom en student med studentlisens skriver ut en sykmeldingsattest vil denne ikke bli godtatt av NAV.
    • Kan ikke skrive ut på blåresept. I merknaden til § 8 i forskrift om lisens til helsepersonell fremkommer det at «kun leger med full forskrivningsrett kan forskrive medisiner på blåresept». Studenter med studentlisens har ikke full forskrivningsrett.
    • Kan ikke ordinere A-preparater i avdeling. Medisinstudent med studentlisens kan forskrive legemidler i gruppe B og C, ikke gruppe A. Dette gjelder også selv om det ikke skrives ut resept.

    En studentlisens til medisinstudent er gitt med følgende vilkår: 

    1. legevirksomhet kan bare utføres ved sykehus eller annen helseinstitusjon og/eller som assistent hos praktiserende lege, under faglig veiledning og tilsyn av overordnet lege.
    2. lisensen gir ikke adgang til å utøve legevirksomhet av selvstendig karakter, være bakvakt eller delta i legevaktordning.
    3. lisensen gir rett til å forskrive legemidler i gruppe B og C i sammenheng med arbeid som angitt i disse vilkår, på ansvarlig/ overordnet leges eller sykehusets reseptblanketter, underlagt tilsyn og oppfølging, jfr. forskrift 27. april 1998 nr. 455 om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek, § 2-1 og § 4-1.
    4. lisensen gir ikke innehaveren rett til å kalle seg lege. Kun stud. med. kan benyttes som tittel.
    5. lisensen er tidsbegrenset 

    Først publisert: 11.03.2019 Siste faglige endring: 20.03.2024