Gå til hovedinnhold
ForsidenLegemiddelhåndtering (HØRINGSUTKAST)Ordinering, rekvirering, legemiddelinformasjon og oppfølging av legemiddelbehandling (§§ 5, 7 og 10)

Ordinering og rekvirering

Ekstern høring:

 Høringsfrist er 1. april 2025. Mer informasjon på høringssiden.

Prosess og sammenheng mellom ordinering og rekvirering av legemiddelhåndtering
Figur 2: Prosess og sammenheng mellom ordinering og rekvirering av legemiddelhåndtering

Figur 2 viser forskjell mellom ordinering og rekvirering, og tilhørende nødvendige trinn for at legemidler skal kunne tas av/gi til en pasient. Iverksettelse eller endring av legemiddelbehandling starter med at helsepersonell med rekvireringsrett ordinerer legemiddelbehandlingen. Dette skal dokumenteres i pasientjournal jf. pasientjournalforskriften (lovdata.no). Når legemiddelet som pasienten skal ha befinner seg på lokalt legemiddellager, kan helsepersonell ta legemiddel ut fra dette lageret etter dokumentert ordinering i pasientjournal. Dersom det er behov for å hente ut legemiddel fra apotek må helsepersonell med rekvireringsrett rekvirere resept. Dette gjelder for eksempel legemidler til pasient med hjemmebaserte tjenester, herunder omsorgsboliger, eller legemidler som er tilpasset den enkelte pasient i sykehus eller sykehjem (cytostatika m.m.). Rekvirering av legemidler til lokalt legemiddellager eller direkte til pasient via resept gjøres i henhold til forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m. (lovdata.no) og tilhørende veileder.
 
Ordinering skal gjøres med utgangspunkt i en faglig vurdering og må ivareta krav til forsvarlighet. Vurderingen bør inkludere:

  • om legemiddelbehandling er mest hensiktsmessige behandlingsform
  • indikasjon/bruksområde
  • mulige kontraindikasjoner
  • mulige interaksjoner
  • tidligere legemiddelreaksjoner

Bruk av nasjonale faglige anbefalinger, kunnskaps- og beslutningsstøtte kan være nyttig ved ordinering av legemidler. Helsepersonellet bør være ekstra oppmerksom ved ordinering av risikolegemidler eller legemidler til pasientgrupper som er særlig utsatt for skader ved legemiddelbruk.

Det er ikke regulert formkrav til hvordan ordineringen skal gjøres. Dette innebærer at en ordinering kan være muntlig eller skriftlig. Selv om annet helsepersonell står for utdeling av legemiddel som er ordinert muntlig, er det helsepersonellet med rekvireringsrett som er ansvarlig for ordineringen, og at ordineringen er forsvarlig. Ordineringen skal dokumenteres i pasientjournal i henhold til krav i pasientjournalforskriften § 6 første ledd bokstav e), (lovdata.no) av dette helsepersonellet. Det er helsepersonellet som har ordinert legemiddelbehandlingen som videre bør sørge for at helsepersonell med tjenstlig ansvar for pasienten får tilgang til nødvendig informasjon om ordinert legemiddelbehandling slik at legemiddelhåndtering kan utføres faglig forsvarlig. Se også veiledning om oppfølging av legemiddelbehandling.  


Helsedirektoratet (2024). Ordinering og rekvirering [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 13. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/legemiddelhandtering-horingsutkast/ordinering-rekvirering-legemiddelinformasjon-og-oppfolging-av-legemiddelbehandling--5-7-og-10/ordinering-og-rekvirering

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: