3.6 Tilleggsvilkår for stønad til legemidler i reseptgruppe A og B
[Endret 3/19, 10/19, 12/19, 4/20, 7/20, 7/21]
Tilleggsvilkår gjelder for følgende legemidler:
- legemidler i reseptgruppe A og B ved behandling av kroniske, sterke smerter.
- anxiolytika (ATC-gruppe N05B) ved psykiske lidelser av alvorlig og langvarig karakter
- legemidler i reseptgruppe A og B ved behandling av alvorlig og kroniske spasmer som følge av sykdom eller skade i sentralnervesystemet (refusjonskode ICD-10: R25.2)
- legemidler i reseptgruppe A og B for behandling av bivirkninger av tuberkulosebehandling (refusjonskode ICD-10: -81)
- legemidler i reseptgruppe A og B ved behandling av restless legs-syndrom (RLS) (refusjonskode ICD-10: G25.8)
- pregabalin (ATC-kode N03AX16)
Ved oppstart av behandlingen skal medlemmet ha gjennomgått en nøye, individuell medisinsk vurdering. Det er et vilkår for stønad
- at faren for avhengighet er vurdert som underordnet medlemmets behov for behandling
- at det foreligger en plan for behandlingen
- at smerteanalyse er utført når søknaden gjelder kroniske, sterke smerter
Det må framgå av søknaden at disse vilkårene er oppfylt.
Lege må i søknader for opioider angi konkret døgndose oppgitt per legemiddel, eller som mg orale morfinekvivalenter. Ved søknad om stønad til opioider ved kroniske ikke-kreftrelaterte smerter må lege angi om smertene er av uavklart eller avklart karakter.
For opioider ved kroniske ikke-kreftrelaterte smerter kan det kun ytes stønad til injeksjonsløsning, infusjonsløsning, nesespray og sublingvaltabletter/resoribletter dersom medlemmet ikke kan benytte seg av en annen legemiddelformulering grunnet tungtveiende medisinske hensyn.
3.6.1 Begrensning av døgndose i vedtak
For behandling med opioider ved kroniske sterke smerter som ikke skyldes en aktiv kreftsykdom, kan det ikke gis stønad til mer enn totalt 100 mg orale morfinekvivalenter per døgn etter søknad fra fastleger/annen lege ved fastlegens kontor. Innvilgede vedtak fattes alltid på 100 mg orale morfinekvivalenter per døgn.
For behandling med opioider ved kroniske sterke smerter som ikke skyldes en aktiv kreftsykdom, kan det ikke gis stønad til mer enn totalt 300 mg orale morfinekvivalenter per døgn etter søknad fra tverrfaglig smerteklinikk. Innvilgede vedtak fattes på 100 mg orale morfinekvivalenter per døgn, dersom det i søknaden er oppgitt en døgndose under, eller lik, 100 mg orale morfinekvivalenter per døgn. Ved søknader på over 100 mg orale morfinekvivalenter per døgn, fattes innvilgede vedtak på antallet mg orale morfinekvivalenter som er oppgitt som døgndosen i søknaden.
For behandling med pregabalin kan det ikke gis stønad til mer enn 600 mg per døgn. Innvilgede vedtak fattes alltid på 600 mg per døgn.
For all annen behandling med opioider i reseptgruppe A og B med tilleggsvilkår fattes innvilgede vedtak på døgndosen som er oppgitt i søknaden.
3.6.2 Hvem kan forskrive resept på legemidler i reseptgruppe A og B med tilleggsvilkår
Ved behandling med opioider ved kroniske sterke smerter som ikke skyldes en aktiv kreftsykdom er det et vilkår for stønad at resepten er forskrevet av fastlegen, annen lege ved fastlegens kontor, sykehusavdelingen eller tverrfaglig smerteklinikk som er oppgitt i vedtaket. Medlemmets fastlege med tilhørende legekontor skal alltid oppføres på vedtaket som forskrivende lege(r).
For medlemmer som står utenfor fastlegeordningen, eller som av annen grunn ikke har en fastlege, er det medlemmets faste lege som skal forstås som fastlege.
Helsedirektoratet (2020). 3.6 Tilleggsvilkår for stønad til legemidler i reseptgruppe A og B [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 07. juli 2021, lest 18. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/folketrygdloven-kap-5/folketrygdloven--5-14-legemidler-naeringsmidler-og-medisinsk-forbruksmateriell/3.6-tilleggsvilkar-for-stonad-til-legemidler-i-reseptgruppe-a-og-b