Den offentlige tannhelsetjenesten bør ha et systematisk samarbeid med asylmottak om tannhelsetjenester til barn og unge
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Den offentlige tannhelsetjenesten bør inngå samarbeidsavtaler med asylmottak om tannhelsetjenester til barn og unge 0-20 år som bor på mottak.
Avtalen bør trekke opp rutiner og fordele ansvar for hvordan barn på mottak skal få ivaretatt sine rettigheter til nødvendig tannhelsehjelp, herunder forebyggende tjenester
Samarbeidsavtalen bør inneholde mål og tiltak, samt hvem av partene som har ansvar for hvilke tiltak.
Forslag til målformuleringer
Overordnet mål
- Optimal tannhelse blant barn og unge 0-20 år som bor på mottak
Delmål/tiltak:
- Sikre at alle barn og unge ved mottak får tilbud om tannhelsetjenester, inkludert forebyggende tjenester, og derved får ivaretatt sine rettigheter til nødvendig tannhelsehjelp.
- Sikre at barn og unge 0-18 år får gratis tannhelsetjenester og at unge 19-20 år får tjenester til 75% prisreduksjon.
- Sette i verk helsefremmende og forebyggende tiltak som medfører bedre tannhelse for barn og unge på mottak.
- Legge til rette for at barn og foresatte blir i stand til å ivareta barnets tannhelse.
- Legge til rette for at barn og unge får et helhetlig tilbud som er tilpasset egne behov.
- Etablere gode samarbeidsrutiner mellom mottak og den offentlige tannhelsetjenesten.
- Kvalitetssikre tannhelseinformasjonen slik at barn og foresatte får et helhetlig tilbud tilpasset eget nivå, språk og behov.
- Tilrettelegging for god kommunikasjon ved kvalifisert tolk og hvem som har ansvar for å bestille tolk.
Flyktninger og asylsøkere i alderen 0–20 år har i henhold til tannhelsetjenesteloven § 1-3 rett til innkalling og undersøkelse fra den offentlige tannhelsetjenesten. Barn 0–18 år har krav på vederlagsfrie tannhelsetjenester, og ungdom 18–20 år skal betale maksimalt 25 % av fastsatte takster. Nasjonal veileder for helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente inneholder informasjon om rettighetene til barn av flyktninger og asylsøkere.
Mottak, flyktninger og asylsøkere må ha kjennskap til barn og unges rettigheter til tannhelsetjenester. Systematisk samarbeid med mottakene er nødvendig for få dette til slik at barn og unge får ivaretatt sine rettigheter til tannhelsetjenester, og får hjelp og støtte til god egenomsorg og gode tannhelsevaner.
Barn på mottak er en sårbar gruppe og mange kan ha høy risiko for utvikling av tannsykdom.
Ressurshensyn
Det forventes ingen budsjettkostnader, og noe økte tidsressurser for å utarbeide og inngå avtaler og vedlikeholde og utvikle samarbeidet. Noen fylkeskommunene har samarbeidsavtaler allerede.
Helsedirektoratet (2020). Den offentlige tannhelsetjenesten bør ha et systematisk samarbeid med asylmottak om tannhelsetjenester til barn og unge [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 14. februar 2020, lest 25. januar 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-0-20-ar-del-2-horingsutkast/tverrfaglig-samarbeid-og-brukermedvirkning/den-offentlige-tannhelsetjenesten-bor-ha-et-systematisk-samarbeid-med-asylmottak-om-tannhelsetjenester-til-barn-og-unge