Avdelingen skal ha én ansvarlig leder med overordnet og helhetlig ansvar
Akuttmottakene skal i henhold til Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven) § 3-9 ha én ansvarlig leder. Dersom kravet til forsvarlighet gjør det nødvendig, skal det pekes ut medisinskfaglige rådgivere som skal bidra til å gi lederen et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag i saker som gjelder medisinskfaglige spørsmål.
Den medisinskfaglige rådgiven i akuttmottak bør være overlege med relevant spesialitet tilpasset de pasientgruppene mottaket håndterer, og bør fortrinnsvis være spesialist i akutt- og mottaksmedisin. Rådgiveren bør ha nødvendige fullmakter til å utforme medisinsk faglige rutiner og prosedyrer i avdelingen.
Ledelsen ved akuttmottakene bør sørge for at det til enhver tid er en ansvarlig person som har ansvaret for den daglige driften av avdelingen.
Lederen av akuttmottaket har ansvaret for at avdelingen driftes forsvarlig og at ansattes settes i stand til å yte forsvarlig helsehjelp til pasientene.
Anbefalte metoder for ledelse av akuttmottaket er beskrevet under.
En ansvarlig leder
Akuttmottaket har én ansvarlig leder som kan ha ulik bakgrunn og har det overordnede og helhetlige ansvaret for mottaket og er kjent for alle ansatte. Leder av akuttmottak sørger for et godt samarbeid med andre berørte avdelinger på sykehuset ved å utforme felles forståelse av roller, oppgaver og ansvar i akuttmottak samt sykehusovergripende rutiner og prosedyrer. Det er lederen som tar endelige beslutninger i avdelingen og har ansvaret for de beslutningene som er tatt. Det er en fordel om sykepleiere og leger som har fast tilknytning til akuttmottak har en felles ledelse for å sikre tverrfaglig samarbeid.
Medisinskfaglig rådgiver
Dersom leder av akuttmottak ikke er lege, ansettes en legespesialist innenfor relevant spesialitet som medisinskfaglig rådgiver, fortrinnsvis en spesialist i akutt- og mottaksmedisin. Medisinskfaglig rådgiver veileder lederen i medisinskfaglige spørsmål, organiserer internundervisning og sørger for at avdelingen har medisinsk faglige rutiner og prosedyrer.
Ansvarlig overlege på vakt
Akuttmottakene organiseres slik at det er én ansvarlig overlege på vakt til enhver tid som samarbeider med andre relevante medisinske spesialiteter og leger i spesialisering (LIS) om å gi pasientene forsvarlig helsehjelp. Ansvarlig overlege på vakt har et særlig ansvar for at pasienter behandles på rett sted som beskrevet i denne retningslinjen her, prioritering av pasienter og bruk av team som omtalt her og håndtering av kritisk fullt akuttmottak som beskrevet her.
Samarbeid med andre avdelinger på sykehuset
Uavhengig av organisering er det nødvendig å etablere samarbeid mellom akuttmottak og øvrige spesialavdelinger på sykehuset for utarbeidelse av rutiner og prosedyrer. Dette vil de fleste steder involvere flere ulike avdelinger og det etableres samarbeidsorgan eller fagutvalg med klart mandat i organisasjonen, slik at det finnes et forum for å diskutere og forbedre rutiner. Samarbeidet klargjør for ledere og ansatte hvem som kan beslutte overføring eller innhente kompetanse på tvers av avdelinger, og hvem som til enhver tid har ansvar for pasienten ved involvering av flere fagavdelinger.
Hovedmålet for ledelsen er å legge forholdene til rette for at alle pasienter som kommer til akuttmottaket til enhver tid får tilgang til relevant kompetanse og får forsvarlig helsehjelp. Dette er krevende siden pasientene ofte innlegges akutt med ulike medisinske behov og akuttmottaket periodevis har høy pasienttilstrømming. Det kreves god strategisk ledelse og etablerte rutiner for kontakt med samarbeidende avdelinger. For å oppnå sikker og forsvarlig pasienthjelp kan det ikke være tvil om hvem som har pasientansvar. I tillegg til medisinsk håndtering av pasienter gjennomføres avdelingens daglige drift med god logistikk for å holde liggetid nede og sikre at pasientene kommer videre.
I henhold til Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven) § 3-9 skal sykehus organiseres slik at det er én ansvarlig leder på alle nivåer. Dersom kravet til forsvarlighet gjør det nødvendig, skal det pekes ut medisinskfaglige rådgivere.
Leder har ansvar for at avdelingen man er satt til å lede driftes forsvarlig og at ansattes settes i stand til å utøve forsvarlig helsehjelp, jf. Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven) § 2-2, Lov om helsepersonell mv. (helsepersonelloven) § 16 og Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.
Rundskriv om lederansvar i sykehus angir at medisinskfaglig rådgiver vil være ansvarlig for de oppgavene vedkommende blir tildelt som for eksempel å gi medisinske råd. Leder av avdelingen vil ha et overordnet ansvar for avdelingen selv om oppgaver er delegert til en medisinskfaglig rådgiver.
I Kunnskapssenterets læringsnotat kalt Akuttmottak-risikosone for pasientsikkerhet fremkommer det at lederstrukturen i akuttmottak har utfordringer i forhold til å ha en klar, overordnet ledelse med myndighet til å organisere arbeidet på tvers av spesialavdelinger. Det fremheves også behov for en kontinuerlig klinisk ledelse som i tillegg til å ha det medisinsk faglige ansvaret for utredning og behandling av pasienter har et spesielt ansvar for driften av avdelingen inkludert prioritering og logistikk.
Sist faglig oppdatert: 17. september 2021 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2021). Avdelingen skal ha én ansvarlig leder med overordnet og helhetlig ansvar [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 27. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/somatiske-akuttmottak-horingsutkast/ledelse/avdelingen-skal-ha-en-ansvarlig-leder-med-overordnet-og-helhetlig-ansvar