Lege er ansvarlig for legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang, legemiddelrekvirering og beslutninger om legemiddelbehandling av pasienter med demens
Behandlende lege er ansvarlig for legemiddelrekvireringen og beslutningene som fattes om legemiddelbehandling av pasienten.
Hjemmeboende personer med demens
Fastlegen skal gjennomføre legemiddelgjennomganger for pasienter som bruker minst fire legemidler, eller når dette ansees nødvendig. Før det gjennomføres legemiddelgjennomgang må det være foretatt legemiddelsamstemming.
Personer med demens i institusjon
Virksomheten skal sørge for en systematisk legemiddelgjennomgang for beboere med langtidsopphold i sykehjem ved innkomst og minst én gang årlig. Utover dette skal legemiddelgjennomgang utføres når det er nødvendig av hensyn til forsvarlig behandling.
Legemiddelgjennomgang utføres av behandlende lege alene eller sammen med annet helsepersonell.
Legemiddelsamstemming går ut på at man i samarbeid med pasienten lager en nøyaktig og fullstendig liste over alle legemidlene pasienten faktisk bruker. Det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet (Helsedirektoratet) har utviklet tiltakspakke og forslag til sjekklisterfor samstemming av legemiddellister (itryggehender24-7.no).
En legemiddelgjennomgang er en systematisk fremgangsmåte for å kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk, for å ivareta effekt og sikkerhet, jf. Veileder om legemiddelgjennomganger. Legemiddelgjennomganger skal baseres på en samstemt legemiddelliste fra aktuelle behandlingsnivå, samt relevante kliniske opplysninger.
Målet med en legemiddelgjennomgang er å sikre at den enkelte pasient oppnår god effekt av legemidlene samtidig som risiko for uheldige virkninger minimaliseres og håndteres. Med en systematisk gjennomgang av legemiddelbruken vil rekvireringen kunne endres, enten ved at legemidler seponeres, dosen justeres, eller at nye legemidler forskrives for ytterligere å forbedre legemiddelbehandlingen. Den mest vanlige endringen ved legemiddelgjennomganger, særlig for eldre, er at legemidler ikke lengre anses som nødvendige og blir seponert.
For ytterligere informasjon, se Veileder om legemiddelgjennomganger. Veilederen beskriver en systematisk fremgangsmåte for å gjennomføre legemiddelgjennomganger og er aktuell for alle helseprofesjoner, uavhengig av omsorgsnivå.
Det er utviklet egne tiltakspakker og praktiske tips for legemiddelgjennomgang i henholdsvis sykehjem (itryggehender24-7.no) og hjemmetjenesten (omsorgsforskning). Helsedirektoratet har også utviklet en sjekkliste for legemiddelgjennomgang i samarbeid med Statens legemiddelverk (legemiddelverket.no).
Nasjonale faglige råd for multidoseordningen (2019) er en ordning med maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine.
Fastlegen skal ifølge fastlegeforskriften § 25 (lovdata.no) vurdere å gjennomføre legemiddelgjennomganger for pasienter som bruker fire legemidler eller mer, eller når dette ansees nødvendig. Før det gjennomføres legemiddelgjennomgang må det være foretatt legemiddelsamstemming. For nærmere informasjon, se Veileder om legemiddelgjennomganger.
Det er viktig at pasienter som er under behandling i helsevesenet får riktige legemidler, i riktig dose, til riktig tid. For sikre dette er det gitt en forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp til pasienter. Ifølge legemiddelhåndteringsforskriften (lovdata.no) skal virksomheten sørge for en systematisk legemiddelgjennomgang for beboere med langtidsopphold i sykehjem ved innkomst og minst én gang årlig. Utover dette skal legemiddelgjennomgang utføres når det er nødvendig av hensyn til forsvarlig behandling.
For å styrke kunnskapen om forskriften og gjøre det lettere å orientere seg om hvordan legemiddelhåndteringen skal og kan skje, til det beste for pasienter og brukere, har Helsedirektoratet laget et rundskriv til legemiddelhåndteringsforskriften.
Referanser
Rundskriv til legemiddelhåndteringsforskriften. Oslo: Helsedirektoratet; 2015, oppdatert 2017. IS-712015.
Veileder om legemiddelgjennomganger. Oslo: Helsedirektoratet; 2012, oppdatert 2015. IS-1998.
Sist faglig oppdatert: 27. november 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Lege er ansvarlig for legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang, legemiddelrekvirering og beslutninger om legemiddelbehandling av pasienter med demens [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 27. november 2019, lest 23. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/demens/legemiddelsamstemming-og-legemiddelgjennomgang-ved-demens/lege-er-ansvarlig-for-legemiddelsamstemming-legemiddelgjennomgang-legemiddelrekvirering-og-beslutninger-om-legemiddelbehandling-av-pasienter-med-demens