I behandling av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse bør det lages en plan for aktuelle behandlingstiltak som er relatert til tilstandens type, alvorlighetsgrad, innvirkning på fungering, andre samtidige vansker og andre relevante forhold.
Det anbefales å lage en behandlingsplan for hver enkelt person med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. På flere områder vil det kunne være aktuelt å sette i gang nødvendige tiltak så snart som mulig og ofte parallelt. Eksempel på det kan være å bruke assistent i skolen samtidig med å gi informasjon om ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse til barn og foreldre. For noen tiltak kan det være nødvendig å gjøre systematisk utprøving og en bestemt tid for å kartlegge nytteverdi av det aktuelle tiltak. Det gjøres ofte i forhold til legemiddelbehandling, men samme systematikk vil kunne være nyttig for andre behandlingsmåter. Dersom et hjelpetiltak viser seg ikke å ha noen nytteverdi, vil det oftes være grunn til å avslutte hjelpen og eventuelt prøve ut om det er noe annet som er virksomt.
Ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse vil det ofte være behov for flere behandlingstiltak samtidig. Valg og prioriteringer av de ulike tiltakene må baseres på dokumentasjon fra vitenskapelige studier, men det er svært få studier av kombinasjoner av ulike behandlingstiltak. En vil i stor grad måtte bruke kunnskap om de enkelte behandlingstiltakene og sette sammen en kombinasjon ut fra type problemer, alvorlighetsgrad, tilgjengelighet, brukerønsker og annet.
Hvilke hjelpebehov personer med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og deres pårørende har, varierer betydelig. Enkelte personer med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse har store vansker på flere områder og trenger mye hjelp, men andre kan ha mer moderate vansker. Uansett alvorlighetsgrad er det viktig at alle med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og deres pårørende får hjelp slik at tilstanden kan mestres på best mulig måte med best mulig funksjon i hverdagen.
En tiltaksplan for en person med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse vil kunne inneholde:
- Informasjon/psykoedukasjon/veiledning
- Ekstra hjelp til læring, undervisning eller annet i barnehage, på skole og på arbeid
- Bedre kontroll/styring av atferd:
- Barn/ungdom: Foreldretreningsprogrammer
- Voksne: Treningsprogrammer for bedre styring av eget liv
- Legemiddelbehandling
- Andre programmer:
- Trening av arbeidsminne
- Nevrofeedback
- Andre
- Kostholdsendringer
- Trygdeytelser
- Sosiale ytelser
- Ulike kommunale hjelpetiltak
- Annet
En behandlingsplan vil være individuelt tilpasset og det er viktig at alle involverte instanser er gjort kjent med denne.
Når pasienten er i behandling i psykisk helsevern for barn og unge (BUP) og har behov for videre behandling innen spesialisthelsetjenesten for voksne, er det viktig å planlegge overføringen i god tid for å unngå unødvendig brudd i behandlingen.
Anbefalingen er ikke gradert.
Sist faglig oppdatert: 13. juni 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). I behandling av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse bør det lages en plan for aktuelle behandlingstiltak som er relatert til tilstandens type, alvorlighetsgrad, innvirkning på fungering, andre samtidige vansker og andre relevante forhold. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 13. juni 2018, lest 07. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/adhd/behandling-og-oppfolging-av-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/behandlingsprinsipper-ved-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/i-behandling-av-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse-bor-det-lages-en-plan-for-aktuelle-behandlingstiltak-som-er-relatert-til-tilstandens-type-alvorlighetsgrad-innvirkning-pa-fungering-andre-samtidige-vansker-og-andre-relevante-forhold