Strategi for persontilpasset medisin i helsetjenesten
Strategi
Persontilpasset medisin er forebygging, diagnostikk, behandling og oppfølging tilpasset biologiske forhold hos den enkelte. Ny kunnskap gjør det mulig å tilby pasientene mer presis og målrettet diagnostikk og behandling. Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet en nasjonal strategi for persontilpasset medisin i helsetjenesten. Strategien skal bidra til utvikling og implementering i helsetjenesten i perioden 2017–2021.
Uttalelser og brev
Helsedirektoratet gir avklaringer av flere juridiske spørsmål som anses nødvendig for etablering av register for tolkede genetiske varianter.
Rettslige rammer for vurderinger av om tolkede genetiske enkeltvarianter er anonyme eller personopplysninger. Svar på spørsmål fra Helse Sør-Øst.
Beskrivelse av handlingsrommet i gjeldende rett for deling av tolkede genetiske varianter og opprettelse av et helseregister med tolkede genetiske varianter.
For at tolkede genetiske varianter skal kunne deles lovlig også med avdelinger som ikke deltar i et samarbeid om behandlingsrettet helseregister, kreves det et tydelig rettslig grunnlag. Slik vil pasientene sikres likeverdig helsehjelp av god kvalitet. Helsedirektoratet foreslår derfor en ny bestemmelse i pasientjournalloven som gir rettslig grunnlag for opprettelse av et behandlingsrettet helseregister med tolkede genetiske varianter
Fagråd
Formålet med Fagråd for persontilpasset medisin er:
å sikre samordnet og koordinert oppfølging og implementering av anbefalingene i strategien
å sikre forankring i helsetjenesten
å sikre at vi prioriterer de riktige problemstillingene.
Det skal være en arena for diskusjon og for å innhente råd, slik at vi kan ivareta vår koordinerende rolle.
Helsedirektoratet (2016). Strategi for persontilpasset medisin i helsetjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 01. november 2022, lest 06. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/strategi-for-persontilpasset-medisin-i-helsetjenesten