Konsultasjon uten deling av personsensitive data
Konsultasjon mellom helsepersonell for faglige råd, vurdering av alvorlighetsgrad og tilgjengelige hjelpetiltak kan foregå med anonymiserte pasientopplysninger. Det kan være nyttig og nødvendig for personell uten rusfaglig kompetanse å kontakte lege i TSB for å vurdere om det er fare for liv eller fare for alvorlig forverring av en helsetilstand som følge av rusmiddelbruk.
Ved tvil om hjelpen er innenfor helsepersonelloven § 7 (lovdata.no) eller pasienten ikke har gitt samtykke, kan en slik konsultasjon være til nytte. Pasientdata som navn, fødselsdato og andre gjenkjennende opplysninger utelates, men informasjon om overdosetilfellet og helsetilstanden diskuteres. Anonym konferering er en vanlig arbeidsform mellom helsepersonell ved ulike medisinske tilstander og bør i større grad også tas i bruk for pasienter som har hatt en rusmiddeloverdose.
Sist faglig oppdatert: 31. august 2021 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2021). Konsultasjon uten deling av personsensitive data [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. august 2021, lest 28. juni 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/pakkeforlop/rusbehandling-tsb/akuttbehandling-og-oppfolging-etter-rusmiddeloverdose/taushetsplikt-og-samtykke/konsultasjon-uten-deling-av-personsensitive-data