Helsedirektoratet oppnevner et nytt Nasjonalt råd for ernæring for perioden 2023–2026
Helsedirektoratet jobber med å oppnevne et nytt Nasjonalt råd for ernæring. Se nyhetssak på Helsedirektoratet sine nettsider. Søknadsfrist var 24. september.
Agenda og referater for perioden 2019–august 2023
Rådsmøte 22. august 2023: Referat (PDF).
Rådsmøte 30. november 2022: Referat (PDF).
Rådsmøte 31. august 2022: Referat (PDF).
Rådsmøte 24. november 2021: Referat (PDF).
Rådsmøte 15. september 2021: Referat (PDF).
Rådsmøte 21. april 2021: Referat (PDF).
Rådsmøte 17. februar 2021: Referat (PDF).
Rådsmøte 11. november 2020: Referat (PDF).
Rådsmøte 9. september 2020: Referat (PDF).
Rådsmøte 12. juni 2020: Referat (PDF)
Rådsmøte 29. januar 2020: Referat (PDF)
Rådsmøte 22. oktober 2019: Referat (PDF)
Rådsmøte 22. mai 2019: Referat (PDF)
Rådsmøte 12. februar 2019: Referat (PDF)
Medlemmer i Nasjonalt råd for ernæring i perioden 2019–august 2023
- Jøran Hjelmesæth, senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor II, Universitetet i Oslo (leder)
- Liv Elin Torheim, avdelingsdirektør ved Avdeling for fysisk helse og aldring ved Folkehelseinstituttet og professor ved OsloMet (nestleder)
- Ahmed Madar, forsker, Institutt for Helse og samfunn, Universitetet i Oslo
- Audun Korsæth, forskningssjef ved Avdeling for Landbruksteknologi og Systemanalyse i NIBIO
- Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i LHL
- Helle Margrete Meltzer, forskningssjef for område smittevern, miljø og helse, Folkehelseinstituttet
- Kari Hege Mortensen, seksjonsleder for Helsefremmende arbeid, Nordland fylkeskommune
- Kirsten B. Holven, professor i klinisk ernæring, Universitetet i Oslo
- Lars T. Fadnes, professor, Universitetet i Bergen, forskningsgruppeleder ved Haukeland universitetssykehus, lege og spesialist i allmennmedisin
- Lisbeth Dahl, forsker, Havforskningsinstituttet
- Magritt Brustad, professor og instituttleder, Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet
- Nina C Øverby, professor UiA, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring

Publikasjoner og arbeider fra Nasjonalt råd for ernæring i perioden 2019–august 2023
- Skolemåltidet – status, utfordringer og muligheter. Oppsummering fra seminar og workshop arrangert av Nasjonalt råd for ernæring 1. september 2022 (PDF)
- Vegetar- og vegankost - ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring (2021)
- Ekspertuttalelse om fett. Svar på de 15 mest stilte spørsmålene om fett og mettet fett (2021)
- Anbefaling om beriking med jod for å sikre et tilstrekkelig jodinntak i befolkningen (2021)
- Hvordan gå ned i vekt, og holde vekta stabil. Ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring (2019)
Publikasjoner fra tidligere Nasjonalt råd for ernæring
- Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status?, 2018 (IS-2772)
- Sykdomsrelatert underernæring, 2017 ( IS-0611)
- Kostråd om fett – en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget, 2017 (IS-2625)
- Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, 2017 (IS-2678)
- Risiko for jodmangel i Norge, 2016 ( IS-0591)
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer - metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, 2011 (IS-1881)
- Strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen, Anbefaling fra Nasjonalt råd for ernæring, 2011 (IS-0339, PDF)
- Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen, 2006 (IS-1408, PDF)
- Når matinntaket blir for lite, Forslag til strukturelle tiltak for forebygging og behandling av underernæring, 2006 (IS-1327, PDF)
- Et sunt kosthold for god helse, Strategisk plan med forslag til tiltak for perioden 2005–2009 skrevet på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet, 2005 (IS-1259, PDF)
- Helsemessige gevinster av økt folatinntak. Hvordan nå ut til ønsket målgruppe, 2004 (IS-1181, PDF)
Referat fra rådsmøter 2018
- Rådsmøte 1.-2. november 2018: Referat (PDF)
- Rådsmøte 28. august 2018: Referat (PDF)
- Rådsmøte 15. mai 2018: Referat (PDF)
Årsrapporter
Kontakt
Sekretariatet ved Ole Berg, ole.berg@helsedir.no.