Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Skal prøve ut hurtigtester

Først publisert: 22.10.2020 Sist faglig oppdatert: 22.10.2020

Hurtigtester er et nytt verktøy i arbeidet med å begrense spredning av covid-19 sykdom. Testene skal prøves ut i Oslo i november, deretter vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere om, når og hvor de skal tas i bruk.

Artikkelen er 286 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).
37714967-corona-virus-covid-19-diagnostic-vaccination-and-foto Mostphotos.jpg
Hurtigtestene vil kunne styrke testkapasiteten betydelig, og i kommuner der man har lange avstander til et laboratorium, vil hurtigtester være viktige. Foto: Mostphotos

Hurtigtesten vil bli tatt ved å bruke en vattpinne i nesen - på samme måte som vi tar prøver i dag. Forskjellen er at hurtigtesten gir svar automatisk i løpet av 15-20 minutter.  Det er ikke nødvendig å sende prøven til et laboratorium.

På denne måten kan kommunen raskt isolere dem som er smittet og starte smittesporing. Testen vil også kunne avlaste press på laboratoriene.

Hurtigtestene vil kunne styrke testkapasiteten betydelig, og i kommuner der man har lange avstander til et laboratorium, vil hurtigtester være viktige. Dette gjelder de fleste kommuner i Norge.

Norge har kjøpt tre millioner hurtigtester. I tillegg har vi opsjon på ytterligere to millioner tester. Det betyr at vi vil ha god tilgang ut året og godt inn i neste år. Til sammenlikning er om lag 1,5 millioner personer testet for covid-19 i perioden mars til oktober.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold