Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Regjeringen innfører nye nasjonale tiltak

Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Først publisert: 30.11.2021 Sist faglig oppdatert: 30.11.2021

Raskere utrulling av vaksiner, inkludert tredje dose for alle over 18 år, og skjerpet karanteneplikt er blant hovedpunktene i regjeringens reviderte strategi og beredskapsplan for håndteringen av covid-19-pandemien.

Artikkelen er 47 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Regjeringen planlegger for at hele den voksne befolkningen kan få en oppfriskningsdose før påske 2022. Det betyr at kommunene må planlegge for å sette 400 000 vaksinedoser per uke, og regjeringen ber nå kommunene sette opp tempoet i vaksineringen.

– Alle har et eget ansvar for å forhindre spredning av smittsomme sykdommer. Du må selv tenke igjennom hvordan du kan unngå å bli smittet og smitte andre. Vaksiner deg dersom du fortsatt ikke har takket ja til tilbud om vaksine. Vaksine er den beste måten å beskytte seg mot alvorlig sykdom, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektoratets faglige vurderinger og anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet

Fra 1. desember innfører regjeringen nye, nasjonale regler for karantene og isolasjon. I tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet må både vaksinerte og uvaksinerte fra nå i karantene hvis en i husstanden blir smittet. Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager, uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Regjeringen gir Statsforvalteren utvidet fullmakt til å vurdere behov for regionale forskrifter i områder med mye smitte.

Det overordnede målet i strategien er nå å beholde kontrollen på pandemien og unngå stor sykdomsbyrde og for stor belastning på kapasiteten i kommunehelsetjenesten og i sykehusene.

Les mer om tiltak, råd og anbefalinger som regjeringen la frem 30. november (regjeringen.no)

Koronavirus (helsenorge.no)

Abonner på nytt eller oppdatert innhold