Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Pasienter med falsk negativ prøve blir kontaktet av rekvirent

Først publisert: 30.07.2019 Sist faglig oppdatert: 30.07.2019

Informasjon til helsepersonell om ny variant av klamydia

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Tidligere i år ble det påvist en ny variant av klamydiabakterien (F-nvCT) som ikke ble oppdaget ved bruk av en type av klamydiatestene, Aptima Combo 2. Det betyr at personer kan ha klamydia, selv om de har fått beskjed om det motsatte. Pasienter som kan ha fått feil svar på sin klamydiatest vil nå bli kontaktet av rekvirenten (fastlege og helsestasjon) og får tilbud om å ta ny prøve. Dette gjelder bare en svært liten andel av de som tidligere har fått beskjed om at klamydiatesten var negativ.

Helsedirektoratet har sendt et brev til laboratoriene med beskjed om å følge opp rekvirentene.

Klamydiatester

Laboratoriene i Norge benytter ulike klamydiatester. Et fåtall laboratorier har benyttet testen Aptima Combo 2 (Fürst, Unilabs og mikrobiologiske avdelinger ved Haukeland sykehus, Tønsberg sykehus og Bærum sykehus). Da den nye klamydiabakterien ble kjent, tok laboratoriene i bruk tester som fanger opp alle kjente varianter av klamydia. Dette betyr at alle tester som nå brukes fanger opp den nye varianten.

Bakgrunn

Den nye typen klamydia ble oppdaget i Finland i mars i år, senere ble den påvist i Sverige. Folkehelseinstituttet ble varslet om den nye varianten i juni. Da gikk det straks ut melding til laboratoriene, som tok i bruk nye tester. I juli fikk vi bekreftet at den nye varianten også finnes i Norge. Omfanget er fortsatt uklart.

Det er ikke første gangen klamydia-bakterien har endret seg, forrige tilfelle var i Sverige i 2006. Grunnen til at dette skjer er at bakterier forandrer seg, med ganske små endringer, derfor tar det som regel noe tid før helsetjenesten fanger opp nye varianter.

Fakta om klamydia

Chlamydiainfeksjon, genital (klamydia) – veileder for helsepersonell (fhi.no)

Klamydia på helsenorge.no

Abonner på nytt eller oppdatert innhold