Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nytt felles søknadsskjema

Først publisert: 13.12.2019 Sist faglig oppdatert: 13.12.2019

For første gang lanseres felles søknadsskjema for tilgang til helsedata. Forskere og andre som søker tilgang til helsedata finner nå 48 datakilder i samme skjema på helsedata.no.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Forenklingen er et viktig steg mot å gjøre tilgangen til helsedata enklere, raskere og sikrere. 

- De gode intensjonene og samfunnsmålene i Helsedataprogrammet må realiseres i praksis, steg for steg. Nå ser vi konkrete forbedringer som vi håper vil gjøre hverdagen enklere for søkere og brukere av helsedata, særlig de som trenger data fra flere kilder samtidig, sier områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Søknadsveiledning

Nå er helsedata.no det nye stedet for å søke om tilgang til helsedata. På nettstedet finnes også søknadsveiledning som gjør det enklere å utforske hva som finnes av data, hva som kreves for å søke og hvordan man forbereder og utformer en søknad.

På helsedata.no kan man nå logge inn for å opprette sine egne variabellister, lagre påbegynte og se innsendte søknader. I tillegg gir nettstedet veiledning for søknadsprosessen.

Saksbehandling

- Helsedataprogrammet ble startet for bedre utnyttelse av norske helsedata. Felles søknadsskjema er ett steg i denne retning. Neste steg blir å innføre felles saksbehandlingsløsning slik at også behandlingen av søknadene blir mer samordnet mellom registrene, sier divisjonsdirektør Jan Arild Lyngstad i Helsedirektoratet.

Det er foreløpig 48 kilder som omfattes av nytt felles skjema. Kildene utgjør alle registre og helseundersøkelser som forvaltes av Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Kreftregisteret. Flere kilder vil inkluderes i felles skjema etter hvert. Fullstendig oversikt over hvilke helseregistre som er inkludert i nytt skjema finnes her.

Unik kompetanse i registrene

- Vi er mange ulike registerforvaltere med unik spesialkompetanse på våre fagfelt. Derfor er det krevende, men desto viktigere at vi sammen finner best mulig søknadsprosesser for brukerne. Hvis alle tar med seg sitt beste inn i helsedata-fellesskapet kan vi sammen bidra til bedre prosesser som på sikt også kan gi mer og bedre helseforskning, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret.

Søknad til nye prosjekter med formål forskning skal sendes til helsedataservice. Ønsker du derimot data for nye perioder for etablerte prosjekt eller det ønskes opplysninger til formål administrasjon og styring, så sendes skjema inn via Helsedirektoratet.no

Abonner på nytt eller oppdatert innhold