Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nye rapporter om psykisk helse de første 1000 dagene av livet

Illustrasjonsbilde fra rapporten.

Illustrasjonsbilde fra rapporten.

Først publisert: 06.07.2021 Siste faglige endring: 06.07.2021

Nordisk ministerråd har publisert to rapporter for å fremme tiltak som støtter følelsesmessig utvikling og god psykisk helse de første 1000 dagene av barnets liv.

Artikkelen er 2 år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Norge deltar i et Nordisk samarbeidsprosjekt "Barnets 1000 første dager". Prosjektet er eid og finansiert av Nordisk Ministerråd og ble initiert av Island under formannskapet i 2019. Helsedirektoratet har, i samarbeid med Regionsenter for barn og unge psykisk helse Øst og Sør, representert Norge.

Omfattende datagrunnlag

Prosjektet skal bidra til å støtte følelsesmessig utvikling og god psykisk helse de første 1000 dagene i livet. Gjennom innsiktsarbeid vurderes intervensjoner og kartleggingsverktøy i fem Nordiske land. Hvert land har levert omfattende data fra praksis som belyser hvordan det enkelte land fremmer mental helse og velvære, støtter foreldre barn relasjonen, identifiserer og svarer på tidlige risikofaktorer og støtter sunn sosial-emosjonell utvikling og positive forhold i barnehagen (ECED).

Dele kunnskap og erfaringer

Intensjonen med prosjektet er at et Nordisk samarbeid med felles fokus og innsats vil en skape merverdi gjennom å dele kunnskap og erfaringer. Målet er å utarbeide politiske anbefalinger og satsninger og vise til evidensbaserte tiltak som støtter følelsesmessig utvikling og god psykisk helse de første 1000 dagene av barnets liv.

Du finner rapportene og en film som presenterer funnene her:

Helsedirektoratet inviterte til en nasjonal workshop med interessenter fra ulike direktorat, sektorer og fagfelt tilknyttet helsen til spebarn og deres foreldre i juni 2021. Workshopen tok utgangspunkt i situasjonsanalysen og evidensrapporten. Resultatet av arbeidet er samlet i en kort rapport.

Se anbefalingene som har kommet ut av prosjektet:

Abonner på nytt eller oppdatert innhold