Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Massetesting som verktøy i områder med høyt smittenivå

Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Først publisert: 22.04.2021 Sist faglig oppdatert: 22.04.2021

Helsedirektoratet og FHI jobber med å rulle ut tilbud om massetesting på undervisningsinstitusjoner og barnehager i områder med høyt smittenivå.

Artikkelen er 104 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

— Ved å teste mange studenter, elever og foresatte vil kommunene kunne oppdage smitte tidlig. Da kan kommunen sette inn tiltak, stanse smittespredning og unngå å stenge den aktuelle skolen eller barnehagen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Massetesting vil si å teste en gruppe jevnlig. Målet med massetesting er å kunne holde barnehager og undervisningsinstitusjoner åpne, selv om det er mye smitte i samfunnet rundt,

Det er fortsatt høyt smittenivå mange steder i landet, men heldigvis ser at vi smitten går nedover. Det er satt nesten 1.4 millioner vaksinedoser, 5,6 prosent av befolkningen er fullvaksinerte og vi får stadig inn nyheter om at flere vaksinedoser er på vei inn.

— Men for å holde kontroll over smitten må vi teste de som mistenkes å være smittet, vi må spore smitten, vi må sette de i karantene som har vært nærkontakt med smittede og vi må isolere de som er smittet. Dette er krevende arbeid, vi kan ikke åpne for tidlig, sier Guldvog.

Denne uken begynte Vestland fylkeskommune for fullt å rulle ut piloten der 14.000 elever og ansatte skal ta en såkalt antigen hurtigtest to ganger ukentlig. Flere videregående skoler i Oslo-området er også med på dette.

Veileder til kommunene

Helsedirektoratet og FHI har laget en veileder til kommunene og skolene med for hvordan testingen skal gjennomføres. 

Anbefaling: Kommunene kan jevnlig masseteste prioriterte grupper

Prioriterer kommuner med høyt smittenivå

Kommunene vurderer og bestemmer om de skal benytte massetesting i skolene på grunnlag av veilederen. Det er begrenset tilgang på tester.

— Vi må prioritere massetesting i kommuner med høyt smittenivå. Det er Helsedirektoratet som gjør denne prioriteringen på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, sier Guldvog.

Det er også laget instruksjonsvideoer til helsepersonell og skriftlig informasjon til dem som blir testet, foresatte til barn og unge under 18 år og til dem som må i isolasjon og karantene.

Bruk av hurtigtester

Noen er bekymret for at hurtigtester ikke er pålitelige nok til bruk ved massetesting.

— Det er riktig at de ikke er fullt så følsomme som PCR-analyser i laboratoriene. Men de fungerer godt når virusmengden i kroppen når nivåer som er forbundet med risiko for å smitte andre. Da fanger hurtigtestene sannsynligvis opp mer enn 80 % av smitteførende personer, sier Guldvog.

Faren for falske positive prøver er også svært liten. Basert på prosjekter i Oslo og Bergen samt utenlandske erfaringer, regner FHI med at hurtigtestene har en spesifisitet på over 99,96%.

Det vil si at man kan forvente under 4 falske positive tester per 10 000 friske personer som testes.

Antigen hurtigtster til bruk ved jevnlig testing av større grupper (fhi.no)

Abonner på nytt eller oppdatert innhold