Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kommune-Norge: planlegg kommunikasjon med befolkningen ved lokale utbrudd av covid-19

Først publisert: 08.07.2020 Sist faglig oppdatert: 08.07.2020

God krisekommunikasjon er helt sentralt for å stoppe spredning av koronaviruset.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).
Foto: Mostphotos

Når vi reiser mer på tvers av kommunegrenser, øker risikoen for smittespredning. Helsemyndighetene anser det som sannsynlig at Norge vil få lokale utbrudd med covid-19. For å unngå at vi får et nasjonalt utbrudd, må lokale utbrudd håndteres gjennom testing, isolering, smitteoppsporing og karantene samt lokale, målrettede smitteverntiltak. En god kommunikasjonsplan vil gjøre et smitteutbrudd enklere å håndtere.

Dersom det oppstår lokale utbrudd, må kommunikasjon med befolkningen på stedet intensiveres. Informasjon om at det er økt lokal smitte, og hva hver enkelt skal gjøre, bør være tilgjengelig i alle kanaler. Kommunen har ansvar for risikokommunikasjon, og kommunelegen er en viktig nøkkelperson i dette arbeidet.

– Kommunelegen bør samarbeide nært med kommunens kommunikasjonsrådgivere slik at lokalbefolkningen vet at nå er det en smittesituasjon, og får informasjon om hva de kan gjøre for å begrense denne, sier kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet, Trine Melgård. – Alle i området må få vite at nå er det smitte her, og da er det spesielt viktig å vaske hender, holde avstand, og holde seg hjemme samt teste seg om de får symptomer.

Kommuner som ønsker det, kan få bistand av helsemyndighetene ved å melde inn ønske om dette via ordinær utbruddsvarsling til Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet har publisert en håndbok for kommunelegene for lokale utbrudd, og i denne er slik bistand beskrevet nærmere (fhi.no).

– Det er også lurt å ha en plan for samarbeid med viktige ressurser i lokalsamfunnet som kan bidra til å få informasjon ut. Frivillige organisasjoner, trossamfunn og lokale møteplasser er eksempler på slike ressurser, sier Melgård.

Se også:

Abonner på nytt eller oppdatert innhold