ForsidenVeiledning av leger i spesialisering (høringsutkast)Veileders rolle og oppgaver i veiledningen

4.5: Veileder skal ta initiativ til det første veiledermøtet, som bør finne sted senest tre uker etter tiltredelse

Råd

I det første veiledningsmøtet anbefales det å sette av tid til å bli kjent. Det er viktig å lage et godt grunnlag for et trygt læringsmiljø (Eika et al., 2015; Tveiten, 2019). LIS gis mulighet å fortelle om sin bakgrunn, kompetanser, personlige egenskaper og ønsker/behov for spesialiseringsperioden. Veileder forteller om sin bakgrunn for å være veileder.

Videre anbefales det å sette av god tid for å informere om hensikten med veiledning og for å finne ut hva LIS forventer av veileder og hva veileder forventer av LIS. Innehold i veiledningen, hvilke praktiske forhold som skal ligge til grunn (tidspunkt, hyppighet, sted, etc.) og ansvarsfordeling knyttet til referatskriving bør avklares. Sammen går veileder og LIS igjennom eller lager en individuell utdanningsplan etter nærmere avtale med leder.

Taushetsplikt og fortrolighet i veiledning bør bli tematisert samt veileders rolle i vurdering av LIS. Veileder setter av tid til å gjennomgå aktuelle vurderingsformer og vurderingspraksis i henhold til utdanningsplan for LIS, herunder vurderingsmøter og aktuelle vurderingsskjemaer for vurdering av klinisk praksis (se sjekkliste og veiledningskontrakt).

Den individuelle veiledningen bør komme i gang raskt for å skape best mulige forutsetninger for at LIS skal kunne oppnå læringsmålene (Eika et al., 2015; Tveiten, 2019). I begynnelsen av en veiledningsprosess er det viktig å klargjøre LIS sine behov for spesialiseringsperioden, sikre progresjon i læringen og dermed legge et godt grunnlag for en effektiv gjennomføring av spesialiseringsløpet for LIS (Eika et al., 2015; Lauvås and Handal, 2014; Tveiten, 2019). Se også rådet om at veileder er oppnevnt for LIS så raskt som mulig etter tiltredelse.

Referanser

Eika, B., Wichmann-Hansen, G., Hofgaard Lycke, K. & Handal G. (2015). Vejledning af læger under utdannelse. Munksgaard: Latvia.

Lauvås, P. & Handal, G. (2014). Veiledning og praktisk yrkesteori (3. utg.). Oslo: Cappelen Damm akademisk.

Tveiten, S. (2019). Veiledning - mer enn ord... (5 utg.). Bergen: Fagbokforlaget

Bakgrunnsdokumenter

Helsedirektoratet. (2016) Arbeidsgruppe 4 - Rapport Veiledning av LIS i ny spesialiststruktur.

Forskrift om spesialistutdanning av leger og tannleger, FOR-2016-12-08-1482 (lovdata.no).

Helse- og Omsorgsdepartementet. Rundskriv I-2/2019 (Spesialistforskriften med kommentarer – redigert rundskriv 24 09 2020). (regjeringen.no)

Helsedirektoratet (2019). Nasjonal veileder. Kompetansevurdering av leger i spesialisering.

Anbefalt litteratur

Sambunjak D, Straus SE, Marusic A. A systematic review of qualitative research on the meaning and characteristics of mentoring in academic medicine. Journal of general internal medicine 2010;25(1):72-78.

Swanwick T. (2014) Understanding medical education: evidence, theory and practice. (2nd ed.). UK: John Wiley & Sons, Ltd.


Sist faglig oppdatert: 17. desember 2020

Helsedirektoratet (2020). 4.5: Veileder skal ta initiativ til det første veiledermøtet, som bør finne sted senest tre uker etter tiltredelse [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 17. desember 2020, lest 20. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/veiledning-av-leger-i-spesialisering/veileders-rolle-og-oppgaver-i-veiledningen/4.5-veileder-skal-ta-initiativ-til-det-forste-veiledermotet-som-bor-finne-sted-senest-tre-uker-etter-tiltredelse

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter