ForsidenTvang i psykisk helsevern for voksne – forebygging og riktig bruk (HØRINGSUTKAST)Individuell tilpasset skjermingsplan

Når det er fattet vedtak om skjerming, bør det utarbeides en individuelt tilpasset skjermingsplan

Råd

En individuelt tilpasset skjermingsplan bør blant annet omtale hvilke arealer pasienten kan benytte, innhold i dagen, tilgang til egne eiendeler og besøk.

Pasienten skal tilbys å delta i utarbeidelsen av skjermingsplanen. 

Det kan være aktuelt å justere planen i løpet av dagen og fra dag til dag, avhengig av pasientens tilstand.

Skjermingsplanen skal journalføres. Pasienten bør tilbys utskrift av skjermingsplanen, med mindre det er tungtveiende grunner til at det ikke bør gjøres.

Det bør, så snart om mulig, tydeliggjøres hva som skal til for at skjermingstiltaket kan avsluttes.

Behandler er, i samarbeid med pasienten og miljøpersonalet, ansvarlig for å utforme planen.

Innhold i en individuelt tilpasset skjermingsplan kan være:

  • skjerming på egen enhet eller eget rom
  • tilgang til andre fellesarealer
  • dusjing, måltider, hvile
  • tilgang til egne eiendeler
  • tilgang til mobiltelefon
  • tid for individuell samtale med behandler
  • tid sammen med miljøpersonell
  • aktiviteter innendørs og utendørs
  • tid i friluft
  • besøk av hvem og når

Lovgrunnlag

  • Psykisk helsevernloven § 4-3 (lovdata.no). Skjerming
  • Psykisk helsevernforskriften §§ 16-18 (lovdata.no). Vilkår for og gjennomføring av skjerming
  • Pasient- og brukerettighetsloven §§ 3-1 og 3-2 (lovdata.no).. Rett til medvirkning og informasjon

Forsknings- og erfaringsbasert kunnskap

Pasienter opplever skjerming ulikt. Skjerming for å redusere inntrykk, kan være godt for noen. Andre opplever skjerming som isolasjon og at det bidrar til å øke problemene (Bjørgen et al., 2014). 

I artikkelen "Skjerming i akuttpsykiatrien" (Norvoll et al., 2015) (tidsskriftet.no) beskrives resultatene av en gjennomgang av studier fra 1930 – 2013. Noen studier viser at skjermingsavsnitt kan gi færre trusler og mindre vold, andre at det å bli lukket inne på et rom kan skape konflikt, aggresjon og utagering.

I følge Sivilombudsmannens rapport (sivilombudsmannen.no) er det avgjørende hvordan skjerming gjennomføres i praksis. Deres gjennomgang viste at skjerming har mange likhetstrekk med isolasjon.

Der pasienter gis lav grad av bevegelsesfrihet,  meningsfull menneskelig kontakt og selvbestemmelse, øker risikoen for krenkelse av menneskerettslige krav og standarder. Videre beskriver rapporten at skjermingspraksis og skjermingstiltak som ikke tar utgangspunkt i pasientens individuelle tilstand og behov, ikke er i tråd med menneskerettslige standarder.

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (UKOM) utga rapporten "Dødsfall på en akuttpsykiatrisk avdeling" (ukom.no) i 2020. I rapporten står det at skjermingspraksis på den enkelte sengepost må diskuteres jevnlig, og at den må knyttes opp til den enkelte pasient. Drøftingene må foregå tverrfaglig, med både behandlere og miljøpersonell til stede. Videre understrekes viktigheten av at alle medarbeidere deltar, slik at det ikke oppstår ulik praksis.

Dissens fra Hvite Ørn og We Shall Overcome om rådet om individuelt tilpasset skjermingsplan

Brukerorganisasjonene Hvite Ørn og We Shall Overcome (WSO) mener at rådet om individuelt tilpasset skjermingsplan legitimerer fortsatt bruk av skjerming som behandling i psykisk helsevern for voksne, og derfor ikke burde vært tatt med (PDF). 

Referanser

  • Bjørgen, D., Storvold, A., Norvoll, R., & Husum, T. L. (2014). Alternativer til tvang I: sett fra et bruker- og fagperspektiv: ressurshefte (erfaringskompetanse.no 2014:2). Skien: Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. Hentet fra https://erfaringskompetanse.no/nettbutikken/alternativer-til-tvang-ressurshefte/
  • Norvoll, R., Ruud, T., & Hynnekleiv, T. (2015). Skjerming i akuttpsykiatrien. Tidsskrift for den Norske Laegeforening, 135(1), 35-39.
  • Sivilombudsmannen. (2018). Skjerming i psykisk helsevern: risiko for umenneskelige behandling (Temarapport 2018). Oslo: Sivilombudsmannen. Hentet fra https://www.sivilombudsmannen.no/wp-content/uploads/2018/12/Temarapport-2018_Skjerming-i-psykisk-helsevern.pdf
  • Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten. (2020). Dødsfall på en akuttpsykiatrisk sengepost: risikoforhold ved skjermingstiltak (Rapport 1-2020). Stavanger: Ukom. Hentet fra https://www.ukom.no/media/1529/rapport-1-2020-170620-web-versjon.pdf 

Sist faglig oppdatert: 25. mars 2021

Helsedirektoratet (2021). Når det er fattet vedtak om skjerming, bør det utarbeides en individuelt tilpasset skjermingsplan [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 25. mars 2021, lest 11. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/tvang-i-psykisk-helsevern-for-voksne-forebygging-og-riktig-bruk/individuell-tilpasset-skjermingsplan/nar-det-er-fattet-vedtak-om-skjerming-bor-det-utarbeides-en-individuelt-tilpasset-skjermingsplan

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter