11. Kriminalomsorgens ansvar for tilrettelegging av helse- og omsorgstjenester til innsatte
Kriminalomsorgen skal legge til rette for at innsatte får de tjenestene de har krav på, i følge helse- og omsorgstjenesteloven. Det gjøres ved å:
- melde fra til den kommunale helse- og omsorgstjenesten om faktorer som har betydning for innsattes helse
- legge til rette for at innsatte kommer til behandling hos helse- og omsorgstjenesten i fengselet eller kommunen
- fremstille innsatte til nødvendig helsehjelp utenfor fengselet (det er Politiets ansvar ved varetekt)
- ha rutiner/prosedyrer på hvordan legevakt, kommunal helse- og omsorgstjeneste (som for eksempel praktisk bistand og hjemme sykepleie), fastlege (for varetektsfengslede) kan komme inn i fengselet ved behov og sikre effektiv sikkerhetsklarering
- legge til rette for at helsepersonell har gode og praktiske arbeidsforhold til å utføre helse- og omsorgstjenester
- inkludere helse- og omsorgstjenesten i interne tverrfaglige koordineringsmøter
- koordinere tilbakeføringsarbeidet, og så tidlig som mulig starte planlegging av løslatelse og overføring til straffegjennomføring i samfunn, jamfør straffegjennomføringsloven § 4 (lovdata.no)
Ved behov skal kriminalomsorgen vurdere å overføre innsatt til annet fengsel, jamfør straffegjennomføringsloven § 14 (lovdata.no). Overføring bør gjøres i samarbeid med helse- og omsorgstjenesten for å blant annet forebygge behandlingsbrudd. Kriminalomsorgen må også vurdere å overføre innsatte til gjennomføring av straff i sykehus eller i institusjon i tråd med straffegjennomføringsloven §§ 13 og 12 (lovdata.no). De må også vurdere å innvilge straffeavbrudd av helsemessige årsaker, jamfør lovens § 35 (lovdata.no).
Kriminalomsorgen skal også samarbeide med den kommunale helse- og omsorgstjenesten om å administrere foreskrevne legemidler. Hvis kriminalomsorgen har begrenset innsatte i å administrere legemidlene selv, skal den kommunale helse- og omsorgstjenesten sørge for at legemidlene er tilgjengelig for utlevering. Enten direkte til innsatte selv eller via kriminalomsorgen.
Hvis innsatte, som antas å fylle vilkårene for tvunget psykisk helsevern, ikke ønsker behandling kan kriminalomsorgen begjære tvungen undersøkelse, jamfør psykisk helsevernloven § 3.1 (lovdata.no).
Når den kommunale helse- og omsorgstjenesten gir råd og veiledning til innsatte om helseforhold bør kriminalomsorgen legge til rette for at det kan gjennomføres.
Kriminalomsorgen legger til rette for at innsatte får de tjenestene de har krav på, i følge helse- og omsorgstjenesteloven (lovdata.no). Det gjøres ved å:
- melde fra til den kommunale helse- og omsorgstjenesten om faktorer som har betydning for innsattes helse
- melde fra så fort som mulig om nyinnsettelser (helst i forkant) slik at helsetjenestene kan forberede og gjennomføre innkomstsamtale
- formidle kontakt med den kommunale helse- og omsorgstjenesten dersom det er noe som tyder på at innsatte kan ha behov for deres tjenester
- formidle kontakt med den kommunale helse- og omsorgstjenesten hvis innsatte ber om det, jamfør straffegjennomføringsloven § 3-16 (lovdata.no)
- melde fra til lege dersom innsatte er isolert uten grunn, les mer om isolasjon i eget råd
- ha faste samarbeidsmøter mellom ledelsen i fengselet og den kommunale helse- og omsorgstjeneste
- den kommunale helse- og omsorgstjenesten orienteres 2 måneder før løslatelse (så langt det er mulig)
- ved overføring til annet fengsel eller friomsorgen varsles det så tidlig som mulig
Kriminalomsorgen legger til rette for at innsatte kan følge helsefaglig råd og veiledning fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det kan være råd om:
- kosthold/ernæring
- søvn
- fysisk aktivitet/trening
- psykisk helse og rusproblemer
- tobakk, røyk og snus
Kriminalomsorgen har i tillegg ansvar for:
- Sikkerhet ved fremstilling a innsatte til poliklinisk behandling utenfor fengselet
- sikkerhet ved innleggelse i somatiske sykehus (Politiet har ansvar for varetektsfengslede)
Det er svært viktig at kriminalomsorgen legger til rette for samarbeid med helse- og omsorgstjenesten og tilrettelegger slik at innsatte får tilgang på nødvendig og lovpålagt helsehjelp.
- Straffegjennomføringsloven § 4 (lovdata.no):
kriminalomsorgens skal samarbeide med andre offentlige etater - Straffegjennomføringsloven § 12 (lovdata.no);
kriminalomsorgen skal vurdere å videreføre innsatte til videre straffegjennomføring i institusjon - Straffegjennomføringsloven § 13 (lovdata.no):
kriminalomsorgen kan beslutte at innsatte kan gjennomføre straff ved heldøgnsopphold i sykehus dersom behandling av sykdom gjør det nødvendig, og behandlingen ikke kan gis under ordinær gjennomføring av straffen - Straffegjennomføringsloven § 14 (lovdata.no):
kriminalomsorgen kan overføre innsatte til andre fengsler dersom overføringen ivaretar innsattes behov på en hensiktsmessig måte - Straffegjennomføringsloven § 35 (lovdata.no)
Kriminalomsorgen kan beslutte at gjennomføringen av straffen skal avbrytes dersom domfeltes helsetilstand tilsier det, eller når det for øvrig foreligger særlig tungtveiende grunner som ikke kan avhjelpes på annen måte - Forvaltningsloven § 13b (lovdata.no):
Kriminalomsorgen skal dele opplysninger med helsetjenesten for å unngå fare for liv og helse - Straffegjennomføringsloven § 18 (lovdata.no)
Kriminalomsorgen skal legge til rette for at innsatte får et aktivitetstilbud på dagtid - Straffegjennomføringsloven § 21 (lovdata.no)
kriminalomsorgen er forpliktet til å legge til rette for fritidsaktiviteter som fysisk aktivitet og kulturell virksomhet - Straffegjennomføringsloven § 22 (lovdata.no)
kriminalomsorgen er forpliktet til å legge til rette for at alle innsatte får oppholde seg i friluft hver dag
Kriminalomsorgen har ansvar for at helse- og omsorgstjenesten og tannhelsetjenesten i fengsel får egnede lokaler med innredning tilpasset virksomheten, som for eksempel:
- møbler
- telefon
- kopieringsmaskin
- datautstyr
- tilgang til internett
- egnede arkivskap til journalopplysninger med mer
- utstyr til tannbehandling der det er tannklinikk i fengselet (se under)
Økonomisk ansvar for tannhelsetjenester i regi av fylkeskommunen
Innsatte har rett til nødvendig gratis tannhelsehjelp fra fylkeskommunen ved den offentlige tannhelsetjenesten. Helse- og omsorgsdepartementet har i brev av 02.09.2019 gjort rede for rekkevidden av det statlige øremerkede tilskuddet til fylkeskommunen, og hvilket finansieringsansvar som påhviler kriminalomsorgen. Prinsippene for ansvarsdelingen mellom fylkeskommunen og kriminalomsorgen er fortsatt gjeldende, og er oppsummert under.
Fylkeskommunen må foreta de faglige vurderingene av når det er behov for å skifte ut nødvendig utstyr og varsle kriminalomsorgen om slike behov. Rutiner for dette samarbeidet bør tas inn i samarbeidsavtale mellom kriminalomsorgen og fylkeskommunen.
Fylkeskommunene må vurdere behovet for å bevilge midler utover det årlige statlige tilskuddet for å ivareta sitt ansvar. Tilskuddet er ment å dekke lønnskostnader til tannhelsepersonell og enklere undersøkelsesutstyr der det ikke er etablert egen tannklinikk i fengslet.
Tannhelsetjenesten bærer kostnader knyttet til elektronisk pasientjournal, samt utgifter til undersøkelse, forebyggende og vanlig kurativ tannbehandling.
Kriminalomsorgen bærer det økonomiske ansvaret for etableringen og for videre vedlikehold av utstyr og lokaler, samt oppvarmning og renhold. Dette inkluderer også utskifting av utstyr og instrumenter når dette er nødvendig på grunn av alder, slitasje og teknologisk utvikling.
Kriminalomsorgen bærer det økonomiske ansvaret når det gjelder medisiner og hjelpemidler som skal bidra til at den innsatte kan opprettholde en god munnhygiene, for eksempel tannbørste og tannkrem.
I fengsler hvor det ikke er etablert egen tannklinikk er det kriminalomsorgens ansvar å sikre at innsatte kan gjøre seg nytte av tannhelsetilbud utenfor fengsel. Kostnader knyttet til fremstilling, transport og bruk av personell påhviler kriminalomsorgen.
Dersom innsatte har påbegynt tannbehandling i fengsel og flyttes til soning utenfor fengsel etter straffegjennomføringsloven § 16 (lovdata.no) bør utgifter til påbegynt behandling dekkes av fylkeskommunen.
Sist faglig oppdatert: 02. mars 2023