1. Øverste leders ansvar
Den med overordnet ansvar for virksomheten skal sørge for at det er rutiner for:
- å identifisere personer over 65 år med risiko for fall
- videre kartlegging av de med økt risiko for fall
- å gjennomføre og følge opp fallforebyggende tiltak
- ansvars- og oppgavefordeling
Virksomheten bør også ha rutiner for når tverrfaglig samarbeid er hensiktsmessig, for eksempel ved gjennomføring av en multifaktoriell kartlegging av risikofaktorer for fall eller ved oppfølging av fallforebyggende tiltak for eldre med høy risiko for fall.
Rutinene tilpasses virksomhetens organisering. Roller og ansvar må fordeles med utgangspunkt i kompetanse, se råd 1.2.
Når flere virksomheter samarbeider om pasienter og brukere bør det være rutiner for samarbeidet. Rutinene kan ta utgangspunkt i følgende:
- melding om fall eller risiko for fall
- melding av behov for videre kartlegging
- melding av behov for fallforebyggende tiltak
- kommunikasjon og oppfølging av forebygging av fall
Det kan være hensiktsmessig å ha rutiner for forebygging av fall skriftliggjort. Ved tverrfaglig samarbeid, særskilt på tvers av virksomheter, sektorer eller forvaltningsnivåer er det viktig å avklare struktur og felles verktøy for samhandling og koordinering. Digital kommunikasjon kan forenkle planlegging, gjennomføring og oppfølging av individrettet forebygging av fall.
Rutiner for tverrfaglig samarbeid for forebygging av fall for hjemmeboende kan for eksempel ta utgangspunkt i følgende arbeidsfordeling:
- Personell i helse- og omsorgstjenesten som har kontakt med personer over 65 år i ulike situasjoner kan bidra med å fange opp hvem som er i risikogruppen.
- Personell i kommunal helse- og omsorgstjeneste kan informere fastlege om behov for kartlegging av risikofaktorer og gjennomføring av tiltak for å forebygge fall hos personer i risiko for fall.
- Eksempel på dette er å varsle fastlege om et mulig behov for legemiddelgjennomgang for å vurdere legemidler som øker fallrisiko.
- Spesialisthelsetjeneste, legevakt, helsehus og kommunal akutt døgnenhet og andre kan anbefale at personer som er i risiko for å falle får vurdert grad av risiko, behov for videre kartlegging, samt gjennomføring av fallforebyggende tiltak hos fastlege og/eller annen kommunal helse- og omsorgstjeneste. Eksempelvis skal resultat av kartlegging ved utskrivelse fra spesialisthelsetjeneste dokumenteres i epikrisen og i pleie- og omsorgsmeldingen (PLO-meldingen til kommunen). Dette beskrives så konkret at det lett kan følges opp av helsepersonell som skal videreføre behandling av pasienten.
- Fastlege kan informere kommunal helse- og omsorgstjeneste om behov for kartlegging av risikofaktorer og gjennomføring av tiltak for å forebygge fall hos personer i risiko for fall.
- Eksempel på dette er at fastlegen anbefaler en vurdering av gange og balanse av fysioterapeut.
- Samarbeid med spesialisthelsetjeneste
- Eksempelvis geriatrisk utredning for hjemmeboende eldre med falltendens og gangvansker.
Eksempler på samarbeidsrutiner:
Fall og fallforebygging er en så sentral oppgave at dette må inngå som en del av de fleste styringssystemer. Det vil kunne være brudd på forsvarlighetskravet å ikke arbeide med fall og fallforebygging for virksomheter som tilbyr helse- og omsorgstjenester til eldre. Det foreligger klare anbefalinger som underbygger dette, jamfør World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022).
Den som har det overordnede ansvaret for virksomheten skal sørge for at det etableres og gjennomføres systematisk styring av virksomhetens aktiviteter i tråd med forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 3 (lovdata.no) og at medarbeiderne i virksomheten medvirker til dette. Øverste leder har det overordnede ansvaret for virksomheten. Les mer om ansvar for styringssystemer og hvem som har det overordnede ansvaret for virksomheten i veileder om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Se også Helse- og omsorgsdepartementets rundskriv om lederansvar i sykehuset (regjeringen.no).
Ifølge helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 (lovdata.no) har kommunen et overordnet ansvar for nødvendige helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgstjenester som tilbys eller ytes etter helse- og omsorgstjenesteloven skal være forsvarlige. Kommunen skal tilrettelegge tjenestene slik at den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig, koordinert og verdig tjenestetilbud. Dette følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 (lovdata.no). De kommunale helse- og omsorgstjenestene skal samarbeide med andre tjenesteytere dersom samarbeid er nødvendig for å gi pasienten eller brukeren et helhetlig og samordnet tjenestetilbud, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-4 (lovdata.no). Formålet med loven er blant annet å forebygge skade og sikre at tilbudet er tilpasset den enkeltes behov, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 1-1 (lovdata.no).
Det følger av spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 (lovdata.no) at helsetjenestene som tilbys eller ytes etter spesialisthelsetjenesteloven skal være forsvarlige, og at spesialisthelsetjenesten skal tilrettelegge tjenestene sine slik at den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig og koordinert tjenestetilbud. De regionale helseforetakene skal sørge for at virksomheter som yter spesialisthelsetjenester samarbeider med andre tjenesteytere dersom samarbeid er nødvendig for å gi pasienten et helhetlig og samordnet tjenestetilbud, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-1e (lovdata.no).
Virksomhet som yter helse- og omsorgstjenester, skal organiseres slik at helsepersonellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter, jf. helsepersonelloven § 16 (lovdata.no). Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig. Helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig. Dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell. Dette følger av helsepersonelloven § 4 (lovdata.no).
Fastlegen skal ivareta en medisinskfaglig koordineringsrolle og samarbeide med andre relevante tjenesteytere om egne listeinnbyggere. Dette følger av forskrift om fastlegeordning i kommunene § 19 (lovdata.no). Fastlegen skal, basert på en medisinsk vurdering av behov, tilby forebyggende tiltak til personer der det avdekkes betydelig risiko for utvikling eller forverring av sykdom eller funksjonssvikt. De helsemessige risikofaktorene skal kartlegges av legen ut fra hva som er relevant for den kliniske problemstillingen. Dette følger av forskrift om fastlegeordning i kommunene § 20 (lovdata.no).
Samarbeid må skje innenfor rammene av taushetsplikt. Les mer om taushetsplikt og deling av opplysninger i veilederen Taushetsplikt og opplysningsplikt.
Tverrfaglig samarbeid og tverrfaglige team er et viktig nasjonalt satsningsområde. Eksempel er opprettelse av helsefellesskap hvor kommuner og helseforetak utvikler og planlegger tjenestene sammen som likeverdige partnere. En av målgruppene som fremheves er skrøpelige eldre.
Montero-Odasso, M., van der Velde, N., Martin, F. C., Petrovic, M., Tan, M. P., Ryg, J., ... Blain, H. (2022). World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative. Age and ageing, 51(9), afac205.
Kompetanse til å forebygge fall innebærer å identifisere personer i risiko for fall, kartlegge risikofaktorer og formidle behov for og/eller gjennomføre fallforebyggende tiltak.
Det kan gjøres ved å:
- standardisere opplæring til ulike grupper av ansatte
- etablere tiltak som sikrer et aktivt og kontinuerlig fokus på fallforebygging
Kompetanse om forebygging av fall inkluderer:
- vurdering av risiko for fall
- kartlegging av risikofaktorer for fall
- utforming og oppfølging av fallforebyggende tiltak
- dokumentasjonsrutiner
- samhandlingsrutiner
- kommunikasjon og videreformidling av informasjon
Opplæring i fallforebygging kan også gis til støttepersonell som serviceverter, renholdspersonell og assistenter, samt pårørende og frivillige.
Det er hensiktsmessig å tilpasse opplæringstiltak etter hvordan arbeidet er organisert og hvem virksomheten samhandler med. Kompetansekrav og læringsmål innen fallforebygging innarbeides i kompetanse- og opplæringsplaner i virksomheten. Læringsmål tilpasses virksomhetens ansvarsområde, målgrupper (hjemmeboende, sykehjemsbeboere, pasienter på sykehus) og sammensetning av profesjoner.
Standardiser og tilpass opplæringen til ulike grupper av personell. Undervisning gis fortrinnsvis av personell som har særlig kompetanse innen området. Teoretisk opplæring om fall og fallforebygging kan gis som klasseromsundervisning med vekt på aktiv deltakelse, diskusjoner og refleksjoner. Eller den kan gis i form av e-læringskurs, individuelt eller i en kollegiegruppe hvor det settes av tid til diskusjoner og refleksjoner blant de ansatte. Praktisk opplæring er også aktuelt, eksempelvis bruk av kartleggingsverktøy og gjennomføring av fallforebyggende øvelser.
Aktuelle tiltak for å sikre aktivt og kontinuerlig fokus på fallforebygging
Tavlemøter
Risikotavle:
Målet med risikotavle (itryggehender.no) er å skape overblikk over utvalgte risikoområder for brukere, pasienter og beboere. Tavlen er et verktøy for å etablere en regelmessig dialog om, og oppfølging av, de utvalgte risikoområdene. Slike møter kan være et hjelpemiddel i å skape en felles forståelse av risiko i enheten og sikre oppfølging med risikoreduserende tiltak.
Kvalitetstavle:
Målet med en kvalitetstavle er å følge med på resultater en ønsker å ha spesielt fokus på. I tillegg kan en slik tavle være en arena for forbedringsforslag og oppfølgning, samt synliggjøring av resultater.
Forbedringstavle:
Målet med en forbedringstavle (itryggehender24.7.no) er å skape et overblikk over status på pågående forbedringsarbeid. Tavlen er et utgangspunkt for en systematisk og regelmessig dialog om hvordan forbedre praksis.
Informasjonsmateriell
- Postere med oversikt over aktuelle fallforebyggende tiltak og brosjyrer med fallforebyggende øvelser.
- Kort helsepersonell får plass til i lommen og/eller skjemaer med informasjon om risikofaktorer for fall og anbefalte tiltak fallforebyggende tiltak.
Andre tiltak
- Superbrukere/dedikerte ressurspersoner i enheten med kompetanse og interesse for fallforbygging kan fungere som en drivkraft
- Gjennomgang av fallhendelser og diskusjoner av caser i for eksempel kvalitetsgrupper
- Tema på faste møter
- Faste markeringer – for eksempel en dag eller en uke, hvor hensikten er å øke fokus og kompetanse på fall og fallforebygging
Andre ressurser
Basis (basis-fallforebygging.no) er et e-læringskurs i fallforebygging for eldre. Det består av tre programmer som retter seg mot deg som jobber på treningssenter, aktivitetssenter (hjemmeboende) og institusjon. Siden inneholder også en øvelsesbank og støttemateriell for å komme i gang.
Kommunen og spesialisthelsetjenesten skal tilrettelegge tjenestene slik at personell blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter og at tilstrekkelig fagkompetanse sikres i tjenestene, jamfør helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 (lovdata.no) og spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 (lovdata.no). Tilsvarende skal virksomhet som yter helse- og omsorgstjenester, skal organiseres slik at helsepersonellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter, jamfør helsepersonelloven § 16 (lovdata.no). Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes utfra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig, jamfør helsepersonelloven § 4 (lovdata.no).
Kommunen skal sørge for at egne ansatte som utfører tjeneste eller arbeid etter helse- og omsorgstjenesteloven får påkrevd videre- og etterutdanning. Kommunen skal medvirke til at personell som utfører tjeneste eller arbeid etter helse- og omsorgstjenesteloven i privat virksomhet som har avtale med kommunen, får adgang til nødvendig videre- og etterutdanning. Dette følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 8-2 (lovdata.no).
Virksomheter som yter helsetjenester som omfattes av spesialisthelsetjenesteloven, skal sørge for at ansatt helsepersonell gis slik opplæring, etterutdanning og videreutdanning som er påkrevet for at den enkelte skal kunne utføre sitt arbeid forsvarlig. Dette følger av spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 (lovdata.no). I følge forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 6 bokstav f(lovdata.no) innebærer plikten til å planlegge virksomhetens aktiviteter å ha oversikt over medarbeidernes kompetanse og behov for opplæring. Videre følger det av forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 7 bokstav b(lovdata.no) at plikten til å gjennomføre virksomhetens aktiviteter innebærer å sørge for at medarbeidere i virksomheten har nødvendig kunnskap om kompetanse i det aktuelle fagfeltet, relevant regelverk, retningslinjer, veiledere og styringssystemet.
Opplæring i fallforebygging kan bidra til økt faglig bevissthet og mer kunnskapsbasert praksis blant de ansatte, selv om opplæring som eneste tiltak ikke forebygger fall. Det anbefales aktive opplæringstiltak som fordrer medvirkning av ansatte. Felles kompetanseutvikling medvirker til å skape felles forståelse, kultur og språk for forebygging av fall.
I institusjoner har fagpersoner med tett kontakt med eldre påvirkning på faktorer som kan øke eller redusere risiko for fall. For eksempel kan økt oppmerksomhet om legemidler som kan øke fallrisiko bidra til at ansatte tar hensiktsmessige forholdsregler. Oppmerksomhet rundt adferd som øker fallrisiko hos eldre, kan føre til omprioritering av personalressursene for å øke sikkerheten. Opplæring av ansatte, inkludert betydningen av fysisk aktivitet og trening, kan gjøre det lettere å skape en kultur som fremmer dette.
World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022) anbefaler opplæring av personalet i sykehjem som en del av flere intervensjoner for å forebygge fall hos beboere. Morris, ME et al, 2022 viser til at opplæring av ansatte på sykehus kan redusere fallfrekvens og risiko for fall.
Helsedirektoratet Tavlemøter. I trygge hender.. Hentet fra https://www.itryggehender24-7.no/kvalitetsforbedring/Tavlemoter
Helsedirektoratet Forbedringstavle. I trygge hender.. Hentet fra https://www.itryggehender24-7.no/kvalitetsforbedring/verktoy/forbedringstavle
Montero-Odasso, M., van der Velde, N., Martin, F. C., Petrovic, M., Tan, M. P., Ryg, J., ... Blain, H. (2022). World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative. Age and ageing, 51(9), afac205.
Morris, M. E., Webster, K., Jones, C., Hill, A., Haines, T., McPhail, S., ... Heng, H. (2022). Interventions to reduce falls in hospitals: a systematic review and meta-analysis. Age and ageing, 51(5), afac077.
Sist faglig oppdatert: 05. juli 2023