6. Fallforebyggende tiltak - spesielt på sykehus
Helsepersonell kan gjennomføre en multifaktoriell kartlegging av risikofaktorer for fall av pasienter over 70 år, samt pasienter i alderen 55 til 69 år med nevrologiske lidelser, hjerneslag, kognitiv svikt/delirium, hoftebrudd eller andre som av kliniker vurderes å ha høy risiko for å falle på grunn av en underliggende tilstand. Kartleggingen gjennomføres fortrinnsvis i tverrfaglig samarbeid mellom helsepersonell med relevant kompetanse innen fallforebygging. Omfang av en multifaktoriell kartlegging tilpasses lokale forhold.
Gjennomgå kartleggingen på nytt dersom:
- det er en endring i pasientens tilstand
- pasienten faller under sykehusoppholdet, uavhengig av om skade oppstår. Kartlegg omstendighetene rundt fallet og eventuelle utløsende faktorer, som nyoppstått sykdom, komplikasjoner eller delirium
For eldre som legges inn i sykehus med fall, bør det gjennomføres en vurdering av alvorlighetsgrad av fallet, se råd 2.2. Eldre med høy risiko for fremtidige fall bør tilbys en multifaktoriell kartlegging som grunnlag for individualiserte tiltak for å forebygge fall, se råd 3.1.
Gjennomfør kartlegging av risikofaktorer for fall så raskt som praktisk mulig etter ankomst sykehus. En detaljert sykehistorie kan danne grunnlag for å identifisere risikofaktorer. Kartleggingen skjer i samarbeid mellom pasient, lege og sykepleietjenesten, og eventuelt pårørende. Det kan også være relevant å involvere andre yrkesgrupper som fysioterapeut for å kartlegge pasientens fysiske funksjonsnivå og eventuell svimmelhet, ergoterapeut for å kartlegge ADL-funksjon og eventuelt pasientens kognitive tilstand, klinisk ernæringsfysiolog dersom det er usikkerhet knyttet til kartlegging av ernæringsmessig risiko, samt farmasøyt for gjennomgang av legemidler som kan påvirke risiko for fall. Det er ofte hensiktsmessig å sammenstille informasjon fra anamnese/sykehistorie, inkludert tidligere sykdommer, legemiddelbehandling og andre symptomer som kan gi risiko for fall, innkomstsamtale, samt fortløpende datainnsamling under innleggelsen.
Dokumenter resultater av kartleggingen i pasientens journal.
En kartlegging av risikofaktorer for fall på sykehus kan omfatte følgende:
- tidligere fallhistorie, inkludert omstendighetene rundt eventuelle fall
- kognitiv funksjon, inkludert delirium og demens
- gange, mobilitet, balanse, fysisk aktivitet og muskelstyrke
- ortostatisk hypotensjon og vurdering av om det kan ha vært synkope/nærsynkope
- legemiddelbruk
- rus- og alkoholbruk
- undersøkelse med tanke på andre nyoppståtte eller underliggende sykdommer enn innleggelsesårsak, spesielt hjerte- og karsykdom eller nevrologisk lidelse
- osteoporose og bruddrisiko
- opplevd funksjonsevne og bekymring for å falle
- synshemming og øvrige sansetap
- vannlatningsvansker/urininkontinens/nattlig vannlatning
Tabellen Multifaktoriell kartlegging av risikofaktorer for fall viser oversikt over potensielle måleinstrumenter og tilnærminger for vurdering av individuelle, modifiserbare risikofaktorer for fall.
Se også kapittel 3 for informasjon om risikofaktorer for fall.
Helse- og omsorgstjenester som tilbys eller ytes, skal være forsvarlige. Forsvarlighetskravet er lovfestet i helsepersonelloven § 4, helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 og spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 (lovdata.no). Det innebærer blant annet at virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester, og helsepersonell som yter helsehjelp, skal gi pasient og bruker et helhetlig og koordinert tilbud. Rådet om å gjennomføre en multifaktoriell kartlegging av risikofaktorer for fall bygger på anbefalinger gitt i World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022), som viser til at kvaliteten på forskningsgrunnlaget for denne anbefalingen er moderat. Denne retningslinjen viser også til at multifaktoriell kartlegging av risikofaktorer, etterfulgt av individualiserte tiltak kan redusere fallrekvens på sykehus, men dette er vurdert å være mer sannsynlig i rehabiliterings- eller geriatriske avdelinger. Kartleggingen gjennomføres for å identifisere risikofaktorer for fall som kan behandles, forbedres eller håndteres under sykehusoppholdet (National Institute for Health and Care Excellence 2013).
World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022) hevder at verktøy for screening av fallrisiko og kartlegging av risikofaktorer for fall brukes noen ganger om hverandre, men det er betydelige forskjeller. Bruk av screeningsverktøy for å identifisere pasienter med risiko for fall i sykehus anbefales ikke da det ikke ser ut til å redusere fall. Kartlegging av risikofaktorer for fall er en mer detaljert prosess som brukes for å identifisere underliggende risikofaktorer og benyttes som grunnlag for en plan for tiltak for å redusere fall og skader som følge av fall.
World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022) anbefaler at det gjennomføres en ny kartlegging av risikofaktorer for fall etter en fallhendelse for å forsøke å avklare hvilke faktorer som bidro til fallet og for å vurdere behov for justering av tiltakene. Dette kan bidra til å forhindre nye fall. Eksempler på utløsende faktorer kan være akutte medisinske tilstander, som synkope og infeksjoner, oppstart av nye legemidler, bestemte handlinger på tidspunktet for fallet, eksempelvis forflytning, eller forhold i miljøet, eksempelvis glatte gulv. Samme retningslinje viser til at denne anbefalingen er erfaringsbasert.
De fleste retningslinjer regner "eldre" som de som er over 65 år. Det er ingen vitenskapelig begrunnelse for bruk av en streng kronologisk definisjon av alder i retningslinjene (Montero-Odasso et al 2022). Norge har en relativt sprek eldre befolkning og det er derfor valgt å knytte risiko for fall hos eldre på sykehus til over 70 år, men med presisering av at yngre pasienter kan ha økt risiko på grunn av sykdom og skade.
Samtykke til helsehjelp og rett til medvirkning og informasjon
Hovedregelen er at helsehjelp bare kan gis med pasientens samtykke. Reglene om samtykke til helsehjelp følger av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4 (lovdata.no).
Retten til medvirkning og informasjon for pasient, bruker og nærmeste pårørende og krav til informasjonens form, følger av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3 (lovdata.no).
Involvering av pårørende
Helsepersonell skal som utgangspunkt be om pasientens eller brukerens samtykke før de gir pårørende opplysninger om pasientens/brukerens helsetilstand, helsehjelp og andre personlige opplysninger. Les om samtykke og konsekvenser for involvering av pårørende i Pårørendeveilederen. Se også involvering av pårørende i utredning, behandling og oppfølging av pasient eller bruker i Pårørendeveilederen.
Deling av taushetsbelagte opplysninger
Deling av taushetsbelagte opplysninger forutsetter samtykke til å gi informasjon etter helsepersonelloven § 22 (lovdata.no) eller annet unntak fra taushetsplikten. Les mer om taushetsplikt og deling av opplysninger i veilederen Taushetsplikt og opplysningsplikt.
Plikt til å føre journal
Den som yter helsehjelp, skal nedtegne eller registrere relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen i en journal for den enkelte pasient, jf. helsepersonelloven §§ 39 og 40 (lovdata.no). Pasientjournalforskriften (lovdata.no) gir nærmere regler om pasientjournalens innhold.
Montero-Odasso, M., van der Velde, N., Martin, F. C., Petrovic, M., Tan, M. P., Ryg, J., ... Blain, H. (2022). World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative. Age and ageing, 51(9), afac205.
National institute for Health and Care Excellence (NICE) (2013). Falls: Assessment and Prevention of Falls in Older People London: NICE. Hentet fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK327886
World Health Organization (2021). Step safely: strategies for preventing and manaing falls across the life-course WHO.
Tiltak for å forebygge fall bygger på identifiserte risikofaktorer, adferd eller situasjoner som øker fallrisiko. Individuelt tilpasset opplæring og råd om fallforebyggende tiltak knyttet til innleggelse i sykehus bør gis til alle pasienter med risiko for å falle. Vurder behov for bruk av digitalt tilsyn.
Tiltakene bør beskrives i en plan (tiltaksplan, pleieplan, behandlingsplan eller tilsvarende). Planen evalueres og justeres ved endringer i pasientens tilstand og/eller dersom pasienten faller.
Utform og følg opp fallforebyggende tiltak i samråd med pasienten. Involver nærmeste pårørende dersom pasienten ønsker det. Dersom pasienten ikke har samtykkekompetanse, har nærmeste pårørende rett til å medvirke sammen med pasienten.
Tilpass medvirkning til pasientens individuelle forutsetninger, inkludert bruk av tolk for pasienter som har behov for det.
Strukturer relevant informasjon fra kartleggingen i en plan. En plan for tiltak inneholder mål, en plan for oppfølging av tiltakene og tidspunkt for evaluering og revurdering. Evaluer og juster planen for å sikre at iverksatte tiltak fører til at mål nås. Utarbeidelse av mål, tiltak og tidspunkt for evaluering gjennomføres i samarbeid med den enkelte.
Å utarbeide en lokal mal kan lette dokumentasjonen, bidra til mer systematisk arbeid for å forebygge fall samt fungere som et beslutningsstøtteverktøy.
Lag konkrete mål for forebygging av fall
Lag konkrete mål for forebygging av fall. Det er fortrinnsvis å unngå fall, men kan også være å redusere antall fall hos pasienter som faller hyppig, unngå fallrelaterte skader eller at pasienten mestrer bruk av hjelpemidler for å forebygge fall.
Gjennomfør individualiserte tiltak
Velg tiltak rettet mot risikofaktorer for fall som kan behandles, forbedres eller håndteres under sykehusoppholdet. Eksempler: risikofaktorer kan være redusert balanse og kognitiv svikt, adferd kan være at pasienten er urolig, ikke vil be om hjelp eller ikke etterfølger råd og anvisninger, og situasjoner kan være tilpasninger til nye legemidler og nye omgivelser.
Opplæring og råd om fallforebyggende tiltak
Gi individuelt tilpasset opplæring og råd om fallforebyggende tiltak. Aktuelle områder for opplæring er:
- faktorer som kan øke risikoen for å falle under sykehusoppholdet
- involvering av pasienten i beslutninger og handlinger for å redusere risiko for fall
- hvilke tiltak personalet gjør for å forebygge fall
- fysiske forhold i enheten
- når og hvorfor pasienten bør be om hjelp før mobilisering
- når og hvordan sengegrind kan benyttes
- riktig bruk av ganghjelpemidler
- bruk av tilkallingssystemet og oppfordre til å bruke det ved behov for hjelp
Vurder bruk av flere opplæringsformer. Opplæring om fallforebygging kan inkludere råd eller veiledning av helsepersonell med kompetanse om fallforebygging, som en-til-en eller gruppebasert opplæring (eventuelt inkludert pårørende), brosjyrer og hefter eller multimedia. Med det siste menes opplæringsmateriell som inneholder både tekst, lyd og bilder eller grafikk. Dette kan eksempelvis være PowerPoint, video i ulike format eller spill. En informasjonsbrosjyre kan for eksempel være utgangspunkt for en dialog om hva som utgjør pasientens individuelle risikofaktorer for fall og hvilke fallforebyggende tiltak som er aktuelle. Flere andre områder fordrer praktisk opplæring. Teach Back (rkppo.no) er en enkel metode som kan benyttes for å sikre at pasienten har oppfattet og forstått informasjon som gis og at helsepersonell har oppfattet pasienten riktig.
Kognitiv status vurderes før gjennomføring av et opplæringsprogram. Pasienter uten kognitiv svikt informeres om fallrisiko og får opplæring og råd om fallforebyggende tiltak. Rådet er ikke alltid like relevant for pasienter med kognitiv svikt, men kan være relevant for deres familiemedlemmer/ pårørende/omsorgspersoner.
Det foreligger ikke en enkelt modell for opplæring av alle pasienter, men følgende temaer er sentrale:
- utforming og metode for opplæring må ta hensyn til individuelle risikofaktorer for fall og aktuell kontekst
- i mange tilfeller vil det være mer hensiktsmessig å benytte flere opplæringsformer
- benytt effektive metoder og teknikker for endring av atferd og mestring, som for eksempel helsepedagogikk (mestring.no)
- fokus på aktiv opplæring kan øke engasjementet til pasientene
Digitalt tilsyn
Vurder bruk av digitalt tilsyn, omså omtalt som sensorteknologi eller passiv varsling. Digitalt tilsyn kan bestå av ulike sensorer som sengematter/sensorlaken som registrerer fravær fra seng og bevegelsessensorer i rom som detekterer bevegelse. Nytten må vurderes for den enkelte.
Andre tiltak for å forebygge fall
Se tabell med eksempler på tiltak for forebygging av fall i institusjon .
Helse- og omsorgstjenester som tilbys eller ytes, skal være forsvarlige. Forsvarlighetskravet er lovfestet i helsepersonelloven § 4 og spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 (lovdata.no). Det innebærer blant annet at virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester, og helsepersonell som yter helsehjelp, skal gi pasient og bruker et helhetlig og koordinert tilbud. Dette inkluderer oppfølging av forhold knyttet til en tilstand, en sykdom eller plager en person har, samt forhold som kan være avledet av dette. Ifølge World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022) vurderes eldre pasienter i sykehus til å være i høy risiko for å falle og forsvarlighetskravet er derfor relevant. Flere faktorer kan øke personers risiko for fall mens de er pasienter på sykehus, for eksempel akutt sykdom, delirium, kirurgi, lengre perioder med immobilitet eller sengeleie, å være på et ukjent sted, å ha smerter, dårlig passende fottøy eller klær, søvnvansker, problemer med toalettbesøk, svimmelhet og tilpasning til nye legemidler. Risiko for fall hos innlagte pasienters kan endre seg raskt på grunn av endringer i helsetilstand, spesielt med hensyn til delirium (World Health Organization 2021).
Rådet bygger på anbefalinger gitt i World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022) som viser til at kvaliteten på forskningsgrunnlaget for anbefalingen er lav i akutte settinger og middels i sub-akutte settinger.
Noen tiltak som er vist å ha eller kunne ha effekt for å forebygge fall i hjemmet, har mindre forskningsbasert støtte for bruk i sykehus, slik som trening, legemiddelgjennomgang og tilpasninger i miljøet. Dette betyr ikke at disse tiltakene ikke er aktuelle å vurdere for å forebygge fall i sykehus. Faktorer i miljøet som rot, glatte gulv, trapper, manglende belysning, dørstokker og dårlig belysning kan også utgjøre risiko for fall i sykehus (World Health Organization 2021).
Opplæring og råd om fallforebyggende tiltak
Sykehus skal særlig ivareta opplæring av pasienter og pårørende, jamfør spesialisthelsetjenesteloven § 3-8, nr. 4 (lovdata.no).
World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al 2022) anbefaler å gi individuelt tilpasset opplæring og råd om fallforebyggende tiltak til alle pasienter med risiko for å falle. Retningslinjen viser videre til at kvaliteten på forskningsgrunnlaget for denne anbefalingen er høy.
Enkelte pasienter tar "risikofylte handlinger" om mobilitet basert på egne vurderinger, eksempelvis å gå på toalettet uten hjelp, uten å søke hjelp fra helsepersonell. Dette kan skyldes mangel på kunnskap eller som en konsekvens av kognitiv svikt. Opplæring av pasienter kan øke bevisstheten deres om fallrisiko og gi dem strategier til å forebygge fall under en sykehusinnleggelse.
Fallforebyggende tiltak som inkluderer opplæring av pasienten, kan redusere fall og fallrelaterte skader. Måten opplæringen blir gitt på (skriftlig, muntlig, video, kombinasjoner etc.) og pedagogisk kvalitet påvirker resultatene. Godt utformede opplæringsprogram kan forbedre kunnskapen og selvoppfatningen av risiko og gi pasienter selv muligheter til å redusere risikoen for fall under en sykehusinnleggelse. Opplæring som bruker multimedia eller skriftlig informasjon i tillegg til muntlig opplæring og rådgivning av helsepersonell med kompetanse om fallforebygging er spesielt effektive.
Om sensor- og alarmsystemer
Bruk av alarmer og sensorer viser ingen signifikant effekt for å forebygge fall (Schoberer et al. 2022). Tiltaket kan vurderes benyttet på grunn av gjennomførbarheten av tiltaket, mulighet for raskere hjelp for pasienter som har falt, samt gode erfaringer fra tjenestene. Nytten må vurderes for hver enkelt pasient. Sensorer kan være særlig aktuelt på pasienter som ikke etterfølger instruksjoner om å tilkalle hjelp før mobilisering, eksempelvis de som er kognitivt svekket, ukritiske og kan forflytte seg på egen hånd.
Samtykke til helsehjelp og rett til medvirkning og informasjon
Hovedregelen er at helsehjelp bare kan gis med pasientens samtykke. Reglene om samtykke til helsehjelp følger av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4 (lovdata.no).
Retten til medvirkning og informasjon for pasient, bruker og nærmeste pårørende og krav til informasjonens form, følger av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3 (lovdata.no).
Involvering av pårørende
Helsepersonell skal som utgangspunkt be om pasientens eller brukerens samtykke før de gir pårørende opplysninger om pasientens/brukerens helsetilstand, helsehjelp og andre personlige opplysninger. Les om samtykke og konsekvenser for involvering av pårørende i Pårørendeveilederen. Se også kapitlet om involvering av pårørende i utredning, behandling og oppfølging av pasient eller bruker i Pårørendeveilederen.
Deling av taushetsbelagte opplysninger
Deling av taushetsbelagte opplysninger forutsetter samtykke til å gi informasjon etter helsepersonelloven § 22 (lovdata.no) eller annet unntak fra taushetsplikten. Les mer om taushetsplikt og deling av opplysninger i veilederen Taushetsplikt og samtykke.
Montero-Odasso, M., van der Velde, N., Martin, F. C., Petrovic, M., Tan, M. P., Ryg, J., ... Blain, H. (2022). World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative. Age and ageing, 51(9), afac205.
National institute for Health and Care Excellence (NICE) (2013). Falls: Assessment and Prevention of Falls in Older People London: NICE. Hentet fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK327886
Schoberer, D., Breimaier, H. E., Zuschnegg, J., Findling, T., Schaffer, S., & Archan, T. (2022). Fall prevention in hospitals and nursing homes: Clinical practice guideline. Worldviews on Evidence‐Based Nursing, 19(2), 86-93.
World Health Organization (2021). Step safely: strategies for preventing and manaing falls across the life-course WHO.
Sist faglig oppdatert: 05. juli 2023