Kokebok for alle

Forsiden av kokebok for alle.

​«Kokebok for alle» skal stimulere til matglede og inspirere både unge og voksne til å lage god og sunn mat.  ​​​

«Kokebok for alle» kom i 2007 og er en oppfølger til kokeboken «Fra boller til burritos». I forbindelse med helsemyndighetenes lansering av de nye kostrådene ble Kokebok for alle oppdatert i 2011.

«Kokebok for alle» er en grunnleggende kokebok som er utviklet spesielt med tanke på opplæring i det praktiske faget Mat og helse i ungdomsskolen.
 
Oppskriftene med serveringsforslag er eksempler på hvordan kostrådene kan brukes i praksis. Økt kunnskap om mat og praktiske ferdigheter i matlaging kan være med å legge grunnlaget for et sunt kosthold og er viktig i arbeidet med å bedre folkehelsen gjennom gode levevaner.
 

Gratis distribusjon til elever i ungdomsskolen

Utgivelsen av kokeboka var ett av tiltakene i regjeringens handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen (2007-2011). Helsedirektoratet fortsetter å tilby skolene gratis distribusjon av boken til ungdomsskoleelever og til lærerstudenter i Mat og helse.
 
Dette er i 2014 gjort mulig gjennom et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Helse- og omsorgsdepartementet, Dagligvareleverandørenes Forening, Norges Sjømatråd, Opplysningskontoret for brød og korn, Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, og Opplysningskontoret for meieriprodukter.
 
Boken er populær både blant lærere og elever. I tillegg brukes boken stadig mer på andre arenaer, som f.eks. frisklivssentraler.
 
Kommunene kan kjøpe boken til redusert pris. Kokeboken kan også kjøpes i bokhandel eller via nettbokhandlere.
 

Undervisningsmateriell

Helsedirektoratet har utarbeidet undervisningsmateriell til «Kokebok for alle».
Materialet har følgende tema:
  • Merking og hygiene
  • Måltidene
  • Råd om kosthold
  • Tilberedning av kjøtt og fisk
 
Informasjon om kokeboka til lærere følger også med.
Alle foredragene finner du i to formater: ppt. og pdf. ​