Anbefalinger for mattilbudet på arbeidsplassen

Vannglass med lime- og sitronskiver.
© Colourbox.com

​Basistilbudet av måltider på arbeidsplasser bør følge Helsedirektoratets kostråd for befolkningen.

​Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove korn-produkter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Bruk gjerne nøkkelhullsmerkede varer og tilby også porsjonspakkede nøkkelhullsvarer til brukerne.

Tilbud om valgfri porsjonsstørrelse, mengde og type saus og dressing og spisefett på brødmat er viktig, foruten et variert og delikat utvalg av varme og kalde retter med:

  • Frukt og grønnsaker; hele eller oppskåret, som; pålegg, egne retter, salat eller tilbehør.
  • Brød- og kornvarer med mye fiber og fullkorn. Bruk Nøkkelhullet og Brød-skala’n som hjelpemidler.
  • Fisk og annen sjømat.
  • Ost, yoghurt og andre meierivarer med lite fett.
  • Fjørfekjøtt og magert kjøtt.             
  • Sauser og dressinger med lite fett, evt dressinger av olje-eddik og magre meieriprodukter. Krydderurter gir smak.
  • Matoljer, flytende/myk margarin i tilberedning.
  • Fast tilbud om frukt, grønnsaker og kaldt vann til møtebevertning.
 
Drikke
  • Melk: skummet, ekstra lett og lett
  • Juice
  • Kaldt vann